A NAV új, 2024-es csodafegyvere
Gazdaság

A NAV új, 2024-es csodafegyvere

Idén januártól új élet indult a magyarországi áfabevallások területén. A kormány ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtásában az áfa digitalizációjának is nekilátott. Erről a különleges adóhatósági eszközről is szó volt többek között az RSM Hungary legutóbbi eseményén.

Adómódosításokról érthetően

Az RSM tanácsadó csapata rendszeresen szervez webináriumokat a vállalkozásokat érintő legfontosabb jogszabályváltozásokról, adóváltozásokról. Így volt ez a tavalyi év végén is, ahol az RSM szakemberei mellett előadást tartott a kormányzati adópolitika eddigi eredményeiről és várható irányairól Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára.

Ezt követően a tanácsadó cég vezető menedzserei és menedzserei mutatták be, hogy milyen változások várhatóak 2024-ben az adózás és adódigitalizáció területén. Az online eseményen kiemelt figyelmet kapott az áfa digitalizáció kérdésköre, melyről részletesen Varga Diána, az RSM adóüzletágának vezető menedzsere beszélt. Előadását azzal kezdte, hogy 2024. január elsejétől alapvetően háromféle módon tudják az adóalanyok bevallani az áfát: ÁNYK áfabevallás (ez a jelenleg is használt rendszer), weben keresztüli áfabevallás kiajánlás elfogadása (kisebb forgalmú vállalkozások számára), valamint az M2M (gép és gép közötti) kapcsolaton keresztül történő áfabevallás a nagyobb számlaforgalmú vállalkozások számára. Ez utóbbi két megoldás (webes felület és az M2M megoldás) lényegében az eÁfa rendszere.

Az adóhatóság új eszköze

Az új rendszer alkalmazása nem lesz kötelező, ugyanakkor Varga Diána kiemelte, hogy a NAV eddigi kommunikációja szerint kevesebb adóellenőrzésre számíthat az a cég a jövőben, amelyik ez eÁfa valamelyik felületén nyújtja be a havi vagy negyedéves bevallását. A rendszer működésének jellemzői között említette, hogy az M2M analitika benyújtott bevallás esetén 90 napig érhető el, az elsőként benyújtott bevallás számít platformtól függetlenül, mentesülnek az érintettek a belföldi összesítő nyilatkozat elkészítése alól, az ÁNYK-ban egyelőre marad az önellenőrzés lehetősége. Azt is hozzátette, hogy a NAV nem ellenőrizheti az M2M bevallást annak esedékességéből számított 15 napig.

A vezető menedzser felvázolta az eÁfa működésének folyamatábráját is.

eafa folyamatabra
Forrás: NAV

Az adóhatóság azt vallja az új eszköz kapcsán, hogy azzal várhatóan egyszerűsödik a vállalkozások, könyvelők számára a kötelezettségek jogszerű teljesítése, a kevesebb adminisztráció pedig ösztönözheti a digitális működés magasabb szintű alkalmazását.

Varga Diána szólt arról is, hogy az eÁfa módszerével az adóhatóság növeli elemzési képességeit és az adatvédelmi hatóság engedélyével minden adatot gyűjt és feldolgoz. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a bevallás jóváhagyása előtt a feltöltött adatokat a NAV kockázatelemző rendszere elemzi. Az adóhatóság visszamenőleg is elemzéseket végez, hogy a levonásba helyezett számlák vajon a számlakibocsátó oldalán is megjelentek-e.

Az M2M rendszerében az adózók a saját rendszerükben tudják jóváhagyni a bevallást. A kötelező szolgáltatásokon túl (analitika feltöltése, véglegesítése, állapot lekérdezése) kényelmi szolgáltatások is megjelennek, pl. bizonylatlista, vagy az adókód katalógus.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Benzin