Tíz budapesti gigaprojekt, amiből kilencet hurrikánként söpört el a válság
Ingatlan

Tíz budapesti gigaprojekt, amiből kilencet hurrikánként söpört el a válság

Portfolio
Minden képzeletet felülmúló álomszerű beruházások, amelyek többségében azóta sem készültek el. Grandiózus tervekből nem volt hiány 2008-ban a fővárosi ingatlanpiacon, a válság azonban a legtöbb ötletet hurrikán módjára söpörte el. A tízéves évforduló kapcsán megnéztük, mi lett az egykori tervekből, hogy állnak ma az akkori vezető beruházások.

1 2 3

Közösséget építünk!
Signature-előfizetőink számára egyedi online klubeseményt szervezünk, ahol profi befektetők mondják el, mi várható 2021-ben. További részletek ide kattintva.
10-7.
A válság előszele már 2008 elején is érezhető volt a hazai ingatlanpiacon, de ez nem szabott gátat a gigantikus projektek bejelentéseinek. Az egyenkét is több százmillió eurósra tervezett fejlesztések többsége még csak a tervezés vagy az előkészítés fázisában volt, egyesek azonban már a földmunkákat és a bérbeadásokat is elkezdték amikor beütött a válság. A fejlesztők a kezdeti optimizmus után - Magyarországot éppen csak megcsapja majd a válság szele, nem lesz tartós visszaesés - hamar rájöttek, hogy itt hosszabb recesszió jön és inkább leállították a munkákat.

Legnagyobb projektek

10.

2008-ban három projekt volt Budapesten, amelyeknek volumene egyenként is meghaladta az 1 milliárd eurót, de a tizedik legnagyobb beruházás összértéke is 160 millió euróra rúgott, ami nem volt más, mint az Echo Investment által Zuglóba tervezett Mundo Városközpont. A lengyel Echo Investments még 2006-ban vásárolta meg a területet, hogy plázát építsen rajta, majd egy luxemburgi-amerikai befektető vette át a projektet. Azóta különböző hírek szóltak arról, hogy nem épül fel a Mundo Center, 2017-ben azonban újra felröppent a hír, hogy a Rákospatak utca és a Bosnyák utca által határolt területen a következő hónapokban mégis elkezdődhetnek a földmunkák. Most 2018-ban még mindig nincs semmi konkrétum, bár tavaly a bevásárló-, szolgáltató- és szórakoztató központ átadását 2020-ra ígérték.

Portfolio Ingatlanmagazin Archívum

Tíz budapesti gigaprojekt, amiből kilencet hurrikánként söpört el a válság
Az ország első számú ingatlanpiaci hírforrása egyidős a modern magyarországi ingatlanpiaccal. Legújabb fejlesztésünknek köszönhetően mostantól minden, 2013-tól általunk kiadott szám digitálisan is elérhető, olvasható, lapozható, kereshető, és ingyenesen letölthető. A magazin a Portfolio-t is kiadó NET Média Zrt. gondozásában jelenik meg. Jó böngészést!

9.

A főváros kilencedik legnagyobb beruházása 2008-ban a CEU Reality fejlesztésében Újpestre tervezett Károlyi városközpont volt, 220 millió eurós összeértékkel. 2007-ben az I. ütemet még a piac egyik legsikeresebb beruházásának prognosztizálták. A cég abban az időben összesen 200 ezer négyzetméternyi lakó és kereskedelmi ingatlanfejlesztést készített elő, a válság azonban elsodorta a projektet. A terület sokáig üresen állt, majd 2016-ban a Metrodom bejelentette, hogy a 18 467 négyzetméteres telken 17 emeletes lakóházak építésébe kezd, összesen 660 lakást kialakítva.

8.

240 millió euróval az S1 nevű projekt került a nyolcadik helyre. A Kőbányára tervezett művészeti és kulturális negyed a kőbányai sörgyár 1-es számú telephelyén épült volna fel. A hely érdekessége, ott kapott helyet anno a Dreher család birtoka, rajta a családi kastéllyal és a hozzá tartozó parkkal. A projektet befektetőket keresve még a müncheni Expo Realra is kivitték, de az akkori piaci környezetben senki nem csapott le rá, így az ötlet megmaradt egy impozáns tervnek.


Tíz budapesti gigaprojekt, amiből kilencet hurrikánként söpört el a válság

7.

Az AL Holding Árpád hídi projektje 300 millió euróval lett a hetedik. A projekt érdekessége, hogy az Árpád híd pesti hídfőjénél az egykori Volán buszpályaudvar és Sconto bútoráruház helyén épült volna fel, éppen ott, ahol most a HB Reavis fejlesztésében az Agora projekt épül. 2008 óta viszont itt is eltelt egy évtized, amire bár teljesen más fejlesztő, teljesen más tervekkel de elkezdte az építkezést.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
fehérorosz zászló
japan
irodaház zöld iroda élőfal növény
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Jogász

Jogász
Hihetetlenül jól megy a magyar szállodáknak