Magyar startupok az űrversenyben: kire érdemes figyelni a következő években?
Globál

Magyar startupok az űrversenyben: kire érdemes figyelni a következő években?

Portfolio
A Design Terminal rendezte meg először Közép-Európában az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) éves networking találkozóját: a napirendi pontok között szerepelt a környezettudatosság, az iparágak közti technológiák átjárhatósága, illetve a startupok fejlesztése is. A Portfolio az esemény tapasztalatairól és a magyar cégek űrkutatási fejlesztéseiről kérdezte Jónás Lászlót, a Design Terminal ügyvezetőjét.

Az Európai Űrügynökség kiemelt eseménye idén Budapestre látogatott: mi volt a legfontosabb téma a rendezvényen

A Design Terminal rendezte meg először Közép-Európában az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) éves networking találkozóját, erre korábban nem volt példa. A három napban Budapesten találkozott az ESA huszonkettő tagországa, több mint százhúsz résztvevővel. Jelentős szakmai előrelépés, hogy sikerült Magyarországra hozni ezt az eseményt.

Az esemény főként azt a témát járta körül, hogy az ESA különböző tagországai, hogyan tudnak úgy együttműködni, hogy a közösen meghatározott célkitűzéseket elérjék. A napirendi pontok között szerepelt a környezettudatosság, az iparágak közti technológiák átjárhatósága, illetve a startupok fejlesztése is.

űripari konferencia

Az űripar tehát nemcsak nem csak azt teszi lehetővé, hogy felfedezzük a világűrt és tanulmányozzuk a csillagokat, hanem hozzájárul a technológiai fejlődés, a környezetvédelem és a társadalmi jólét előremozdításához is.

A legtöbben itt, Magyarországon a NASA-ra vagy a Bajkonuri Kozmodromra gondolunk, ha űrkutatásról van szó, pedig az Európai Űrügynökség (ESA) már az 1970-es években kibontotta a szárnyait. Mit kell tudni erről a szervezetről és hol kapcsolódik be Magyarország ebbe a történetbe?

Az Európai Űrügynökség 1975-ben alakult meg azzal a céllal, hogy Európa űripari tevékenységeit és a területi fejlődését formálja. Magyarország pedig 2015 februárjában írta alá csatlakozási szerződést.

Az eseményen résztvevők számára készültünk egy űripari kiállítással is, így a szakmai találkozók közben megismerhették Magyarország űriparának múltját, jelenét és jövőjét. Például az Interkozmosz programot, amelynek keretében Farkas Bertalan, első magyar űrhajósként 1980-ban jutott az űrbe. 

Azóta is magas szinten folytatódtak a magyar űripari tevékenységek. A 2010-es évek elején a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói kifejlesztették a MASAT-1 nevű első magyar műholdat, amit 2012-ben indítottak el. Azt látjuk, hogy egyre több magyar diák és vállalkozó foglalkozik az űriparral, amiben a szürkeállomány kifejezetten fontos tényező.

Magyar cégek, startupok is jelen vannak a globális színtéren, próbálják előre mozdítani az űrkutatás egyre növekvő piacát. Mit gondol, lehetséges például, hogy magyar innovációk segítségével fogjuk terraformálni a Marsot?

Sok magyar startup belevágott az űripar izgalmas világába, illetve vannak olyan cégek, akik felismerik, hogy megvan a tudásuk arra, hogy belépjenek ebbe az iparágba és ezzel is bővítség a tevékenységüket.

Például, a 27G Technology nevű magyar startup kifejlesztette a világ legkisebb sugárzásmérőjét, amit a SpaceX pár hónappal ezelőtt az MRC–100 nevű műholdjával repített az űrbe.

De van néhány olyan vállalkozás is az inkubátor programunkban, akik az asztronauták egészségére összpontosítanak. A Spacefit például olyan technikai ruházatot készít, ami segít az asztronautáknak gyorsabban rehabilitálódni az űrmissziókból visszatérve.

Az Ephemersys pedig egy felhőalapú elemző alkalmazással segíti az űrmissziók tervezését és nanoműholdak építését. 

A Mars terraformálása egy érdekes kérdés, amire sok összetevős a válasz. Ami biztosan elengedhetetlen hozzá, az a kíváncsiság, az optimizmus és azok az elhivatott szakemberek, akik mélyebben foglalkoznak ezzel a témával. Az egyik startupunk a Genesis Sustainable Future Kft például egy olyan megoldáson dolgozik, amely során analitikai eszközöket fejleszt elsősorban növényi tápanyagigény korai felismerésére. Tehát leegyszerűsítve olyan stressztűrő növényeket szeretnének juttatni a Marsra, amik akár az ottani körülmények közt is megélnek.

Miért nincs a kontinentális Európában űrrakéták kilövésére alkalmas űrközpont?

Az Európai Űrügynökség rakétakilövő bázisa Dél-Amerika északkeleti részén, Francia Guyana államban található. Ennek az az oka, hogy ez a terület felel meg geográfiai szempontból az űrrakéták biztonságos indításához és kilövéséhez.

Rengeteg figyelmet kap mostanság a mesterséges intelligencia (AI). Lehetséges, hogy hosszabb távon ez a technológia hoz majd el olyan megoldásokat az űrkutatásban, melyek kidolgozására az ember önmagában nem képes?

Az űriparban az innováció alapvetően jelen van, ezért például a nagy adatmennyiséget igénylő modellezések esetében - mely az űriparban általános - várhatóan komoly tere lesz a mesterséges intelligenciának. De nem is kell messzire mennünk példáért, egyik startupunk, a Mindrove olyan eszközöket alkot, amelyek segítik az űrhajósok mentális tréningjét, hogy minél jobb állapotban legyenek az űrutazások alkalmával.

A budapestihez hasonló események lehetővé teszik a résztvevőknek, hogy megismerjék egymást és még merészebb lépéseket tegyenek az űripar jövőjéért.

Címlapkép és fotó: Design Terminal

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Marjorie Taylor Greene