Hiányoznak Magyarországról az orosz, az ukrán és az izraeli turisták
Portfolio signature

Hiányoznak Magyarországról az orosz, az ukrán és az izraeli turisták

Az év első két hónapja gyengébb forgalmat hozott a hazai szálláshelyadók számára, ettől függetlenül bizakodóak az idei évvel kapcsolatban. Két nagy szállodalánc, a Danubius Hotels és az Accent Hotels vezetőinél érdeklődtünk az eddigi tapasztalatokkal és az idei üzleti várakozásokkal kapcsolatban.

„Az év első hónapjai jellemzően a leggyengébbek, ez idén sem volt másképp. Budapesten az egyéni szabadidős forgalmat tekintve a fő küldőpiacokról érzékelhető volt néhány százalékos keresletnövekedés a tavalyi év első két hónapjához képest, de ez sem tudta kompenzálni az izraeli piac teljes forgalomkiesését. A csoportos üzleti turizmus kapcsán is nagyobb keresletre számítottunk” – kezdte az első két hónap tapasztalatairól szóló beszámolóját Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója.

A vidéki wellness szállodáikban az év eleji foglaltság nem okozott csalódást. Érzékelik ugyan a piac árérzékenységét, de a belföldi vendégforgalmuk nem csökkent jelentősen. A tavalyinál nagyobb az érdeklődés a régió más országaiból. Azt azért Kovács Balázs megjegyezte, hogy

az első két hónapban tapasztaltnál nagyobb mértékű növekedést vártak 2024-re.

Csordás Imre, az Accent Hotels ügyvezetője azt mondta, hogy az év első két hónapjának vendégszámai némileg elmaradtak előzetes várakozásaiktól, elsősorban Budapesten. „Azt tapasztaljuk, hogy a szezonalitás kezd visszatérni a Covid-járvány előtti, legutóbb 2019-ben megfigyelhető tendenciájához, amelyben az év első hónapjai iránt jellemzően kisebb volt a kereslet” – érzékeltette az eddig tapasztaltakat.

„Budapesten visszafogottan optimisták vagyunk a folytatást illetően. Márciustól újra elindultak repülőjáratok Tel-Avivból és a meeting és konferenciapiacon is látszik a tavaszi élénkülés. A foglalási adatok azt mutatják, hogy lassan beindul a csoportos turizmus is. Az biztos, hogy azok a jelentős nemzetközi sport és kulturális események, amik tavaly áprilistól októberig fűtötték a keresletet, idén nagyon fognak hiányozni” - közölte Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója.

Úgy látja, hogy a vidéki wellness szállodák forgalmának biztosan jót fog tenni a tavaszi szünet és a két hosszú hétvége.

„Bár a korábbi évek tapasztalatai valóban azt mutatják, hogy amikor március 15. és a húsvét ennyire közel van egymáshoz, akkor kicsit nehezebb a helyzet. Jelenleg vannak még szabad szobáink, büki szállodánkban teltház közeli üzemelésre készülünk mindkét alkalommal. Ezek a napok egyértelműen hozzájárulnak az eredmény javításához, de országos szinten, az 52 hét forgalmának kérdését önmagukban azért nem oldják meg” – árnyalta a várakozást Kovács Balázs.

„Tapasztalataink alapján ha egymáshoz ilyen közel esik két hosszú hétvége, akkor nagy kihívást jelent mindkét időszakban magas foglaltságot elérni szállodáinkban. Budapesten a piac fellendülésével számolunk tavasszal. Újra érkeznek izraeli vendégek a fővárosba, azonban az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 2024. január-február időszakban még jócskán elmarad az egy évvel ezelőtti azonos időszak adataitól” – közölte Csordás Imre.

Budapesten érzékelhető az izraeli turistaforgalom jelentős visszaesése.

„Ez havi szinten százmilliós kiesést jelent a bevételeinkben, amit pótolnunk kell más piacokról. Ez nem egyszerű feladat, hiszen 2023-ban Izrael a négy legjobban teljesítő küldőpiac között volt” - érzékeltette a feladat nagyságát Kovács Balázs. A nagyobb budapesti szállodaláncok abban bíznak, hogy márciustól még több repülőjárat újraindul, és legalább a visszaesés mértéke csökken majd.

„Orosz nemzetiségű vendégek elenyésző számú vendégéjszakát töltenek el szállodáinkban. Az Ukrajnából érkező vendégek számában sem volt jelentős változás az elmúlt időszakban” – vázolta a helyzetet Csordás Imre, az Accent Hotels ügyvezetője. „Zéró, a teljes orosz-ukrán piaci kereslet továbbra is hiányzik az országban. Ez csak a Danubius esetében összességében milliárdos árbevételkiesést jelent. E tekintetben változás sajnos nem érzékelhető” – számolt be Kovács Balázs.

  • Az Accent Hotels szállodáiban jelenleg Ausztria, Olaszország, Németország, Szerbia és Románia adja a legtöbb vendéget.
  • A Danubius Hotelsnél a fővárosban főleg olasz, angol, német, román és spanyol vendégek fordulnak meg,
  • míg az amerikaiak a Covid előtti időszakhoz képest jóval szerényebb mértékben érkeznek,
  • és az ázsiai vendégek jelentős számú visszatérésére is, egyelőre még várni kell.
  • A kínai turisták esetében a kínai légijáratok visszaépülésével várnak erre az évre egy fellendülést
  • A Danubius Hotels egyébként arról számolt be, hogy vidéken a magyar vendégek vannak túlsúlyban, de egyre több az osztrák, cseh, szlovák és lengyel vendégük. 

A nagy szállodaláncok szerint nincs törésvonal a budapesti és a vidéki turizmus között. „Az év eleje a turizmus legcsendesebb időszaka Magyarországon, jellemzően országosan gyengébb a kereslet. A fővárosi szálláshelykínálat összetételében sokrétűbb, többféle igényt tud kielégíteni. Jelen van az üzleti, a szabadidős, a rendezvény turizmus, így kevésbé kiszolgáltatott. A vidéki szálláshelyek jellemzően a szabadidős turizmusra építenek. Így hétvégenként, ünnepnapokon és az üdülő szezonban népszerűek igazán, a téli hónapok itt visszafogottabbak.

A szezonálisan nyitvatartó, balatoni szállodák pedig április közepéig még zárva tartanak. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, mert országos szállodaláncként több lábon állunk – foglalta össze gondolatait Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója. Megjegyezte, hogy az elmúlt évekre jellemző trendeket várjuk erre az évre is. Kiemelkedő szabadidős forgalmat remélnek Budapesten és azt, hogy a konferencia és hivatásturizmus is lassan magához tér.

Csordás Imre, az Accent Hotels ügyvezetője úgy zárta összefoglalóját, hogy a január-február időszakban az előzetes terveik elérése, illetve megközelítése nagyobb kihívást okozott Budapesten, mint vidéken. Törésről azonban ő sem beszélt. „A némileg gyengébb év eleji időszak után Budapesten tavasszal már lényegesen jobbak a kilátások, hiszen az elmúlt évekhez képest több előfoglalás érkezik erre az időszakra és ennek nyomán az átlagár emelésére is van lehetőségünk. A vidéki szállodáinkba szabadidős céllal érkező, túlnyomórészt magyar vendégeink szintén élénken érdeklődnek a tavaszi időszak iránt, azonban lényegesen árérzékenyebbek és keresik az akciós lehetőségeket, amely az átlagár növelésében korlátoz minket” – összegzett Csordás Imre.

A szállásadók szerint a nagy nemzetközi sportesemények idén nagyon fognak hiányozni és úgy tűnik, hogy a nagy konferenciák ideje is várat még magára.

Az EU elnökségtől az év második felében viszont sokat vendégéjszakát remélnek.

Az elmúlt 1-2 évben tapasztaltakhoz képest idén mérsékeltebb áremelkedésre számítanak. Azt azonban feltétlenül jó hírnek tartják, hogy januártól a Szép-kártya megint kizárólag eredeti céljának megfelelően, a szállás-vendéglátásra fordítható.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
áramszünet_gyerek_olvasás