Ingatlan

Ki, kinek épít ma lakást Budapesten?

Továbbra sem hemzsegnek az új projektek a fővárosi lakáspiacon. Az idei, esetleg jövő év eleji átadással tervezett lakások száma alig éri el a félezret. A jelenleg futó fejlesztések létjogosultságát többnyire a jó lokációval magyarázzák a beruházók, de vannak, akik az újra bevezetett szocpolban, illetve kamattámogatásban bíznak. Persze akadnak, akik szerint a kormány intézkedései fabatkát sem érnek, mivel sokkal komolyabb változtatásokra lenne szükség az állóvíz felkavarásához.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet
Továbbra is csak elszórtan találkozhatunk a fővárosi lakáspiacon a lakosságnak kínált új fejlesztésekkel - hasonlóan az ingatlanpiac más területeihez. Az új építésű lakások piacán is csak egy-egy projekt, illetve fejlesztő, beruházó képes kisebb-nagyobb csúszással átadni új otthonokat. Ezzel összhangban természetesen egyértelműen csökken az eladásra kínált új lakások száma is, főként, hogy számos fejlesztő a válság előtti szintet idéző előértékesítési mutatókról számolt be ‒ persze nem mindegyik. Ez a tendencia ugyanakkor nemcsak a költözni vágyók és tudók választási lehetőségét csökkenti, hanem az építőipar megrendeléseinek elmaradásával növekvő munkanélküliséget és az állam számára jelentősen csökkenő bevételeket eredményez. Az sem sokat segít a helyzeten, hogy egyes piaci szereplők szerint az újra felélesztett szocpol intézménye, illetve a kamattámogatott hitelek is csak minimális hatást gyakorolnak majd a szegmensre.

Ki, kinek épít ma lakást Budapesten?
A fejlesztők szerint a lakáspiac finanszírozási nehézségeinek orvoslása helyett hathatósabb megoldás lenne áfa-csökkentéssel kimozdítani a piacot jelenlegi holtpontjáról. Kisebb fejlesztésekkel, felújításokkal, bővítésekkel, átépítésekkel természetesen találkozhatunk a cikkünkben említett és a listában szereplő projekten túl is. A mostanában folyamatosan változó politikai-gazdasági környezetben szinte akár a semmiből is előkerülhetnek olyan életképes projektek, melyekről eddig nem is hallottunk, változhatnak meg koncepciók és funkciók, vagy adott esetben tűnhetnek el a fejlesztésre váró listából olyan projektek, amelyek átadására már évek óta várunk, és amelyekkel a hazai ingatlanpiac jó ideje foglalkozik.

Szocpol, kamattámogatás: csepp a tengerben

A Corvin sétány legújabb lakóépülete, a Cordia Sun Resort várhatóan valamikor 2013 második negyedévében készül el. Jelenleg a belső munkálatok zajlanak a szerkezetkész épületben - tudtuk meg Földi Tibortól. A Cordia Zrt. vezérigazgatója ugyanakkor hozzátette, hogy bár még jó egy év van az átadásig, a válság előtti évekre jellemző előértékesítési mutatóval rendelkeznek. Az épület 284 lakásának eddig mintegy 45 százaléka talált gazdára. Ez a szám igen biztató, hiszen a tapasztalatok szerint manapság a vevők kevésbé bíznak az új fejlesztésekben, s ezzel összhangban a fogyasztói igények jelenleg főként a 3-6 hónapon belüli költözhetőségről szólnak.

Kevésbé biztató a kép a társaság másik két projektjét illetően. Bár a madárhegyi Terrace Residence, illetve a XIV. kerületi Thermál Zugló következő ütemére is egyaránt van hivatalos építési engedély, ennek ellenére még nem kezdtek bele a fejlesztésekbe. Földi szerint ugyanis az újszerű használt lakásokkal jelen piaci környezetben nehéz versenyezni, s ezen a szocpol, illetve a kamattámogatott hitelek felélesztése sem segít. Véleménye szerint a két konstrukció csak csepp a tengerben, hathatós megoldást csak az áfa csökkentésével lehetne elérni.

Épülnek a szocpol-kompatibilis lakások

Az OTP Ingatlan Zrt. éppen futó fővárosi projektje, a Szent László utcai lakópark jelenleg 80 százalékos készültségű, a Corvin sétány új épülettömbjéhez hasonlóan belső kialakítása van folyamatban. Pethes Olga, az OTP Ingatlan Zrt. ingatlanfejlesztési igazgatójának elmondása szerint ugyanakkor az értékesítés nem megy igazán jól. Mint mondja, a XIII. kerületben volt a legtöbb bedőlt projekt, így nem is csoda, hogy a vevők egyelőre kivárnak. A társaság reményei szerint azonban ez a trend a homlokzatszínezés elkészülte után vélhetően megváltozik, s mihamarabb gazdára talál az év végén átadásra kerülő 68 darab lakás. Arról nem is beszélve, hogy az igazgató elmondása szerint a projektnél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az elkészült lakások teljes mértékben szocpol-kompatibilisek legyenek.

Ki, kinek épít ma lakást Budapesten?
Az Angyalföld megújuló részén épülő lakásokon kívül még két projektet tervez idén elindítani az OTP Budapesten. Az egyik egy 17 lakásos társasház az I. kerületben, melynél némileg magasabb árfekvésben gondolkodnak, míg a másik egy 49 lakásos X. kerületi lakóépület. Pethes Olga tájékoztatása szerint mindkét beruházásra van aláírt építési engedély, s mindkettő a piackutatás stádiumában jár. Az előértékesítés volumenétől függ, zöld utat kapnak-e a fejlesztések.

Vékony jégen

Kiss Gábor, a Nanette ügyvezető igazgatójának álláspontja szerint nincsenek könnyű helyzetben a fejlesztők, hiszen nagyon vékony jégen táncolnak a beruházások. Manapság nagyjából 16 millió forintnál van a fizetőképes kereslet, ezért az összegért azonban sokkal több fogyasztói követelménynek kell megfelelniük a fejlesztőknek, mint korábban.

Ennek ellenére jól halad a társaság Mester utcai fejlesztése, vagyis a City Home harmadik üteme, idén novemberre újabb 100 lakást adnak át a 400 lakásosra tervezett komplexumból. A szerkezet és a belső falak már elkészültek, jelenleg a belső munkálatok zajlanak. De a társaság másik beruházása, a Rozsnyai utcai Harmony lakópark kialakítása is az ütemterv szerint halad. A XIII. kerület kertvárosi részén, közvetlenül a Rákos-patak partján fekvő épületnél a szerkezetépítés van folyamatban, s várhatóan 2013 januárjában adják át a 144 lakásosra tervezett projektet.

Hódít a luxus?

Az év végén tervezi átadni luxuslakásait a Volumetric Magyarország Kft. A Budapest II. kerületében található 20 lakásos épületkomplexum jelenleg 50-60 százalékos állapotban van, a társaság igazgatója szerint azonban nem kell tartani a csúszástól, hiszen továbbra is tartják az előre meghatározott ütemtervet. A fejlesztéssel kapcsolatban Péter Gábor MRICS ugyanakkor egy érdekességre is felhívta a figyelmet: elmondása szerint egyfajta átrendeződés figyelhető meg az új lakások piacán; míg korábban az átlagos igényszintű fejlesztések vitték a prímet, addig ma egyre inkább hódít a luxus. Véleménye szerint ezt egyértelműen alátámasztja a közel 25 százalékos előértékesítési szint.
oltás
forintbankjegy10ezershutter-20170816
koronavirus_labor_vakcina
donald trump amerikai elnökválasztás 2020 fehér ház
trader
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
építőipar digitalizáció