Ipari kapu raktár csarnok gyár ingatlan
Gazdaság

Erre kevesen gondolnak, amikor ipari ingatlant bérelnek: így szállnak el az üzemeltetési költségek

Portfolio
Az energiagazdálkodás kiemelt szerepet tölt be az ipari és a logisztikai vállalatok működésében. Bármely iparágat vizsgáljuk a három legnagyobb működési költség az energia (elektromos és hőenergia), a munkaerő és az alapanyagok. Ha a három összetevőt a költségek kezelhetősége vagy a lehetséges költségmegtakarítások oldaláról közelítjük meg, akkor az energia változatlanul az első helyen áll, így az energiagazdálkodás a költségcsökkentés stratégiai területe.

A cikk megjelenését az EFAFLEX Hungária Kft. támogatta.

Bár a technológia folyamatosan fejlődik és a szabályozás is egyre szigorúbb feltételeket szab, szakértők szerint a bérbeadási céllal épített magyarországi ipari ingatlanok csupán harmada tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek. A magas energiaárakat azonban senki sem hagyhatja figyelmen kívül a raktárak vagy gyárak létesítése és fenntartása során.

AZ IPARI ÉS LOGISZTIKAI LÉTESÍTMÉNYEK ESETÉN AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG NÖVELÉSÉT CÉLZÓ BERUHÁZÁSOK AKÁR 60 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENTHETIK AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁST.

A bérbeadók a jól hőszigetelt, nagyobb belmagasságú, modern ipari épületeket magasabb bérleti díjjal adhatják bérbe, mint az elavult csarnokokat: egy 2021-es felmérés szerint Budapesten, a fővárosi agglomerációban, valamint a legnagyobb városokban akár kétszeres is lehet az árelőny az előbbiek javára, az országos átlagot tekintve pedig akár 66 százalékkal magasabb áron lehet bérbeadni a modernebb, energiahatékonyabb épületeket.

A korszerűsítési beruházások, befektetések rövid időn belül megtérülnek, hiszen a piac telített, óriási a kereslet a korszerű raktárépületek iránt. Az ipari kapuk kritikus pontot jelentenek Az ipari épületek energetikai fejlesztése során a fűtő-hűtő rendszer korszerűsítése, az ipari épületek falazatának hőszigetelése a hatékonyságot növelő beruházások közt a leggyakoribb, akár a lakóépületek esetén.

AZONBAN SOKAN MEGFELEDKEZNEK AZ AKÁR TELJES KÜLSŐ HOMLOKZATI OLDALAKON sorakozó IPARI KAPUK KORSZERŰSÍTÉSÉRŐL.

Ha ezek a logisztikai folyamatok során használt kapuk korszerűtlenek, magas hőátbocsátási tényezővel rendelkeznek, nincs széllel szembeni ellenállásuk, lassú a nyitási zárási sebességük, semmivé válhat az energiahatékonyságot célzó beruházások eredménye.

"Az ipari kapukat gyakran, akár naponta több százszor nyitják és zárják a logisztikai és ipari környezetben. A hagyományos ipari kapuk lassú nyitási/zárási sebessége fokozott légcserével jár. Egy temperált, fűtött logisztikai- vagy gyárépület esetén minden nyitáskor a meleg levegő kiszökik a külső levegő beáramlik. Tehát a gyors, akár 4m/sec nyitási sebességgel nő az épület energiahatékonysága, továbbá gyorsabbá válnak a logisztikai folyamatok. Az ipari kapuk nyitási és zárási sebessége ott kiemelten fontos, ahol nagy a targoncaforgalom" – mondta el a Portfolio-nak Bálint Anna az EFAFLEX Hungária Kft. marketing menedzsere.

A „hagyományos”, úgynevezett szekcionált kapuknál további problémát jelent, hogy nem zárnak jól, tehát egy közepesen erős szélterhelés esetén is nagy a beltér és a kültér közti légcsere. A nagy légtömörségű korszerű ipari gyorsmozgású kapuk, megakadályozzák a légcserét a két tér között.

MA AZ ENERGIAKRÍZIS KÖZEPÉN A FŰTÉSI SZEZON KÖZELEDTÉVEL MINDEN VEZETŐ SZÁMÁRA NYILVÁNVALÓVÁ VÁLT, HOGY AZ ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉGEK ELSZÁLLÁSÁT MÉRSÉKELNI KELL MEGELŐZŐ BERUHÁZÁSOKKAL.

Érdemes egy energetikai audittal kezdeni

A vállalatvezetőknek figyelmet kell fordítania az energiagazdálkodási projektek tervezésére. Nem mindegy, hogy a menedzsment milyen stratégiai szempontokat vesz figyelembe az energiahatékonyság növelésénél. A hatékonyság érdekében az energiagazdálkodási programokat négy fő részre kell osztani:

  • a múltbeli adatok elemzése,
  • az energia audit,
  • a befektetési és megtérülési adatok elemzése és megvalósíthatósági tanulmányokon alapuló beruházási javaslatok,
  • valamint a munkavállalók képzése.

A cégek telephelyi, helyszíni energia auditja során megjelölhetők azok az energiahatékonyság növelését célzó fejlesztési területek, melyek jelentős megtakarítást tesznek lehetővé. Ezt követi a rekonstrukciós terv kidolgozása.

Energetikai összehasonlító számítások

"Mérnök értékesítő kollégáink a meglévő hagyományos ipari kapuk és az energiahatékony ipari gyorsmozgású ipari kapuk műszaki összehasonlító táblázatával kimutatják az energiamegtakarítási adatokat. A ROI számításával további információt adunk a beruházás megtérülésére vonatkozóan" - tette hozzá Bálint Anna.

A cikk megjelenését az EFAFLEX Hungária Kft. támogatta.

Fotó: Getty Images

bull bear
bankjegy forint
oroszország
antenna
biodom-569134
eső
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
audi gyor autogyartas