Ingatlan

Tíz budapesti gigaprojekt, amiből kilencet hurrikánként söpört el a válság

Portfolio
Minden képzeletet felülmúló álomszerű beruházások, amelyek többségében azóta sem készültek el. Grandiózus tervekből nem volt hiány 2008-ban a fővárosi ingatlanpiacon, a válság azonban a legtöbb ötletet hurrikán módjára söpörte el. A tízéves évforduló kapcsán megnéztük, mi lett az egykori tervekből, hogy állnak ma az akkori vezető beruházások.

1 2 3

10-7.
A válság előszele már 2008 elején is érezhető volt a hazai ingatlanpiacon, de ez nem szabott gátat a gigantikus projektek bejelentéseinek. Az egyenkét is több százmillió eurósra tervezett fejlesztések többsége még csak a tervezés vagy az előkészítés fázisában volt, egyesek azonban már a földmunkákat és a bérbeadásokat is elkezdték amikor beütött a válság. A fejlesztők a kezdeti optimizmus után - Magyarországot éppen csak megcsapja majd a válság szele, nem lesz tartós visszaesés - hamar rájöttek, hogy itt hosszabb recesszió jön és inkább leállították a munkákat.

Legnagyobb projektek

10.

2008-ban három projekt volt Budapesten, amelyeknek volumene egyenként is meghaladta az 1 milliárd eurót, de a tizedik legnagyobb beruházás összértéke is 160 millió euróra rúgott, ami nem volt más, mint az Echo Investment által Zuglóba tervezett Mundo Városközpont. A lengyel Echo Investments még 2006-ban vásárolta meg a területet, hogy plázát építsen rajta, majd egy luxemburgi-amerikai befektető vette át a projektet. Azóta különböző hírek szóltak arról, hogy nem épül fel a Mundo Center, 2017-ben azonban újra felröppent a hír, hogy a Rákospatak utca és a Bosnyák utca által határolt területen a következő hónapokban mégis elkezdődhetnek a földmunkák. Most 2018-ban még mindig nincs semmi konkrétum, bár tavaly a bevásárló-, szolgáltató- és szórakoztató központ átadását 2020-ra ígérték.

Portfolio Ingatlanmagazin Archívum

Tíz budapesti gigaprojekt, amiből kilencet hurrikánként söpört el a válság
Az ország első számú ingatlanpiaci hírforrása egyidős a modern magyarországi ingatlanpiaccal. Legújabb fejlesztésünknek köszönhetően mostantól minden, 2013-tól általunk kiadott szám digitálisan is elérhető, olvasható, lapozható, kereshető, és ingyenesen letölthető. A magazin a Portfolio-t is kiadó NET Média Zrt. gondozásában jelenik meg. Jó böngészést!

9.

A főváros kilencedik legnagyobb beruházása 2008-ban a CEU Reality fejlesztésében Újpestre tervezett Károlyi városközpont volt, 220 millió eurós összeértékkel. 2007-ben az I. ütemet még a piac egyik legsikeresebb beruházásának prognosztizálták. A cég abban az időben összesen 200 ezer négyzetméternyi lakó és kereskedelmi ingatlanfejlesztést készített elő, a válság azonban elsodorta a projektet. A terület sokáig üresen állt, majd 2016-ban a Metrodom bejelentette, hogy a 18 467 négyzetméteres telken 17 emeletes lakóházak építésébe kezd, összesen 660 lakást kialakítva.

8.

240 millió euróval az S1 nevű projekt került a nyolcadik helyre. A Kőbányára tervezett művészeti és kulturális negyed a kőbányai sörgyár 1-es számú telephelyén épült volna fel. A hely érdekessége, ott kapott helyet anno a Dreher család birtoka, rajta a családi kastéllyal és a hozzá tartozó parkkal. A projektet befektetőket keresve még a müncheni Expo Realra is kivitték, de az akkori piaci környezetben senki nem csapott le rá, így az ötlet megmaradt egy impozáns tervnek.


Tíz budapesti gigaprojekt, amiből kilencet hurrikánként söpört el a válság

7.

Az AL Holding Árpád hídi projektje 300 millió euróval lett a hetedik. A projekt érdekessége, hogy az Árpád híd pesti hídfőjénél az egykori Volán buszpályaudvar és Sconto bútoráruház helyén épült volna fel, éppen ott, ahol most a HB Reavis fejlesztésében az Agora projekt épül. 2008 óta viszont itt is eltelt egy évtized, amire bár teljesen más fejlesztő, teljesen más tervekkel de elkezdte az építkezést.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Baleset a reptérre vezető gyorsforgalmi úton