Ingatlan

Csúsznak a lakásépítések, de vajon mennyit? - Válaszoltak az építők

Portfolio
A kivitelezés körüli gondok számos projekt megvalósulását veszélyeztethetik, illetve jelentős csúszásokat okozhatnak, különösen a lakóingatlan-beruházások esetében. Az építőiparos cégek egyértelműen a lakásépítéseket látják a legkockázatosabb fejlesztésnek. Az OTP Jelzálogbank adatbázisában szereplő újlakás-projektek 80 százaléka már minimum egy negyedéves csúszással fog elkészülni, a kivitelezési költségek lassan az egekbe törnek, és a folyamatosan dráguló építőanyagok és emelkedő munkabérek miatt még nem is látszik a folyamat vége. A munkaerőhiányról még nem is beszéltünk, ami a problémák közül talán az egyik legsúlyosabb. Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy hány hónapos csúszásokat tapasztalnak a szakemberek és mekkora részt képviselnek ebben a magas árak és bérek, illetve a kapacitáshiány.


Csúsznak a lakásépítések, de vajon mennyit? - Válaszoltak az építők
Kricsfalussy Tamás A Metrodom csoport értékesítési és ügyfélkapcsolati igazgatója
A saját tapasztalatunk, hogy legalább negyedéves csúszások vannak, de egyáltalán nem ritka a fél, illetve egy év sem. A késések legfőbb oka a szűk építőipari kapacitás, vagyis a mindenki által emlegetett munkaerőhiány. A vásárlók felé az a tanácsunk, hogy lehetőleg olyan társasházban vásároljanak lakást, aminek az építése már elkezdődött és az adásvételi szerződésben egyértelmű, konkrét átadási határidő szerepel. Ugyancsak tartalmaznia kell a szerződésnek a késedelmes átadásra vonatkozó szankciót, például megfelelő összegű kötbért illetve azt is, hogy milyen késedelem esetén jogosult a vevő szerződésszegés miatt, dupla foglalóval elállni. Azzal a beruházóval, aki ezeket nem tudja, vagy nem akarja vállalni, kockázatos lehet szerződést kötni.

Érdekel, hogy megáll-e az áremelkedés, vagy továbbra is drágulnak a lakások árai? Kíváncsi vagy, hogy mennyit csúsznak még a folyamatban lévő projektek? Szeretnéd tudni, hogy mikorra várható az új lakások átadása? Nézd meg a programot, és jelentkezz!


Csokló Gábor, a Masterplast Nyrt. műszaki igazgatója


Csokló Gábor

műszaki igazgató

Masterplast NYrt.

Végzettségem építészmérnök (JPTE PMMFK Pécs 1996) és vállalkozásmenedzser szakmérnök (JPTE PMMFK Pécs. 1998). A diploma után pályakezdőként az ARÉV Zrt-nél dolgoztam munkahelyi mérnökként 1996-2002 között.... Tovább »

Több tényezője van, de talán a legkisebb hatása az építőanyag-iparnak van a csúszásokra. Egy-két terméktípusban van hiány, vagy csúszás a szállításban - de ez nagyjából ismert a felkészült kivitelezők számára. Ha nem hagyják az utolsó pillanatra a termékek megrendelését, akkor ez menedzselhető mértékű. A legfőbb ok, a nem megfelelő projekt előkészítés és menedzsment, illetve a kritikus mértékű kivitelezési kapacitáshiány. Tudatos és precíz előkészítéssel sok minden előre feltárható kockázat csökkenthető lenne, de a nagy rohanásban sokan tévesen azt gondolják, hogy ezzel időt veszítenek, pedig éppen ennek az ellenkezője igaz. Hatékonyan szervezni a kivitelezési munkát csak megfelelő előkészítéssel lehet, ebbe bele kell érteni a tervdokumentáció minőségét és kidolgozottságát is.
Csúsznak a lakásépítések, de vajon mennyit? - Válaszoltak az építők
Sztrucska Péter, a Masterplast Hungária Kft. értékesítési igazgatója
Itt maximálisan egyetértek az előbb említett műszaki oldalról leírt válaszokkal, mert pár kiemelt termékkör példáján kívül, valóban nem elsősorban az építőanyag hiánya okozza a csúszásokat. Több tényező együttes hatása eredményezi az egyre növekvő kivitelezési időtartamot. Ebben része van a rosszul szervezett és nem időben leadott anyagrendelés okozta, rövid távú gyártási kapacitáshiánynak, a gyenge előkészítési munkának, illetve a most rövid távon megoldhatatlannak tűnő kivitelezési kapacitáshiánynak is. Nem segíti a folyamatok normalizálódását, hogy az "ígérgetés" továbbra is meglévő jelenség, akár a gyártói, akár a kivitelezési oldalon. Legyen szó a szállítási vagy munka kezdési és befejezési dátumról, vagy akár a szabad kapacitású kivitelezői csapatról. Mivel senki nem akar lemaradni, a még mindig inkább egy rövidebb távú felfutásnak tűnő, ámde egyenletes növekedést mutató építőipari konjunktúráról. A józan, megfontolt és vállalható ígéretek, illetve a megfelelő szervezés és szakmailag megalapozott tervezés, mind hiányzik a mostani lökésszerűen pulzáló piacról, aminek egyenes következményei a kivitelezési csúszások.

Csúsznak a lakásépítések, de vajon mennyit? - Válaszoltak az építők
Gegesi Kiss Tamás, a Gépész Centrál Kft. ügyvezető igazgatója
Ahhoz, hogy egy új építésű ingatlan határidőre elkészüljön, a finanszírozáson kívül három dolog elengedhetetlen. Elsőként, hogy a beruházó tudja, pontosan mit szeretne építeni, továbbá, hogy a tervezők ezt papírra tudják vetni, végül, hogy a kivitelezők ezt meg tudják határidőre valósítani.Meglátásunk szerint mind a három szegmens komoly időhiányban szenved és hozzáteszi a "maga csúszását". Ténykérdés, hogy a 2016 év végén elfogadott és régen várt 5 százalékos kedvezményes áfa, beindította a lakásfejlesztők képzelőerejét és fejlesztési kedvét, aminek következtében 25-35 ezer új építésű lakóingatlan kivitelezése kezdődött el, komoly iparági munkaerőhiányt generálva. Ne feledjük, hogy az ezt megelőző években tízezrével hagyták el az országot az építőipari szakkivitelezők és mérnökök. Ma a kivitelezői csúszásoknak az oka egyértelműen a szakkivitelezők hiánya, illetve az időhatár, amit a hatályos áfatörvény mond, ezzel siettetve a fejlesztőket és kivitelezőket, a 2019-es év végi határidő soron kívüli betartására. A várható kivitelezői csúszás, véleményünk szerint 3-5 hónap átlagosan, a projekt méretétől függően.Csúsznak a lakásépítések, de vajon mennyit? - Válaszoltak az építők
Thermál Zugló 3 - További információért kattints a képre!
bull bear medve bika tőzsde
bét
robbanás mező háború stock
lángos sütés olaj strand balaton étterem nyár
commerzbank frankfurt getty stock
Wall Street

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Sorra vesszük a legfontosabb megbízástípusokat.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
commerzbank frankfurt getty stock