lidl hűtőpult
Gazdaság

Hétéves csúcsra ugrott az infláció

Portfolio
Decemberben 4% volt az egy évre visszatekintő drágulás Magyarországon - jelentette a KSH. A piac előzetesen arra számított, hogy a novemberi 3,4%-ról 3,9%-ra ugrik az inflációs mutató. Bár az elemzői várakozásokhoz képest minimális az eltérés (ráadásul így az adat pont egyeesik a jegybank előrejelzésével), a szám mégis lélketani határt jelent: tavasszal ugyanis láthattunk már 3,9%-os inflációt, ám 4%-os indexre utoljára hét éve volt példa.

A megugrás elsődleges oka, hogy az üzemanyagárak 2018 decemberében nagyot estek, és így az éves összevetés viszonyítási alapja lejjebb került. Erre a szakértők számítottak is, ezért nem mondható nagy meglepetésnek az infláció emelkedése. A kis meglepetést feltehetően a mindig bizonytalanul alakuló élelmiszerárak okozták, hiszen a KSH ebben a termékkörben a a drágulási tempó erősödését mérte: 5,5%-ról 5,9%-ra. Ez nagyrészt megmagyarázza azt is, hogy az emberek miért érzékelnek a hivatalosnál erősebb inflációt, hiszen vélhetően a boltban történő vásárlás befolyásolhatja legerősebben az áralakulással kapcsolatos érzékelést.

Az élelmiszerek esetében a gyors drágulás továbbra is elsősorban a kínai sertéspestis hatásával magyarázható, ami most már a feldolgozott termékekben is megjelenik. A sertéshús ára 23,7, a párizsi, kolbászé 13,2 százalékkal emelkedett. Emellett drágább lett a cukor (12,2%) és  az idényáras élelmiszer (burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 8,3%) is. A dohányáruk ára a folyamatos adóemelés eredményeképp  12,3%-kal emelkedett.

Az infláció szerkezete jól tükrözi a makrogazdasági helyzetképet. Az erős belső kereslet meglódítja a szolgáltatások árát (a lakbér például 10,5%-kal növekedett), illetve a költségsokkokat könnyebben átengedi, eközben viszont a lanyha külső környezet hűtő hatással van az inflációra. Utóbbira jó példa, hogy a forint ugyan érdemben gyengült az elmúlt hónapokban, a főként importárukat tartalmazó tartós fogyasztási cikk termékkörben így is deflációt mér a KSH.

Mivel decemberrel lezárult a 2019-es év, érdemes az éves átlagos árváltozásokat is megemlíteni. A fogyasztói árak átlagosan 3,4%-kal nőttek, ezen belül az élelmiszerek ára 5,4%-kal. A legnagyobb mértékben, 8,1%-kal a szeszes italok, dohányáruk drágultak. A szolgáltatások ára átlagosan 3,0, a háztartási energiáé és a ruházkodási cikkeké egyaránt 1,0, az egyéb cikkeké 1,3%-kal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkekért 0,3%-kal kevesebbet kellett fizetni.

A friss adat - bár az MNB 3±1%-os céltartományának felső határán van - várhatóan nem fogja áthangolni a monetáris politikát. Egyrészt azért, mert az inflációs pálya egyelőre a jegybank várakozásaival összhangban van, másrészt pedig azért, mert tavasztól az árindex mérséklődésére lehet számítani. Így a toleranciasávból várhatóan legfeljebb csak kis időre lép ki a mutató.

Az viszont már a múlt hónapban is érezhető volt, hogy a jegybank nem érzi magát ugyanolyan kényelmes helyzetben a laza monetáris politikájával, mint korábban. Ősszel ugyanis a gyenge külső környezet hűtő hatására hivatkozva az MNB még azt hangsúlyozta, hogy az előrejelzett (alacsonyan húzódó) inflációs pályához lefelé mutató kockázatok társulnak. Év végére azonban óvatosabbá vált a jegybank, és szimmetrikus kockázatról beszélt. Ez még nem elegendő a laza monetáris politika melletti erős elköteleződés feladására, erre legfeljebb akkor lehet számítani, ha a kiemelt jelentőségű év eleji árfolyamatok kellemetlen meglepetést okoznak.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
koronavírus coronavirus virus