Újranyithatják Recsket: titkos jelentés alapján döntenek ősszel

2017. augusztus 18. 10:58    
nyomtatás
 
Ősszel születhet döntés arról, hogy újranyitják-e a recski bányát, amely a világ egyik legnagyobb rézérckészletét és mintegy 50 tonna aranyat rejt - írja a Figyelő. A lap tudomása szerint a bánya esetleges újrahasznosításával kapcsolatos tanulmányt a KPMG készíti és "fontossága és értékessége" miatt tíz évre titkosították, igaz ezt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ősszel mégis nyilvánosságra hozhatja.


A cikk emlékeztet arra, hogy egy korábbi kormányhatározat értelmében megvalósíthatósági tanulmány készül a Heves megyei lelőhely esetleges újrahasznosításáról és az erről szóló pályázaton a KPMG nyerte el a tanulmány kidolgozásának lehetőségét.

Az anyag "A Recsk I.- rézérc és a Recsk II.- nemes- és színesfémérc védnevű bányatelkek újrahasznosításának lehetőségeit és feltételeit vizsgáló megvalósíthatósági tanulmány" nevet viseli és Nagy Sándor recski polgármester tudomása szerint tíz évre titkosították, de szeretnék elérni, hogy legalább szűk körben betekinthessenek abba, mivel a téma szakmai és társadalmi kérdés is. A jelek szerint ezt a titkosítást oldaná fel az MNV ősszel.

Fontos egyébként tudni, hogy a bánya újranyitása meglehetősen komplex feladat lenne, hiszen egyrészt a bánya 2000 óta víz alatt van, másrészt az újranyitáshoz és szakmai befektető kezébe adásához vagyonértékelésre és koncessziós szerződés megkötésére is szükség van.

A bányában a csúcson 1300-1500 ember dolgozott, de most már a településen működő bútorgyár is munkaerőhiánnyal küzd és nem tudják azt sem, hogy képes lesz-e az oda most betelepülő kínai cipőgyár kellő számú dolgozót találni.

A recski rézbányáról röviden


A recski bánya rezet, cinket, ólmot és nemesfémeket tartalmazó érclelőhelyeit már a 18. század elején ismerték. A nemesfémbánya az 1830-as évektől 1926-ig magánkézben volt, majd az 1930-as években Magyar Királyi Állami Mátrabánya néven réz-, arany- és ezüstbányászat folyt ott. 1945 februárjában az üzem 70 dolgozóval kezdte meg működését, napi 200 tonna kitermelésével indult meg újra a termelés.

A gazdaságosan kitermelhető ércvagyon 36 millió tonnára becsülhető. Az utolsó bányaprivatizációs tervek idején az ércvagyonból kinyerhető réz értékét 7 milliárd dollárra becsülték, ugyanakkor azóta 8300 dollárról 6500 dollárra csökkent a réz tonnánkénti árfolyama, így 5,5 milliárd dollárt (kb. 1430 milliárd forint) érhet most a recski réz.

A Recsk melletti Lahóca-hegy aranyat is rejt, a becslések szerint 34,6 millió tonna, tonnánként 1,47 gramm aranyat tartalmazó érvvagyonról szólnak. Ez közel 51 tonna aranyat jelentene, aminek az értéke akár a 300 milliárd forintot is elérheti.


Az arany dollárban unciánként mért árfolyama ma 1300 dollár közelébe emelkedett, ami csak néhány dollárnyi távolságot jelent a 9 havi csúcstól.

Újranyithatják Recsket: titkos jelentés alapján döntenek ősszel


A réz tonnánkénti árfolyama a londoni fémtőzsdén közben 6500 dollár közelében mozog most.

Újranyithatják Recsket: titkos jelentés alapján döntenek ősszelA címlapkép forrása: MTI fotó/Komka Péter

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium