Felejts el mindent, amit a csokoládéról tudsz: nagyon más a magyarok kedvenc édessége a kakaó őshazájában
Globál

Felejts el mindent, amit a csokoládéról tudsz: nagyon más a magyarok kedvenc édessége a kakaó őshazájában

Sokáig komoly vita dúlt arról, hogy pontosan honnan származik a kakaó, azonban egy nemrég felfedezett ecuadori agyagedény arra mutat rá, hogy a közkedvelt édesség szülőhazája valójában nem Mexikó, ahogy ezt korábban feltételezni lehetett, hanem Ecuador. Az ország nem csupán a szupermarketek polcaira termel kakaót, hanem fellelhető az országban egy úgynevezett Cacao Nacional nevű variáns is, melynek valójában teljesen más íze van, mint annak a kakaónak, melyet itt, Magyarországon ismerhetünk. A kakaó őshazájában, Ecuadorban jártunk, ahol megtudtuk, milyen sokoldalú is valójában a magyarok kedvenc édessége.

Az általános történelemszemlélet sokáig Mexikót tartotta a kakaó őshazájának, azonban nemrég bizonyítékot találtak arra, hogy Ecuadorban már a Krisztus előtt 3300-as években is fogyasztottak kakaót az ősi civilizációk.

A felfedezést francia kutatók tették, akik egy több mint 5300 éves edényben kakaó nyomát találták; ez szerintük azt igazolja, hogy a kakaó valójában Ecuadorból származik. Az edényt az Ecuadori Nemzeti Bankban őrzik, azonban élethű replikája megtekinthető a Guayaquilban található kakaómúzeumban, sőt, egy ideig Magyarországon is látható volt.

kép0
A mai Ecuador területén fellelt, ősi edény replikája a Guayaquilban található Kakaómúzeumban. Az eredeti példányt az ecuadori nemzeti bank őrzi. Fotó: Portfolio

A kakaó, illetve az ebből készülő csokoládé a mai napig rendkívül fontos szerepet játszik Ecuador gazdasági és kulturális vérkeringésében. Ecuador jelenleg a világ harmadik legnagyobb kakaóexportőre, az OEC 2021-es adatai szerint 838 millió dollárnyi kakaót exportáltak ebben az évben.

A lakossági célú export mellett kifejezetten erős Ecuadorban a prémium szegmenst célzó termelés.

Az országban terem egy speciális, „Cacao Nacional” (nemzeti kakaó) nevű variáns, melynek valójában teljesen más íze van, mint annak a kakaónak, melyet például itthon, egy szupermarket polcairól leemelve kóstolni tudunk.

kép1
Kakaóbab-piramis a Hacienda Victorián. Fotó: Portfolio

A napokban alkalmunk nyílt bennfentes betekintést nyerni az ecuadori prémium kakaótermelés világába. A Hacienda Victorián jártunk, az ország egyik legnagyobb, prémium szegmenst célzó kakaófarmján. A létesítmény elsősorban a Cacao Nacional termelésére fókuszál, a terményt főleg Japánba, az Egyesült Államokba és Kínába exportálják.

kép2
Kakaófarm Ecuadorban. Fotó: Portfolio

A Cacao Nacional lényegesen lassabban „érik be,” mint a széles körben termelt CCN-51 típusú kakaó: 3-5 év is kellhet ahhoz, hogy egy ilyen kakaófa érett termést hozzon. A CCN-51 egy 1970-es években "kifejlesztett" kakaótípus, terményhozama nagyobb a CN típusú kakaónál, illetve ellenállóbb a betegségekre nézve, de hiányzik belőle az utóbbi sajátos ízhatása.

kép3
Kakaófa és termése. Fotó: Portfolio

A frissen szüretelt kakaónak teljesen más íze van, mint amit akár csokoládé, akár kakaópor formájában fogyasztunk. Édeskés, erős gyümölcsíz érezhető rajta. A kakaót a Hacienda Victorián fermentálják, szárítják, ezzel a folyamattal nyeri el „végleges” ízét.

kép4
Fermentálás alatt a kakaó. Fotó: Portfolio

Bár az ecuadori kakaó nagyrészt exportra megy, a csokikészítésnek is nagy kultúrája van az országban. A Republica del Cacao (Kakaóköztársaság) üzemében a mai napig kézműves módszerekkel készítik a csokoládét, ez nyilván a termék árában is meglátszik.

kép5
Készül a csokoládé és a csokoládés sütemények a Republica del Cacao üzemében. Fotó: Portfolio

Érdemes annyit megjegyezni, hogy ahogy számos más iparág esetén, Ecuadorban is nagy hangsúlyt fektetnek a hulladékmentes gazdálkodás kialakítására. A Hacienda Victoria minden hulladékot újrahasznosít, melyet a kitermelés során termelnek, ráadásul a farm nagyrészt megújuló energiával működik, melyet egy Haciendához közeli napelemtelep termel.

kép6
Szárítás alatt a kakaó a Hacienda Victorián. Fotó: Portfolio

Magyarország nem szerepel Ecuador fő célpiacai közt, ha kakaóexportról van szó, azonban megkezdődtek a tárgyalások hazánk és a latin-amerikai ország közt közvetlen kereskedelmi kapcsolatok elmélyítéséről.

Így abszolút nem kizárható, hogy ha a szupermarketek polcain egyhamar nem is, a luxuséttermekben megjelenhet hamarosan a Cacao Nacional és az ebből készült csokoládé-különlegességek.

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
norvegia-dania-svedorszag-finnorszag-esztorszag-lettorszag-litvania