Ebben az országrészben kerül a legtöbbe lakást bérelni
Gazdaság

Ebben az országrészben kerül a legtöbbe lakást bérelni

Portfolio
Az elmúlt hónapokban lassan, de biztosan ismét emelkedésnek indultak a lakásbérleti díjak, amelynek a befektetők örülhetnek, a bérlők már kevésbé. 2022-ben a nettó keresetek is majdnem 19 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a lakásbérlők mégsem örülhetnek, hiszen a lakásbérleti díjak ugyanezen időszakban több mint 20 százalékot nőttek. A magyarországi régiókban azonban óriásiak az eltérések, van olyan terület, ahol az átlagkereset 70 százalékát is a lakbérre kell költeni, míg máshol ez a 40 százalékot is alig éri el. A budapestiek vállát nyomja a legnagyobb lakhatási teher vagy a dél-alföldi régióban élőkét? Észak-Magyarországon lehet könnyebb kifizetni a bérleti díjat vagy a nyugati határ mellett? Mire számíthatnak a bérlők, ha az építőipar behúzza a kéziféket és szűkül a kínálat? Nézzük a számokat!

Az átlagos lakásbérleti díjak egy apróbb téli konszolidációs időszakot leszámítva szinte kivétel nélkül mindenhol nőttek, januárhoz képest országosan 1,8, a fővárosban 1,4%-kal lettek magasabbak februárra. A nominális lakbérek növekedési üteme éves összevetésben még mindig alacsonyabb volt az inflációnál, emiatt reálértékük néhány százalékkal csökkent egy év alatt. Az előző év azonos időszakinál országosan 20, a fővárosban 22%-kal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 75, illetve 69%-kal voltak magasabbak a januári lakbérek.

Nagyok a területi egyenlőtlenségek: 2022 végére Budapest és Pest vármegye is átlépte az átlagos 200 ezer forintos határt. Négyzetméterre bontva még látványosabb a főváros előnye: Budapesten átlagosan 3760 forintot kell fizetni egy négyzetméterért, a legkevesebbet pedig Észak-Magyarországon, itt több mint 1500 forinttal kevesebbe kerül egy négyzetméter bérleti díja.

2015-höz képest Nyugat-Dunántúlon ugrottak meg leginkább a bérleti díjak, közel 100 százalékos emelkedés látható 2015-höz képest.

Képernyőkép 2023-04-18 111936

Igaz, hogy nominálisan a budapestieknek kell a legtöbbiet fizetni, de a régóik szerinti átlagfizetést figyelembe véve már teljesen más kép rajzolódik ki. A budapestiek lakhatási terhei átlagosnak mondhatók, a havi fizetés felét kell lakbérre költenie egy átlagos fővárosi munkavállalónak.

Kiugróan magas viszont a Pest vármegyei lakosok bérleti díja,

azonban árnyalja a képet, hogy míg Budapesten, és az összes többi régióban 55-60 négyzetméter közöttiek az átlagos kiadott ingatlanok, addig Pest régióban 76 négyzetméter az átlagos lakásméret. A különbséget vélhetően az ingatlanállomány szerkezetében kell keresni, a Budapest agglomerációjához tartozó településeken túlnyomórészt családi házak találhatók, és nincs olyan nagyváros a területen, amely a kisebb méretű lakásaival ellensúlyozni tudná a családi házak tömegét.

Lakáskiállítás
Április 21-23. között 12. alkalommal nyitja meg kapuit a Lakáskiállítás. A kiállítók között várjuk a lakásfejlesztés, ingatlanközvetítés, finanszírozás, vagyonvédelem, ingatlankezelés, energetikai tanúsítvány, értékbecslés, ügyvédi és tanácsadói szolgáltatások területeivel foglalkozó cégeket. További információk ide kattintva érhetők el.

Nem csak nominálisan, hanem az átlagfizetések tükrében is az észak-magyarországi bérlők vannak a legkellemesebb helyzetben, messze nekik kell arányaiban a legkevesebbet, alig 40 százalékot lakbérre költeni.

Az észak-alföldi lakosok viszont egyre nehezebb helyzetben vannak, a bérleti költségek egyedül a már említett Pest régióban haladják meg az övéiket.

A kiugró adat minden bizonnyal az óriási ipari beruházásokkal, és az ehhez szükséges munkaerő beáramlásával, a növekvő kereslettel lehet összefüggésben.

Képernyőkép 2023-04-18 113412
Képernyőkép 2023-04-18 132341

A megyeszékhelyek közül Veszprémben a legmagasabbak a bérleti díjak, 152 ezer forintba kerül az átlagos lakás havonta. Utána négy megyeszékhely következik holtversenyben 150 ezer forintos átlagos lakbérrel, ennyiért kínálják ugyanis a debreceni, a győri, a székesfehérvári és a szombathelyi lakásokat. A legolcsóbb nagyvárosok közé tartozik 90-100 ezer forintos díjjal Miskolc, Salgótarján, Szekszárd, Kaposvár és Békéscsaba.

Összességben a Budapestről, a Pest vármegyei agglomerációba kiköltözők, a Budapest környékére költöző, korábban más régióban lakó családok, illetve a Szolnok – Debrecen – Nyíregyháza háromszögben lakó és dolgozó magyarok vannak a legnehezebb helyzetben.

Az észak-alföldi lokációban már most látszik, hogy az emelkedő kereslet rendkívül megdrágította az ingatlanokat, a fizetések azonban még nem nőttek olyan mértékben, hogy követni tudják a megemelkedett költségeket. A több milliárd euró összértékű ipari beruházások pedig még nagyobb lakásbérleti keresletet fognak generálni, amely minden bizonnyal az árakban is érezhető lesz. A kérdés: mit lépnek erre az ingatlanberuházók? A Portfolio Lakáskiállításon ez is kiderül!

Címlapkép: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
áramszünet_gyerek_olvasás