Több mint egy tucat orosz repülőgépet fogtak el a magyar Gripenek, most hazatérnek
Globál

Több mint egy tucat orosz repülőgépet fogtak el a magyar Gripenek, most hazatérnek

Átadták ma a Magyar Honvédség légierejének pilótái a balti légtérvédelmi misszió feladatát egy lengyel vezetésű, lengyel-francia gépekkel és pilótákkal üzemelő misszió tagjainak a litvániai Siaulai Repülőbázis területén. A Magyar Honvédség 4 JAS-39C Gripen vadászgéppel, 4 hónapon keresztül védte a balti államok légterét, közben 19 éles riasztáson vettek részt – a magyar pilóták számos orosz katonai repülőgépet elfogtak.

Ma lezárult a Magyar Honvédség részvétele a Baltic Air Policing misszióban, melynek elsődleges feladata a balti államok - Lettország, Litvánia és Észtország - légterének védelme volt.

A honvédség 77 fős személyi állománnyal és 4 Gripen vadászgéppel vett részt a misszióban, a küldetés négy hónapon át tartott.

A pilóták elsődleges feladata az volt, hogy riasztás esetén 15 percen belül a levegőbe emelkedjenek vadászgépeikkel, harckész állapotban és azonosíták, szükség esetén elfogják a potenciális veszélyt jelentő repülő objektumokat.

A magyar Gripenek összesen 19 éles és 62 gyakorló riasztást hajtottak végre, 246 alkalommal szálltak fel és összesen 304 órát repültek.

Ványik Attila alezredes, a magyar kontingens parancsnoka a Siaulai Repülőbázison tartott átadási eseményen ismertette: minden esetben orosz repülőgépek miatt kellett felszállniuk: a honvédség Gripenjei többek közt orosz Szu-35Sz és Szu-27P vadászbombázókat, Szu-24M vadászbombázókat, illetve szállítórepülőgépeket és felderítő-repülőgépeket fogtak el. Volt, hogy olyan formációk ellen is intézkedniük kellett, amikor fegyveres repülőgépek kísértek szállítógépeket.

IMG_9545
Ványik Attila alezredes (B), a lengyel és a francia kontingens parancsnokával. Fotó: Portfolio

Ványik Attila arról is beszélt, hogy az ilyen incidensek nemzetközi vizek felett történtek, az oroszok viszont IFF-azonosítók nélkül repültek és nem voltak hajlandók felvenni a rádiókapcsolatot sem a NATO-gépekkel.

Amikor az ember közelít egy felfegyverzett orosz géphez, az adrenalin feljebb tud emelkedni”

– fogalmazott az alezredes, aki szerint bár az orosz-ukrán háború miatt nagyobb volt a feszültség az emberekben, összességében kevesebb légtérvédelmi incidens történt, mint a korábbi missziók során.

Gion Gábor, honvédelmi államtitkár arra is kitért, hogy várhatóan a Magyar Honvédség 2024-ben negyedik alkalommal is visszatér, hogy a balti országok légtérvédelmi feladataiban segédkezzen.

A NATO tagjai vagyunk. A NATO értékes tagjai akarunk lenni; ahol tudunk, ott részt veszünk a NATO közös fellépésében”

– fogalmazott az államtitkár.

gion gábor
Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára. Fotó: Portfolio

Arra is kitért, hogy a magyar kormány várhatóan fel fogja gyorsítani a magyar haderő fejlesztését, amely már bőven a háború előtt elkezdődött.

A Baltic Air Policing vezetését most a lengyel légierő veszi át, akik a franciákkal közösen fogják a balti légteret védeni. A Magyar Honvédség eleinte a csehekkel, majd a lengyelekkel látta el mostani négy hónapos küldetését. A magyar kontingens tagjai kitüntetéseket is átvehettek munkájukért.

Címlapfotó: MTI/Ujvári Sándor

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
HIMARS lengyelország