FONTOS Meghosszabbítja a kormány a kamatstopot - Sírjunk vagy nevessünk?
Ingatlan

Ha már minden fát kivágunk, akkor ideje az épületekbe telepíteni a növényeket

Portfolio
Az irodafejlesztések során az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a belső tér kialakítása, ami a munkavállalók életére is hatással van. Sokszor írtunk már az Y és a Z generáció megváltozott igényeiről, akik számára egy kellemes munkakörnyezet legalább akkora értékkel bír, mint a jó fizetés. Mindezt a cégek is kezdik felismerni, akik költözéskor is egyre gyakrabban keresik a különböző minősítéssel rendelkező irodaházakat. Az irodák élhetőségéhez pedig a bel- és kültéri növények egyaránt hozzájárulnak, amelyek közül ezúttal a vertikálisan elhelyezkedő zöldfalakat vizsgáltuk meg.
November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Most extra early bird áron!

Mi is az a zöldfal?

A zöldfal egy olyan vertikális kert, amit sűrű növénytakaró borít, sokféle megjelenési és kiültetési formája létezik, de mindegyik közös jellemzője, hogy függőleges növényfalat alkot. Egy vertikális kert lehet nyírt, futtatott vagy épített és megjelenhet falakon, épületek homlokzatán, térelválasztó növényfalként, szoborként vagy akár belső terek díszeként.Zöldfalak megjelenésére tehát beltérben és kültérben egyaránt látunk példákat, melyeket alapvetően két főcsoportra oszthatunk: természetes zöldfalakra és épített zöldfalakra. A természetes zöldfalak jellemzője, hogy a növények gyökérzete közvetlen kapcsolatban van a termőtalajjal, növekedésük vertikális jellegű. Két megjelenési formájuk van, a sövényfalak és a futtatott zöldfalak. Az épített zöldfalak jellemzője, hogy a növények gyökérzete nincs közvetlen kapcsolatban a termőtalajjal, és növekedésük horizontális jellegű, általában teljesen automatizáltak, vagyis csepegtető- és tápanyagadagoló-, vízelvezető rendszer biztosítja a növények folyamatos víz- és tápanyag utánpótlását.

Hova érdemes zöldfalat tervezni?

"Az elmúlt tíz évben több, mint 60 zöldfalat építettünk, elsősorban irodaházak megrendelésére. Ők többnyire a lobbyba, az étkező helyiségbe vagy a pihenő terek valamelyikébe tervezték egy legalább 10 négyzetméteres egybefüggő zöldfal kialakítását. Az általunk épített zöldfalak sajátossága, hogy nincs benne föld, és nem kell megvárni amíg a növény megnő, szemben a hagyományos földalapú falaknál, ahol 3-6 hónapot várni kell arra, hogy a megfelelő méretet elérje a növényzet." - mondta el Dancsuly Kriszta, a MoPa Mohány és Páfra Kft. ügyvezetője.

Akár beltérben, akár kültérben gondolkodunk zöldfalban, fontos a folyamatos karbantartás. Tavaly szeptemberben például egy német Green City Solutions nevű csapat utcai légtisztító mohafalat telepített Óbudán, ám a vélhetően nem megfelelő kezelés és hiányos karbantartás miatt azonban pár hónap alatt az egész kiszáradt. Ha viszont az öntözés és a tápanyagellátás megfelelő, sokkal kellemesebbé teheti akár az utcai, akár az irodai környezetet egy ilyen megoldás, ami az épület megfelelő minősítéséhez is hozzájárulhat.

Ha már minden fát kivágunk, akkor ideje az épületekbe telepíteni a növényeket
Zöldfal a januárban megnyitott ibis Styles Budapest Airport Hotel lobbyjában. Forrás: WING
Az irodákban például egyre nagyobb probléma az open office megoldások során az eltérő igények kielégítése. Akár a nem megfelelő hőmérséklet, akár a hanghatások zavaróak lehetnek a munkavállalókra nézve, ami a produktivitás csökkenéséhez vezet. Bár a zöldfalak térelválasztóként történő alkalmazását még sokan költségesnek találhatják, a jövőben akár erre is lehetnek majd példák. A munkavállalói igények megváltozása mellett a jövő irodájának kialakítása is fontos téma lesz a november 22-én megrendezésre kerülő Property Investment Forum konferencián.

Mennyibe kerül egy zöldfal?

A megkérdezett szakértő szerint egy négyzetméternyi zöldfal ára nagyjából 140 ezer forint + áfa környékére tehető, de a fal formája - ívelt, ablakos, stb - nagyban befolyásolhatja a végső árat. Emellett a felhasznált növények fajtái is módosítják valamennyire az árat, de ez a végösszegben kevésbé érvényesül. Egy zöldfal kezeléséhez is számolni kell azonban valamekkora összeggel, ez havi szinten 2 ezer forint körül van négyzetméterenként. Természetesen minél nagyobb egy fal, annál alacsonyabb az egy négyzetméterre eső építési költség, a fenti árak nagyjából 10 négyzetméteres falfelület esetén érvényesek. Bár magánszemélyként a fenti árak magasnak tűnhetnek, egy iroda kialakítási és üzemeltetési költségeihez képest már nem akkora összeg, így a jövőben tovább nőhet a zöldfalat építtető irodák aránya.
gulyas gergely 231130
zürich
forint, forintárfolyam, forintlikviditás, készpénz, fizetés
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
befektetők ingatlan iroda