A magyarok harmadának csökkent a jövedelme a koronavírus miatt
Gazdaság

A magyarok harmadának csökkent a jövedelme a koronavírus miatt

Portfolio
A koronavírus-járvány komolyan érintette az aktív korú felnőtt lakosság jövedelmi helyzetét, sokaknak kellett bevételcsökkenést elkönyvelniük, jellemzően az elvégzendő munka mennyiségének csökkenése vagy az állásuk megszűnése miatt. Különösen a 30-49 éves korosztályban és az alacsony végzettségűek között érezték meg a jövedelem csökkenést. A Scale Research friss Bankindex kutatása szerint a felnőtt lakosság több mint harmadának csökkent a jövedelme a koronavírus hatására, és minden tízedik személy vesztette el az állását, de többségük talált már új munkahelyet.

A Scale Research Kft reprezentatív Bankindex kutatása évente több hullámban vizsgálja a 18-69 éves lakosság pénzügyi szokásait és ezek változásait. A 2020. szeptemberi hullámban azt is kutattuk, hogy a lakosság körében milyen mértékben csökkent a jövedelem, és hány százalék veszítette el az állását a COVID járvány hatására.

Az aktív korú lakosság 38%-ának csökkent a jövedelme a járvány hatására az idei év szeptemberéig, ez 2,5 millió ember jelent. Ha csak az aktív dolgozó személyeket nézzük, körükben minden második személynek. A COVID hatására leginkább a 30-49 éves korosztálynak kell összehúzni a nadrágszíjat, közülük minden második személynek, noha állásukat a 40-59 éves korosztályban veszítették el legnagyobb arányban a vírus miatt.

Az aktív korú lakosság 18%-nak csökkent munkahelyén az elvégzendő munka mennyisége (az aktív dolgozók közül minden negyedik személynek), hasonló arányban, a lakosság 15%-nak csökkent a nettó munkabére (az aktív dolgozók 23%-nak). A 18-69 évesek 7%-nak lecsökkentették vagy megszüntették a korábbi béren kívüli juttatásait, a Cafeteria keretét, ami a tényleges elkölthető jövedelem csökkenését erősítette. A lakosság 8%-nak csökkent a szerződéses munkaórái, azaz kevesebb órára jelentették át őt az elmúlt időszakban.

A 18-69 éves lakosság 10%-a veszítette el az állását 2020. szeptemberig a járvány következtében, ez 678 ezer embert jelent.  Közülük közel kétharmad (6%) már talált is új munkahelyet, így a lakosság 4%-a, kb. 270 ezer ember kénytelen még állást keresni a COVID hatására.

A munkahely elvesztése nagyobb arányban súlytotta a 40-59 éves korosztály tagjait, valamint a kisvárosban vagy falun élő személyeket. Az 50 évnél idősebb munkakeresők sajnos kevésbé voltak sikeresek az állástalálásban, kisebb arányban tudtak eddig újra elhelyezkedni, mint a fiatalabb sorstársaik. A munka mennyiségének csökkenését viszont a 30-39 évesek érezték meg leginkább, közülük minden harmadik személynek kellett kevesebbet dolgoznia, és jobban érezték a kieső munkaórákat a budapesti személyek is (29%).

„Az, hogy a lakosság harmadának csökkent a fizetése jelentős arány, és az adatokból látjuk, hogy közülük minden második személynek van élő hitelszerződése. Bár a jövedelem csökkenése egyénenként eltérő mértékű, érezhető kihatással van a fogyasztási lehetőségekre és a hitel törlesztési képességre is. Bár a nyári adatok alapján még nem látjuk, hogy érdemben megnövekedett volna a törlesztési nehézségekkel küzdők aránya – hála a moratóriumnak is – de növekedésnek indult azon ügyfelek részaránya, akik a jövőben nehézségekre számítanak a hitelek törlesztése terén. Az általános moratórium megszűnését követően pedig ez a félelem valósággá is válhat sokaknak, különösen, ha a COVID második hulláma tovább erősödik, illetve, ha az országnak ismét a bezárkózásra kell berendezkednie.” – kommentálta az adatokat Schauermann Péter, a Scale Research Ügyfélkapcsolati igazgatója.

A Bankindex kutatásról

A Scale Research Bankindex kutatása a 18-69 éves magyar lakosságra reprezentatív, hullámonként 1000 fős, online kérdőíves kutatás keretében monitorozza a magyar lakossági banki piac trendjeit, az ügyfelek elvárásait, valamint termék- és csatornahasználatának változásait.

Címlapkép: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
standard and poors