Ingatlan

Elveszel az adatok között az ingatlanpiacon? - Itt a segítség!

Portfolio
Ahhoz, hogy az ingatlanpiacon körültekintő döntést hozzunk, érdemes jó alaposan megvizsgálni az elérhető adatokat. Míg évekkel ezelőtt ez még meglehetősen nehéz volt, ma már számos rendszeresen publikált elemzés segítheti a lakásvásárlók és eladók, valamint a profi ingatlanpiaci szakemberek dolgát. A piac iránt érdeklődők rendelkezésére hatalmas adatbázisok is állnak, az elérhető hatalmas adatmennyiségben pedig lassan egyre nehezebb eligazodni, így az ingatlanpiaci szakemberek számára egyre fontosabbá válik, hogy ezekből megtanulják kinyerni a valódi tudást.
Ha valaki az ingatlanpiacra lép, nagyon fontos, hogy megfelelő forrásokból tájékozódjon az aktuális helyzetről és a valós számok alapján hozzon döntést. Ez igaz a piac bármely ágára, arra hogy hol és mennyiért lehet irodát bérelni, vagy épp arra, hogy mely területen éri meg új épületet felhúzni. A legtöbbeket megmozgató alpiacon, a lakáspiacon pedig azért különösen fontosak az adatok, hogy lássuk, mennyiért adhatjuk el a lakásunkat, hol keresnek és mit a vevők, vagy érdemes-e sok millióval többet fizetni egy belvárosi lakásért, mint egy IX. kerületiért, vagy fejlesztőként hol és mennyi lakást érdemes építeni, ezeket pedig milyen áron célszerű eladni a profit maximalizálása érdekében.

Hol nézzünk körül?

A válság kirobbanása előtt elég kevés adatjellegű információval rendelkeztünk a hazai ingatlanpiacról. Az adatok jelentős része nem volt publikus, vagy egyszerűen nem léteztek olyan adatbázisok, melyek lehetővé tették volna a kutakodást. Azóta jó pár év eltelt, ami nem csak az ingatlanpiacon hozott jelentős változást, de az adatok hozzáférhetőségében is. Számos rendszeresen publikált lakáspiaci jelentés segítheti ma a lakásvásárlók és eladók dolgát, melyet érdemes átböngészni a piacra lépés előtt.

FHB lakásárindex

Az FHB Lakásárindexe 2009. szeptemberében indult, és a magyarországi lakóingatlan-árak alakulását méri. Az idősor egészen 1998-tól mutatja az árak alakulását, a NAV és az FHB saját lakóingatlan adásvételi tranzakciós adatai alapján. A bank negyedévente publikálja a jelentését.

KSH lakáspiaci jelentés

Bár a lakáspiaci árak megfigyelése már a 90-es évek végén megkezdődött az illetékhivatali adatbázisok alapján, valódi áttörést a 2008-as év hozott, mely után elindultak a fejlesztések a Statisztikai Hivatalnál, hogy a lakáspiac statisztikai megfigyelésére vonatkozó igényt kielégítsék. 2010 óta a KSH negyedévente publikálja a lakáspiaci mutatószámokat.

OTP Értéktérkép

Az OTP 2011-ben indította útjára Értéktérkép elemzését, mely azóta félévi rendszerességgel jelenik meg. A kutatásaikban a NAV adatbázisát, illetve az OTP csoport valamennyi ingatlanüzleti területe alapján összeállított tranzakciós és egyéb adatbázist használják.

Ingatlanközvetítő hálózatok jelentései

Az ingatlanközvetítő hálózatok a válság előtti években is szolgáltatattak információt a lakáspiac alakulásáról különböző közleményekkel, azóta azonban ennek is kiforrottabb formáját találták meg. A Duna House havonta megjelenteti a legfrissebb adatait a forgalomra, árakra és alkukra vonatkozóan a lakáspiacról, az Otthon Centrum pedig negyedévente tesz közzé egy hosszabb elemzést a lakáspiaci helyzetről.

MNB Lakáspiaci jelentés

A legfrissebb szereplő a lakáspiaci adatok világában a Magyar Nemzeti Bank, mely 2016-tól publikálja lakáspiaci jelentését félévente.

BRF

Az irodapiacon hosszú évekig csak a különböző tanácsadók jelentéseire alapozva jutottunk információhoz, de most már jó pár éve a Budapest Research Forum negyedévente közzé teszi a legfrissebb piaci számokat, a kihasználatlanság, a bérleti díjak, illetve a legnagyobb tranzakciók adatait.

Ne vesszünk el az adatok között!

Ezen kívül persze az ingatlanpiac iránt érdeklődők még egyéb forrásból is tájékozódhatnak. Az egyre inkább digitalizálódó világban a hirdetési oldalakon is követhetjük folyamatosan az árak változását, ott különböző statisztikák között is szemezgethetünk. De ugyancsak ez igaz az iroda gyűjtőoldalakra is, ahol szintén adatokat találhatunk a bérleti díjakról, szabad területekről, vagy éppen egy-egy ház esetében a kihasználatlanságról.

A hozzáférhető jelentős adatmennyiség egyre hasznosabb információkhoz jutatja a piac szereplőit, kiterjedt adatbázisokat lehet vásárolni, specifikus célokra lehet információt gyűjteni. Ezeknek köszönhetően ugyan egyre körültekintőbb döntéseket lehet hozni, de sok lehet a félrevezető információ is. Az adatok tengerében könnyebben lehet elveszni. A hasznos és felesleges információ között tudni kell különbséget tenni, az adatokból pedig ki kell tudni nyerni a tudást. Ezt tanulni kell, amelyben segítséget nyújt például a Grant Thornton mesterkurzusa, melynek célja, hogy képet adjon az aktuális adatelemzési eszközökről, és felhasználói szempontból mutassa be a hazai lehetőségeket az ingatlanpiac érdeklődő szakemberek számára. A Grant Thorntonnak ez lesz a második kurzusa az első, a stigmatizált ingatlanokról szóló, a szakma számára hasznos tanulságokkal záró kurzus után.

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
duna, folyó, hajó