A nyüzsgő iroda, vagy a magányos home office jobb a dolgozóknak?
Ingatlan

A nyüzsgő iroda, vagy a magányos home office jobb a dolgozóknak?

Portfolio
Traumaként ért minket a mozgásszabadságunkban való korlátozás, de valójában egy olyan fejlődési motivációt kaptunk a Covidnak köszönhetően, ami a technológiai fejlődést magasabb fordulatszámra pörgette, a status quo-t megkérdőjelezte, és ami miatt a szervezetek és együttműködés módjainak evolúciójában is kvantum-ugrás történt. Mindez a gazdaság legtöbb ágazatára kihatott, nincs ez másként az irodapiacon sem - vélik a DVM group munkatéri kialakítási stratégái.

Az elmúlt 1,5 év alatt mindenki számára kiderült, hogy ki az, aki szeret otthonról dolgozni és ki az, aki nem, az előnyökről és hátrányokról számos cikk és vélemény megszületett már.

Egyáltalán, miért van még értelme visszamenni az irodába?

Nem biztos, hogy ugyanazokért a dolgokért megyünk vissza, mint ami miatt 2020 előtt bejártunk. A DVM group szakemberinek tapasztalata szerint, az otthonok és az iroda között megosztott munkatérben az iroda fogalmát újra kell értékelnie a cégeknek.

Számos tényező befolyásolhatja, hogy a cégvezetés milyen célokat fogalmaz meg az irodába való visszatéréssel vagy visszacsábítással kapcsolatban, illetve, hogy mit jelent az irodatér a cég és a munkavállalói közösség számára. Az IT szektorban például sokkal jellemzőbb, hogy a munkatársak szívesen dolgoznak otthonuk nyugalmában, és kevésbé vágynak vissza az irodába, míg a kreatív iparágakban, ahol a közös alkotás és csapatmunka a meghatározó, jellemzőbb, hogy a csapat is szükségesnek látja az irodai visszatérést.

A vezetők számára egyre több gazdasági kérdés sorakozik fel az üres munkaterek, kihasználatlan munkaasztalok, pangó teakonyhák látványa mögött. Az utóbbi években Budapesten is számos irodatér valósult meg a világ élvonalának design irányzatai szerint, a legjobb technológia integrációja mellett, melyek jelentős havi bérleti díj és befektetett tőke ellenében állnak rendelkezésre.

A hosszú távú bérleti szerződések sokszor rugalmatlanok, nem teszik lehetővé, hogy az otthoni munkavégzés igényével párhuzamosan flexibilisen csökkentsék a cégek a bérleményi területeket.

Kényelmes a home office, de a veszélye is megvan

Az otthoni munkának számos előnye van, és már látszik, hogy több cég hosszú távon átáll a távoli munkavégzésre. A DVM group szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy otthon, az egyedül végzett munka ezzel együtt magában hordozza az esélyét annak, hogy erodálódnak a kapcsolatok a munkatársak között, elszigetelődnek a csapatuktól, hajlamosabbak akár többet dolgozni, mégis romlik a hatékonyságuk. Ezek láthatatlan módon alakulnak ki, csak akkor válnak észrevehetővé, amikor visszafordíthatatlanul kiég és/vagy felmond egy kolléga. A személyes találkozások összetartó ereje vitathatatlan, melynek egy cég esetében a legtöbb esetben az iroda a központja.

Arra is kitérnek, hogy a vezetőnek és beosztottnak egyaránt felelőssége, hogy fokozottan odafigyeljen a folyamatos kapcsolattartásra és a kölcsönös bizalom kiépítésére. A hibrid munkavégzés akkor működik jól, ha partnerként tekintünk egymásra és közösen alakítjuk ki azokat az új szabályokat, ami mentén a jövőben együtt dolgozunk az irodában vagy távolról.

Az új munkatér stratégia felépítéséhez és megvalósításához jó párbeszédre van szükség a cég vezetése és a munkavállalók között.

Azoknál a cégeknél, ahol nagyobb arányú otthoni munkavégzést tesznek lehetővé, általánosan az irodaterület csökkentése kerül előtérbe. A terek funkciója is átalakul azáltal, hogy a fókuszált, egyéni munkát ki-ki a saját otthonában végzi el és a közös megbeszélések, ötletelések számára egyre több és sokfélébb kollaborációs terekre lesz szükség.

Az új munkatér stratégia alkotása tehát a szervezetfejlesztéssel párhuzamos, arra reagáló folyamat. Első lépésben a stratégiai célok kellő hangsúlyt kell, hogy kapjanak. Ezeket a célokat lehet a csapat felé közvetíteni és bevonni őket a működéshez szükséges terek megfogalmazásába. Fontos szempont egyúttal, hogy a megtervezett és megvalósuló irodatér használatával kapcsolatban megalkossa a csapat a közös játékszabályokat is. Az iroda kialakításához kapcsolódó közös gondolkodásnak különböző szintjei vannak, hatékony megoldás lehet a szakértő facilitátorok segítségével lebonyolított workshop. A felhasználók bevonásával megvalósuló folyamat egy belső kommunikációs eszköz is lehet a vezetés és kollégák közötti kommunikációs hiányok áthidalására - vélik a DVM group elemzői.

A cég értékeit közvetítő, nyitott kommunikáción alapuló párbeszédre van szükség ahhoz, hogy az irodákat újra meg lehessen tölteni élettel. Egy széleskörű konszenzussal így az irodák újra a városok élettel teli, nyüzsgő központjaivá válhatnak. Az élő, emberi találkozások terévé.

A cikk megjelenését a DVM group támogatta.

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
logisztika-raktár - pakolás