Pokorni: Ahová Tarlós lába ér, ott éppen fákat vágnak ki a tudta nélkül
Ingatlan

Pokorni: Ahová Tarlós lába ér, ott éppen fákat vágnak ki a tudta nélkül

Portfolio
Imponáló előadói névsor gyűlt össze hétfő délután egy kis budai rendezvényteremben, a Barabás Villában, ahol a közigazgatás és szakma krémje vitatta meg a Déli pályaudvar jövőjét. Üzenetekkel teletűzdelt köszöntőt mondott Fürjes Balázs, Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár mellett Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, illetve Fónagy János a Közlekedéstudományi Egyesület Elnöke is. Hogy mi lesz pontosan a Délivel, arra még csak utalások, ötletek, előzetes tervek születtek, hosszú még az út a végleges koncepcióig, de látszik több olyan pont, amiben megvan az egyetértés. Ám a XII. kerület első embere nyitóbeszédében a Délivel kapcsolatos konkrét javaslatokon túl is ment és üzent Tarlós Istvánnak is. Határozottan kijelentette, hogy a területen illetékes I. és XII. kerületi önkormányzatok ki kívánják venni a részüket a folyamatban a tervezéstől a megvalósításig. "Nem kiskirályok vagyunk, ahogy azt mostanában egyre többet hallom bizonyos körökből, hanem jó gazdák! Beszélni kell velünk úgy, ahogy te teszed." - utalt köszöntője végén Pokorni arra, hogy Fürjes Balázs a lakossággal, a városvezetőkkel és a szakmával való közös gondolkodást, tervezést hozta legfontosabb üzenetként a Déli ügyében is.
"Buda fókuszában a Déli pályaudvar - Lehetőségek és kihívások" című konferenciát tartottak, ahol szinte minden érintett (állam, önkormányzatok, MÁV, Testnevelési Egyetem, az építész, a közlekedés és a közgazdász szakma) részt vett és elmondta elképzeléseit, ötleteit, terveit. Az esemény alapvetően nem arról szólt, hogy végleges terveket találjanak ki, inkább egyfajta kick-off meeting volt, ahol a különböző érdekelt felek felmérték egymást és egymás elképzeléseit. Több ponton látszott összhang a résztvevők között, ilyen volt például, hogy a Déli pályaudvarnak mindenképp meg kell tartania bizonyos mértékben az eredeti szerepét, vagyis pályaudvarként (is) kell tovább funkcionálnia, ám a már most is kihasználatlan területek, illetve a forgalom további csökkentéséből felszabaduló területek átalakításával, hasznosításával kapcsolatban még sok körös egyeztetés fog zajlani, hiszen több eltérő érdek találkozik.

Pokorni: Ahová Tarlós lába ér, ott éppen fákat vágnak ki a tudta nélkül
Fürjes Balázs nyitóbeszéde
"A Déli pályaudvar mai formájában egy elavult vasúti fejpályaudvar, amely Buda legértékesebb területén jelenik meg kihasználatlan barnazónaként. Ráadásul ketté szakítja Bel-Budát -elvágva annak külső és belső részeit- továbbá mint épület is leromlott állapotú és nehezen használható. A vasúti közlekedés Budapesten a városi tömegközlekedés messze alulhasznált és jelentős fejlesztési lehetőségekkel bíró ága. A főváros regionális kapcsolatainak kívánatos erősödése megfelelő városi térszerkezetet és szolgáltatásokat kíván az újjáéledő városmagban, hogy versenyképes lehessen az egyre élesedő nemzetközi városversenyben." - áll a konferencia tartalmi beharangozójában, amit a Budapesti Hegyvidéki Önkormányzat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyar Urbanisztikai Társaság közösen szervezett.


Pokorni: Ahová Tarlós lába ér, ott éppen fákat vágnak ki a tudta nélkül

"A Déli pályaudvar a vasút kiemelt főpályaudvara Budapesten, a legjobb megoldást ezért kellő vizsgálatok és sok párbeszéd után kell megtalálni" - emelte ki beszédében Fürjes Balázs államtitkár. A kormány a várossal, a kerületekkel együttműködve fogja elkészíteni Budapest tízéves stratégiai fejlesztési tervét, amelynek előkészítéseként az idén ősszel elindítják a Budapest-párbeszéd folyamatot.

A kormány részéről tett kooperációs üzenetet jól fogadta többek között Pokorni Zoltán is, a XII. polgármestere, aki beszéde végén utalt is rá, hogy örül annak, hogy a kommunikáció és az együttműködés a vezérelv. Ám nem volt minden tekintetben visszafogott.

A Főpolgármester és a kerületi polgármesterek közötti viszonyt jól ismerőknek talán nem volt meglepetés, de Pokorni igen erős kijelentéseket tett Tarlós István jogköreire vonatkozóan. Elmondása szerint Tarlós ugyan két lábbal áll Budapesten, de maximum a Margitszigeten, ahol tényleges jogkörei vannak, ott viszont épp fákat vágnak ki a tudta nélkül. (A fakivágásokkal kapcsolatban Tarlósnak is határozott véleménye van, amit az Indexnek adott interjúban fejtett ki bővebben. A lényege, hogy kvázi megfenyegette a Tenisz Szövetség elnökét az ügy miatt, és jogi következmények is lesznek.) Továbbá jelezte, hogy kerületi polgármester társaival együtt ők nem "kiskirályok", ahogyan azt mostanában egyre többet hallja bizonyos helyeken, hanem jó gazdák. Vagyis Pokorninak sikerült egy elég fájó ponton odaszúrnia Tarlósnak, amire nyilván a saját szempontjai szerint oka volt egy nyilvánosan zajló, a Déli ügyében megrendezett szakmai eseményen.

De a politikai adok-kapok mellett valóban rengeteg szó esett a Déli pályaudvar felújításáról, átalakításáról, átszervezéséről, fejlesztéséről. Két fontos kérdéskört kell körbejárni a végleges döntés előtt. Az egyik magának a közlekedési szerepnek a kérdése, mi maradjon meg, mennyi maradjon meg a Déli jelenlegi tömegközlekedési funkciójából, a másik pedig a már most is meglévő klasszikus rozsdaövezeti területek hasznosításának lehetőségei, illetve az esetleges forgalom és sínpár csökkentések után felszabaduló területek hasznosítása. Látva és hallva a rengeteg szereplőt és szempontot és ismerve a terület komplexitását, vélhetően nem lesz egyszerű mindenki számára elfogadható végleges koncepciót alkotni. Ami biztos, az érintett kerületek és lakói nem akarnak plázát!

Legfontosabb megállapítások, ötletek

- A vasúti funkciónak bizonyos mértékben meg kell maradnia
- Az egyéb fejlesztéseket kiszolgáló (pl. iroda, vagy lakóház) kiskereskedelmet meghaladó üzletekre nincs szükség
- Sok parkolót szeretne a XII. kerület
- Népszerű, fiatalodó, családbarát környék, ezért az ő igényeiket érdemes előtérbe helyezni
- A több zöldterület jelentős értéknövekedést generálna
- Közvetlen összekötés a Nyugati pályaudvarral a föld alatt (!)
- Előrehaladott tervek vannak a Testnevelési Egyetem részéről bővítésre (jégcsarnok, diákapartmanok)

Pokorni: Ahová Tarlós lába ér, ott éppen fákat vágnak ki a tudta nélkül
Forrás: Vitézy Dávid Facebook oldala
A háttérben elindult valami, a tervek, ötletek gyűlnek, készülnek. Hogy mikor kezdődhet a tényleges kivitelezés az természetesen elsősorban az érintett feleken múlik.
huawei trump tavkozles 5g halozat
forint készpénz
koronavirus2
masterplast
Duna House
Frankfurti tőzsde
bet
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudják fordítani.
hotel szoba