Felejts el mindent, amit a csokoládéról tudsz: nagyon más a magyarok kedvenc édessége a kakaó őshazájában
Globál

Felejts el mindent, amit a csokoládéról tudsz: nagyon más a magyarok kedvenc édessége a kakaó őshazájában

Sokáig komoly vita dúlt arról, hogy pontosan honnan származik a kakaó, azonban egy nemrég felfedezett ecuadori agyagedény arra mutat rá, hogy a közkedvelt édesség szülőhazája valójában nem Mexikó, ahogy ezt korábban feltételezni lehetett, hanem Ecuador. Az ország nem csupán a szupermarketek polcaira termel kakaót, hanem fellelhető az országban egy úgynevezett Cacao Nacional nevű variáns is, melynek valójában teljesen más íze van, mint annak a kakaónak, melyet itt, Magyarországon ismerhetünk. A kakaó őshazájában, Ecuadorban jártunk, ahol megtudtuk, milyen sokoldalú is valójában a magyarok kedvenc édessége.

Az általános történelemszemlélet sokáig Mexikót tartotta a kakaó őshazájának, azonban nemrég bizonyítékot találtak arra, hogy Ecuadorban már a Krisztus előtt 3300-as években is fogyasztottak kakaót az ősi civilizációk.

A felfedezést francia kutatók tették, akik egy több mint 5300 éves edényben kakaó nyomát találták; ez szerintük azt igazolja, hogy a kakaó valójában Ecuadorból származik. Az edényt az Ecuadori Nemzeti Bankban őrzik, azonban élethű replikája megtekinthető a Guayaquilban található kakaómúzeumban, sőt, egy ideig Magyarországon is látható volt.

kép0
A mai Ecuador területén fellelt, ősi edény replikája a Guayaquilban található Kakaómúzeumban. Az eredeti példányt az ecuadori nemzeti bank őrzi. Fotó: Portfolio

A kakaó, illetve az ebből készülő csokoládé a mai napig rendkívül fontos szerepet játszik Ecuador gazdasági és kulturális vérkeringésében. Ecuador jelenleg a világ harmadik legnagyobb kakaóexportőre, az OEC 2021-es adatai szerint 838 millió dollárnyi kakaót exportáltak ebben az évben.

A lakossági célú export mellett kifejezetten erős Ecuadorban a prémium szegmenst célzó termelés.

Az országban terem egy speciális, „Cacao Nacional” (nemzeti kakaó) nevű variáns, melynek valójában teljesen más íze van, mint annak a kakaónak, melyet például itthon, egy szupermarket polcairól leemelve kóstolni tudunk.

kép1
Kakaóbab-piramis a Hacienda Victorián. Fotó: Portfolio

A napokban alkalmunk nyílt bennfentes betekintést nyerni az ecuadori prémium kakaótermelés világába. A Hacienda Victorián jártunk, az ország egyik legnagyobb, prémium szegmenst célzó kakaófarmján. A létesítmény elsősorban a Cacao Nacional termelésére fókuszál, a terményt főleg Japánba, az Egyesült Államokba és Kínába exportálják.

kép2
Kakaófarm Ecuadorban. Fotó: Portfolio

A Cacao Nacional lényegesen lassabban „érik be,” mint a széles körben termelt CCN-51 típusú kakaó: 3-5 év is kellhet ahhoz, hogy egy ilyen kakaófa érett termést hozzon. A CCN-51 egy 1970-es években "kifejlesztett" kakaótípus, terményhozama nagyobb a CN típusú kakaónál, illetve ellenállóbb a betegségekre nézve, de hiányzik belőle az utóbbi sajátos ízhatása.

kép3
Kakaófa és termése. Fotó: Portfolio

A frissen szüretelt kakaónak teljesen más íze van, mint amit akár csokoládé, akár kakaópor formájában fogyasztunk. Édeskés, erős gyümölcsíz érezhető rajta. A kakaót a Hacienda Victorián fermentálják, szárítják, ezzel a folyamattal nyeri el „végleges” ízét.

kép4
Fermentálás alatt a kakaó. Fotó: Portfolio

Bár az ecuadori kakaó nagyrészt exportra megy, a csokikészítésnek is nagy kultúrája van az országban. A Republica del Cacao (Kakaóköztársaság) üzemében a mai napig kézműves módszerekkel készítik a csokoládét, ez nyilván a termék árában is meglátszik.

kép5
Készül a csokoládé és a csokoládés sütemények a Republica del Cacao üzemében. Fotó: Portfolio

Érdemes annyit megjegyezni, hogy ahogy számos más iparág esetén, Ecuadorban is nagy hangsúlyt fektetnek a hulladékmentes gazdálkodás kialakítására. A Hacienda Victoria minden hulladékot újrahasznosít, melyet a kitermelés során termelnek, ráadásul a farm nagyrészt megújuló energiával működik, melyet egy Haciendához közeli napelemtelep termel.

kép6
Szárítás alatt a kakaó a Hacienda Victorián. Fotó: Portfolio

Magyarország nem szerepel Ecuador fő célpiacai közt, ha kakaóexportról van szó, azonban megkezdődtek a tárgyalások hazánk és a latin-amerikai ország közt közvetlen kereskedelmi kapcsolatok elmélyítéséről.

Így abszolút nem kizárható, hogy ha a szupermarketek polcain egyhamar nem is, a luxuséttermekben megjelenhet hamarosan a Cacao Nacional és az ebből készült csokoládé-különlegességek.

Összkép

10 éves az Összkép Magazin

Rengeteg cikk, sok alapos elemzés, és jó pár szép és erős gondolat a 10 év eredménye. Talán valami többet is létrehoztunk: egy szellemi és lelki megközelítést, ami segít jobban megérteni

KonyhaKontrolling

Görgető FIRE

Azok, akik már elérték a FIRE-t (vagy legalábbis az FI részét) sokszor gondolkoznak el azon, hogy mennyit költhetnek el az út közben érkező esetleges jövedelmükből. Aki nem tudná: a FIRE a p

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Közeleg az újabb pusztító háború? – Kiadta a figyelmeztetést a hírszerzés
Portfolio Hitelezés 2025
2025. május 22.
Kelet - magyarországi Gazdasági Fórum 2025
2025. június 4.
Portfolio Financial IT 2025
2025. május 27.
Portfolio Property X 2025
2025. május 28.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes online előadás

Limit, Stop, vagy Piaci? Megbízások, amikkel nem lősz mellé!

Ismerd meg a tőzsdei megbízások világát, és tanulj meg profin navigálni a piacokon!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Első lépések a tőzsdei befektetés terén. Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet