Ingatlan

Horrorsztorik a lakáspiacról - Ha nem figyelsz, te is pórul járhatsz!

Portfolio
Ahogy haladunk előre az időben, egyre több, a lakásáfa csökkentési lázban megkezdett építkezésről derülhet ki, hogy a fejlesztők elkalkulálták magukat. A felszínen egyelőre csak a projektek csúszását látjuk, sok esetben már 1 éve várják a vevők a befejezést, de az olvasói beszámolók alapján egyes esetekben a minőség miatt is lehet oka az aggodalomra a vásárlóknak, ami már jóval komolyabb probléma. Mutatunk néhány sztorit, amik valóban megkongatják a vészharangot, vevőként nekünk is a sarkunkra kell állni, ha nem akarjuk, hogy átverjenek.
Korábbi írásunkban már részletesen foglalkoztunk azzal, hogy mely dolgokra kell mindenképpen odafigyelni az új lakás vásárlás előtt. A következő évek legnagyobb kérdése ugyanis nem az lesz már, hogy mennyi lakás épül, hanem hogy azok mikorra, és milyen minőségben készülhetnek el.

Oszd meg te is a történetedet! A Portfolionál várjuk a különböző olvasói sztorikat, legyen az pozitív vagy negatív az új lakás vásárlással kapcsolatban. Van egy jó történeted? Elégedetten átvetted a lakásod, vagy éppen már azt is megbántad, hogy belefogtál a vásárlásba? Írj nekünk az ingatlancsapat@portfolio.hu címre.

Csúszások a végtelenségig?

Egyik olvasónk osztotta meg történetét új lakás vásárlásáról. Olyan lakást szeretett volna vásárolni, ahol nem kell 1 évet várni az átadásra, ezért már előrehaladott állapotban lévő projektben tervezett vásárolni 2016 végén. A projekt esetében, amit talált, a várható átadás 2017. július végére esett, így ez optimális megoldásnak tűnt. A beruházás egy kis ismeretlenebb fejlesztő projektje volt, ahol szakaszos fizetéssel lehetett a lakásokat megvásárolni, vagyis a munkálatok előre haladtával 80-90 százalékot kellett kifizetni a kulcsátadásig.

A gondok 2017 augusztusában kezdődtek, a kivitelező vis majorról kezdett beszélni a januári rendkívüli hideg miatt leállt munkákra hivatkozva, illetve a közművek bekötéseinek csúszásával magyarázva a késedelmet. Ekkor a várható átadást szeptemberre ígérték. Aztán teltek a hetek, és ugyan a kazán és lift beüzemeléséről a kivitelező leveleket küldött, a végleges átadásról semmi érdemleges hír nem érkezett a vevőkhöz. A lakásokat "nagyjából" hiánytalanul műszakilag átadták, írta olvasónk, azonban olyan hír, hogy mikor jött ki a katasztrófavédelem, mikor történt az ÉTDR feltöltés, a földhivatali -önkormányzati visszacsatolás, a jogerős használatba vételi engedély, albetétesítés ... sajnos a mai napig nem kaptak semmi információt a fejlesztőtől.

A beruházó legutolsó levele szerint a hivatali visszajelzésre és szemrevételezésre várnak, a projekt tehát tovább csúszik. Olvasónk szintén megemlítette, hogy a projekt kapcsán egyértelműen látszik a munkaerőhiány hatása, a szerződés szerint ígért alapanyagok kispórolása és egyszerűsítése. A vevők egyre türelmetlenebbek, és általános a nyugtalanság, arra vonatkozóan, hogy mikor lesz végre az átadás, és vajon jár-e majd kötbér a számukra. Miközben fejlesztő vis maiorra, rajta kívül álló okokra, a hivatali engedélyek elhúzódására, az elvállalkozói felelősségre, a műszaki hibák javításának elhúzódására, illetve a hiánypótlásokra hivatkozik a csúszással kapcsolatban.


Horrorsztorik a lakáspiacról - Ha nem figyelsz, te is pórul járhatsz!

Nem árt ránézni az építkezésre

Budapesten található az a projekt, amely annak bizonyítéka, hogy valóban oda kell figyelni, és akár személyesen is fel kell keresni az építkezést, ha nem akarjuk, hogy becsapjanak minket. Itt is egy kisebb társasház építéséről van szó, ahol ebből kifolyólag a fizetési ütemezés készültségnek megfelelően történik, ahogy a korábban ismertetett első esetben is.

Alapvetően minden projektnek rendelkeznie kell műszaki ellenőrrel, aki nem csak arra hivatott, hogy az építkezést felügyelje, de ő igazolja aláírásával is, hogy az adott építési fázis elkészült. Az említett projekt esetében a műszaki ellenőr által aláírt, szerkezetetkész állapotot igazoló papírral a fejlesztő be is jelentette a vevőknek, hogy várja az újabb vételárrészletet. Tette azonban mindezt úgy, hogy még egy laikus számára is egyértelmű volt, hogy az épület készültsége még messze áll a szerkezetkész állapottól, ami az építkezés felkeresése után derült csak ki a vásárlók számára.

Végül olvasónk fizetett, mivel bízik a projekt elkészültében, az építkezés ugyanis tényleg halad, de felmerül a kérdés, hogy más esetekben is akkor kerülhet egy szerkezetkész állapot igazolásra, mikor az építkezés még nem is tart abban a fázisban? Lehet, hogy az említett esetben valóban megbízható fejlesztőről van szó (ez majd utólag elválik), aki átmeneti likviditási gondját akarta csak megoldani, hogy az építkezés valóban minél gyorsabban menjen, de mi van, ha mégsem ez a helyzet?

Sok mindent ugyan laikusként nem tudunk ellenőrizni egy lakásépítésnél, de némi internetes keresés után, a legnagyobb átveréseket azért kiszűrhetjük. Csak olvassuk el figyelmesen az eredetileg vállalt műszaki leírást, és látogassunk ki az építkezésre, legalább mielőtt a vételárrészletet kifizetnénk.

Minden esetben körültekintően informálódni kell

Egy másik olvasónk számolt be a következő történetről. 2016-ban szerettek volna egy újépítésű lakást vásárolni a XVII. kerületben. Az ingatlan már szinte készen volt, már csak burkolni kellett volna. A személyes találkozón az ingatlanközvetítő mellett a tulajdonos is jelen volt, aki személyesen erősítette meg, hogy a lakás per és tehermentes. Szerencsére olvasónk körültekintő módon ügyvéddel nézette át a szerződést, illetve elmondta, hogy csak akkor veszi át az ingatlant, ha azt már társasházzá alakították, valamint használatba vételi engedéllyel rendelkezik. Végül a szerződésből kiderült, hogy a szomszéd pereli az ingatlant, és még a használatba vételi engedély megszerzése sem garantálható. Természetesen elállt vásárlási szándékától, így csak az idejét vesztette el, amit a történtekre áldozott, de senki nem garantálja, hogy utána nem jött egy nem olyan megfontolt vevő, és bukott milliókat.

A szerződést át kell nézni!

Egy másik esetben a közműdíjak külön megfizetésével kellett szembesülnie a vásárlóknak, mint kiderült, a lakás vételára ugyanis ezeket nem tartalmazta. A vevők így több száz ezer forint vételáron felüli befizetésére kényszerültek.

Szintén egy fővárosi projektben a vásárlók számára felajánlották, hogy vihetnek saját burkolót a lakásukhoz az építkezés gyorsítása érdekében, a fejlesztő pedig kifizeti a saját embereinek egyébként fizetett díjat a részükre. Csakhogy olyan áron ma szinte alig lehet burkolót találni. A vevők közül többen éltek lehetőséggel, csak készüljön már a lakás, ami ez esetben is komoly csúszásban van, amire átadják ez közelíti vagy el is érheti az egy évet.

A szerződések egyik legsarkalatosabb pontja a vis maior kérdése. 2017-ben például valóban volt 2 hét mikor a hőmérő higanyszála nagyon alacsonyra kúszott csak fel, de azért néhány hét hideggel indokolni fél-egy év csúszásokat elég hihetetlennek tűnik. Újabban a szemfüles fejlesztők pedig már a munkaerőhiányt is beleveszik vis majorként a szerződésbe, vagy esetleg az alvállalkozókra hárítanak minden felelősséget. Így lényegében támadhatatlan lesz a cég, és nagyon-nagy csúszásokat is megúszhat kötbér nélkül.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Jön a QR kódos fizetés szeptembertől

Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből és egyből az akkor modernnek számító bankkártyás fizetés korszakába lépett be. (A kilencve

Holdblog

Megválnak az Nvidiától a fedezeti alapok

Még mindig a legtrendibb papír az Nvidia, de az adatok szerint a hedge fundok inkább csökkentik részesedésüket a vállalatban. Az ábra azt mutatja, hogy mely... The post Megválnak az Nvidiától a

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az EU kirakta a fegyvereket az asztalra, kereszttűzbe kerülhet Magyarország

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
pf_garzon_768x434px_getty-20200512