strand tömeg víz balaton
Portfolio signature

A munkaerőhiány miatt megállt Magyarország népességfogyása

Portfolio
Az elmúlt két évben Magyarországon alig csökkent a népesség. 2020 elején mindössze 3000 fővel éltek keveseben az országban, mint egy évvel korábban, ami meglepőnek tűnhet, ha tudjuk, hogy évről évre mintegy 40 ezerrel kevesebben születnek meg, mint ahányan meghalnak. A jelenség mögött a migrációs folyamatokban bekövetkezett változások állnak, ezen belül is kitüntetett szerepet játszik az ukrán vendégmunkások nagy tömegű bevándorlása. A 2020-as év azonban megtörheti a trendeket.

Az idén év elején 9 millió 770 ezer ember élt Magyarországon. Ez 65 éve a legkevesebb, tehát még mindig folyamatosan egyre kisebb a hazai népesség, de az utóbbi két évben a csökkenés mértéke egészen minimálissá vált. Tavaly 3 ezer, 2018-ban 5 ezer fővel mérséklődött a népességszám, ami a megelőző évek több tízezer fős zsugorodásához képest minimálisnak mondható.

A megtorpanás annak ellenére következett be, hogy a természetes fogyás az utóbbi 20 évben igen stabilan 35-40 ezer fő körül ingadozott. Ennyivel többen haltak meg Magyarországon, mint ahányan születtek, vagyis ha csak ezen múlna a magyar népesség alakulása, akkor a 2000-es években közel 800 ezer fővel csökkent volna a magyarországi népesség. 

A különbség okait természetesen a demográfiai folyamatok másik területén, a migrációban kell keresni, ahol az elmúlt években két karakteres változást is láthattunk.

Külföldiek, belföldiek - jönnek és mennek

A természetés és tényleges népességfogyás közötti különbség tehát azért nőtt meg, mert a migráció hatása a népességre látványossá vált. Tavaly 39 ezerrel több ember jött be Magyarországra, mint amennyi kiment, ez pedig új csúcsot jelent és szinte teljesen kompenzálni képes a születési és halálozási folyamatokból fakadó népességfogyást. 

De mi változott meg pontosan? Ehhez meg kell néznünk kicsit alaposabban a be- és kivándorlási mintákat. Első körben érdemes kettébontatni a migrációs folyamatokat a magyar és a külföldi állampolgárokra. Az alábbi ábrán jól látható, hogy az utóbbi három évben mindkét csoportban a bevándorlás javára billent el a különbözet.  

A fenti ábra nem pontosan azt jelenti, amire elsőnek gondolnánk, mert a magyarok vándorlási különbözetében szerepel a külföldön született magyar állampolgárok ideköltözése is. Ők zömében a határon túli kettős állampolgárok, akiknek természetesen nettó bevándorlási többlete van. Az alábbi ábra a magyar állampolgárok nemzetközi vándorlását mutatja. Jól látható, hogy a külföldön születetettek bevándorlása (zömében a szomszédos országok kettős állampolgárai) évente 10 ezer fővel gyarapítják az ország népességét. A másik két kategória (a narancs és a világoskék oszlop) tavalyra kiegyenlítődött: ez azt jelenti, hogy az idehaza születettek ki- és visszavándorlásának egyenlege nulla lett. Erről korábban már írtunk, amikor beszámoltunk, hogy megállt a magyar népesség kivándorlása.

A fentiekből látszik, hogy a hazai népességfogyás megtorpanását részben a magyarok migrációs mintájának változása okozza, de csak kisebb részben. A korábbi évek több tízezres népességfogyásának eltűnéséért harmad-, negyedészben felel a (nettó) kivándorlás megállása. Jól látszik ez abból is, hogy miként alakult a Magyarországra történő bevándorlás összetétele. Miközben a magyarok vissza-, bevándorlása csak kis mértékben emelkedett, addig a külföldi állampolgárok bevándorlása az uóbbi három évben a bő kétszeresére emelkedett.

Természetesen ez a jelenség is "nettó" módon érdekes: jól látható, hogy a külföldiek nemzetközi vándorlása eredményeképp a 2013-as mélyponthoz képest a pozitív bevándorlási egyenleg közel a háromszorosára emelkedett.

Honnan jönnek a külföldiek?

A népességfogyás megállása tehát alapvetően a külföldiek Magyarországra történő bevándorlásának az eredménye. De miért lett ennyire népszerű Magyarország? Sejtéseink rögtön lehetnek, de ha megnézzük a külföldiek bevándorlásának eloszlását, akkor biztosabbat is állíthatunk.

Mint látható, az évtized elejéhez képest szinte egyáltalán nem változott a nyugat-európai és a régiós  bevándorlók száma. Két területről viszont érdemi emelkedés tapasztalható, elsősorban az utóbbi három évben. Ez a két terület Ázsia és Ukrajna. Nem szükséges meredek találgatásokba bocsátkozni arról, hogy vajon milyen célból jelentek meg nálunk tömegek ezekből az országokból: ők vendégmunkások. A 2017-2019-es időszak munkaerőhiánya olyan mennyiségben szívta Magyarországra a külföldieket, hogy ezzel még az ország népességének fogyását is megállította. 

Különösen az ukrán bevándorlás látványos: a 2010-es évek közepén még néhány száz bevándorló jött évente, tavaly már több mint 21 ezer. Éppen az ideiglenes munkavállalási cél magyarázza egyébként, hogy nem csak a bevándorlás, hanem a visszatérés is emelkedett, de a különbözet még így is folyamatosan növekvő pozitív vándorlási egyenleget mutat.

Összességében tehát megállapíthatjuk, hogy a természetes szaporulatból következő évi 35-40 ezres népességfogyás azért csökkent az utóbbi két évben szinte elhanyagolható mértékűre, mert 

  • megállt a magyarok kivándorlása (pontosabban már nem mennek ki többen, mint amennyien hazatérnek)
  • emelkedett a (jellemzően rövid távú) munkavállalási célú bevándorlás, különösen ázsiai országokból, illetve kitüntetetten Ukrajnából.

Ehhez annyit még feltétlenül érdemes hozzátenni, hogy a migráció nehezen megfigyelhető jelenség, sokszor becsléseken is alapulnak a statisztikák. A helyzet pontosításában segíthet majd a jövő évi népszámlálás, ami sokszor hoz korrekciót a demográfiai adatokban.

És 2020?

Természetesen 2020-ra vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre, ugyanakkor erős lehet a gyanúnk, hogy a magyarországi népesség a előző két évben látottnál újra nagyobb mértékben csökkenhet. A természetes fogyással látszólag nincs több gond, mint szokott, sőt: az év első 10 hónapjában többen születtek és kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt az év utolsó hónapjai jelentős halálozási többletet hoznak, így összességében a természetes fogyás nem lesz sokkal kisebb, mint amihez az utóbbi években hozzászoktunk. 

A bevándorlás a gazdasági visszaesés időszakában azonban biztosan megakadt, sőt, nagyon valószínű, hogy a külföldi munkavállalók visszavándorlása volt jellemző. (Az egyik nagy felszívó terület, az építőipar a járványtól függetlenül is visszaesésben van.) A helyzeten javíthat viszont a külföldön munkát vállaló magyar állampolgárok kényszerű hazatérése. Vagyis ezek alapján több ellentétes irányú demográfiai mozgás eredője fogja változtatni a tényleges népesség idei alakulását. Közép távon pedig nagyon fontos kérdés lesz, hogy a válság előtt megfigyelt vándorlási minta visszatér-e (például lesz-e újra annyira feszített a munkaerőpiac), illetve a kormányzat gyerekvállalást ösztönző politikája hoz-e látványos eredményeket.

Címlapkép: Getty Images

tűzoltók
K_EPA20230126235
forint
nyse amerikai tőzsde
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tűzoltók