FONTOS Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?
A lakosság digitális edukációja nélkül az 5G sem fog elterjedni
Gazdaság

A lakosság digitális edukációja nélkül az 5G sem fog elterjedni

Annak ellenére, hogy Magyarországon az 5G hálózat széles körű alkalmazása 825 milliárd forint nettó haszonnal járhatna, a technológia terjedése mégsem halad a megfelelő ütemben. A legfőbb akadály, hogy a magas beruházási költségek megtérülése bizonytalan, mert félő, hogy a lakossági felhasználás lassabb terjedése hátráltathatja az 5G felfutását. A KPMG szerint ezért olyan B2B üzleti megoldásokat érdemes fejleszteni, amelyek lakossági felhasználása vonzó, és maguk is hozzájárulnak a digitális készségek fejlesztéséhez.

A közép-kelet-európai régióban az Ericcson adatai szerint a mobil adatforgalom a koronavírus járvány két évében 1,76 exabyte-tal, azaz 74 százalékkal növekedett. Az előttünk álló években a bővülés ütemének lassulása várható, de a következő 5 évben így is évi 22 százalékos növekedéssel az idei 4,14 exabyte-os adatforgalom 2027-re 11,32-re emelkedhet. A régióban az egy eszközre jutó adatforgalom 2020-ról 27-re 7,65 gigabytról 32 gigabyte fölé nő, ami elmarad ugyan a 40 gigabyte feletti várható világátlagtól, de így is több mint négyszeres növekedést jelent.

Az 5G technológia elterjedésének legnagyobb akadályát a hatalmas beruházási költségek jelentik. Becslések szerint a technológia alapjául szolgáló hálózat fejlesztése a következő 5 évben világszinten 1000 milliárd dollár forrást emészt fel, a megtérülése viszont bizonytalan. Különösen igaz ez ott, ahol az 5G-re épülő szolgáltatások a világátlagnál lassabban terjednek.

A közép-kelet-európai régió is ezek közé tartozik, így a hálózatfejlesztés itt még nagyobb üzleti kockázatokkal jár.

Az Ericsson becslése szerint a régióban az egy mobiltelefonra jutó adatforgalom már tavaly is 13 százalékkal maradt el a világátlagtól, és ez a különbség 2027-re akár 20 százalékra is nőhet. Ez akkor is igaz, ha Közép-Kelet- Európában az 5G-s mobil előfizetések aránya az idei 2 százalékról 2027-re az előrejelzéseknek megfelelő 49 százalékra ugrik. A magas beruházási költségek és a szolgáltatások terjedésének dinamizmusa miatt az elmúlt egy évben az 5G fejlesztések is lassulni látszanak.

A lakossági felhasználás bővülése adhat csak újabb lökést az 5G fejlesztéseknek

Az 5G-ben rejlő üzleti potenciál elsősorban 4 fő ágazatban, az ipari és logisztikai szolgáltatások, az okos város és az okos vidék fejlesztések, valamint a közigazgatás területén jelentkezik. Becslések szerint világszinten a vállalati és intézményi felhasználás terjedése együttesen 4300 milliárd dollár bevételt termelhet azoknak a cégeknek, amelyek az 5G technológiára épített szolgáltatásokat kínálnak.

Magyarországon a szükséges beruházási költségek szintén magasak, de a várható haszon is jelentős. Az Ericsson és a Qualcomm megbízásából, az Analysys Mason által készített tanulmány szerint Magyarországon a technológia terjedése a már említett 4 fő ágazatban potenciálisan több mint nettó 800 milliárd forint haszonnal járhat.

A megtérülés – főleg a lakossági felhasználás bővülésének lassúsága miatt – mégis kétséges.

5G alkalmazás gazdasági potenciálja Magyarországon KPMG

Az ábrán jól látszik, hogy ipari és logisztikai felhasználás csak az elméletileg elérhető haszon 30 százalékát hozhatja a szolgáltatóknak, a másik három – a potenciális bevételek 70 százalékát adó – területen azonban a végső felhasználó jellemzően a lakossági fogyasztók, akiknek digitális felkészültsége és eszközellátottsága döntő jelentőségű a szolgáltatások elterjedésében.

Magyarország a digitális felkészültség mérésére széles körben elfogadott DESI index szerint 27 európai ország közül a 22. helyen áll 40 százalékos mutatóval, miközben az EU átlaga 47 százalék, a legjobban teljesítő 4 ország pedig 60 százalék feletti eredményt ért el.

A magyar lakosság internetes ismeretei Európában a 21. helyen állnak, és ez igaz az alapszintű digitális készségekre és a haladókra egyaránt, vagyis bőven van tér az uniós átlaghoz történő felzárkózásra.

Jó hír ugyanakkor, hogy Magyarország a hálózati technológiák kiterjesztést mérő DESI mutatókban elég jól teljesít, technológia terén Magyarország még mindig bőven az európai középmezőnyben szerepel. A tendencia mégsem bíztató: az elmúlt két évben ezeknél a mutatóknál is sokat romlott az ország pozíciója.

Az elmúlt években egyetlen mutatóban, a szélessávú internet előfizetések arányában mutatkozott előrelépés, ebben Magyarország egyenesen az első helyre lépett előre Európában, az összes többi mutatóban azonban csökkenés tapasztalható. A szélessávú mobilinternet előfizetésben elment mellettünk Európa, két év alatt 11 helyet rontva már csak a 14. helyen állunk, a fix szélessávú internet lefedettségben pedig a 13.-ról a 18. helyre estünk vissza.

Ez figyelmeztető jel kell, hogy legyen az iparági szereplők számára, hogy ne maradjunk le az 5G szegmensben, amelyben (még) a régió élmezőnyébe tartoztunk.

A technológiai alapok tehát még megvannak, a jól kiválasztott 5G-s szolgáltatásokkal pedig rugalmasan lehet reagálni a változó felhasználói igényekre: a magyar fogyasztók gyors, súrlódásmentes, transzparens és digitálisan folyamatosan elérhető szolgáltatásokat várnak el az őket kiszolgáló üzleti és kormányzati szereplőktől. A KPMG kutatása szerint a lakosság 62 százaléka számára fontos, vagy nagyon fontos, hogy az őt kiszolgáló vállalat megfelelő applikációval rendelkezzen a vásárláshoz, és csaknem negyede fontosnak tartja az okostelefonok interaktív használatának lehetőségét a vásárlásai során.

Igény tehát láthatóan van a digitalizációra, ám a digitális készségek hiánya gátat szab a fejlesztéseknek.

Sosem késő elkezdeni a felzárkózást

Egyértelműen kiderül, hogy az 5G bevezetés lassabban halad, mint a korábbi technológiáknál megszoktuk, és a kezdeti várakozásokhoz képest is lelassult. Még mindig nem állunk rosszul, ugyanakkor a versenyképesség fenntartása érdekében mindenképpen érdemes számba venni, hogy miként lehetne felpörgetni a technológia fejlesztését.

A lakosság digitális edukációja elmarad a kívánatostól, és nem tudja előre mozdítani a következő évek fejlesztéseit. A követendő cél ezért inkább az igények alapos felmérésén és kiszolgálásán alapuló feladat priorizálása lehet, amivel elérhető, hogy a lakosság az 5G által nyújtott új szolgáltatásokon keresztül szerezze meg azokat a készségeket, amelyek a továbblépéshez szükségesek.

A fogyasztók figyelmét felkeltő use-case-ek kiválasztása és megvalósítása az állam, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, valamint az operátorok fokozott együttműködésére épülhet. Nemzetközi szinten már vannak jó gyakorlatok, hiszen az egyetemek, a városfejlesztés, a turizmus és a tömegközlekedés terén találhatunk már olyan megoldásokat, amelyek komoly lakossági csoportok bevonásával sikerrel működnek. Ilyen például a kínai Csengcsou városa, ahol 5G-vel működő robotpilóta irányította buszjárat indult, amely képes azonosítani a gyalogosokat, felismeri a közlekedési lámpákat, valamint a közlekedésben résztvevő más járműveket. Az ausztriai Graz városa pedig saját 5G hálózatot fejlesztett, amelynek révén olyan smart city megoldásokat biztosít lakóinak, mint a valós idejű forgalom-monitoring vagy a teleorvoslás.  

Ezeknek a szereplőknek együtt kell felismerniük azokat az 5G alapú B2B2C lehetőségeket, amelyek az ügyfelek érdeklődésének középpontjában állnak, hogy a hálózat fejlesztési költségeit ne csak a B2B szolgáltatások finanszírozzák, hanem a sokkal nagyobb potenciált rejtő lakossági felhasználási területek is mielőbb bekapcsolódjanak az 5G ökoszisztémába.

A szerző a KPMG szenior menedzsere

Címlapkép: Getty Images, diagram: KPMG

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Irán Izrael zászló