mobilház pénzcentrum
Ingatlan

Videó: mennyibe kerül manapság egy luxus mobilház?

Portfolio
Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz, hiszen egyre szűkebb lesz Magyarországon az a réteg, amely megengedheti magának a saját lakás vásárlását. Hasonló helyzettel szembesültek 2008-ban az USA-ban is, ahol az emberek elég kreatívan oldották meg a dolgot: konfortos, már-már "rendes" lakásnak is beillő mobilházakkal. Hazánkba is begyűrűzött az őrület, egyre többen keresik ezeket: a Pénzcentrum most az egyik vállalkozás alapítójával beszélgetett a piaci helyzetről.

Több tényezőből is egyre inkább arra következtethetünk, hogy komoly lakhatási válság előtt állhat Magyarország. Egyfelől egy nemrégiben publikált összesítés szerint majdhogynem Európa-bajnok a hazai lakásdrágulás: az Eurostat szerint 2010 és 2021 negyedik negyedéve között ugyanis nálunk emelkedtek a legnagyobb ütemben a lakásárak.

Így vészelték át az USA-ban

A 2008-as válság idején az Egyesült Államokat is elérte a lakásválság, azok az emberek pedig, akiknek elérhetetlen volt egy ingatlan, elég sajátosan oldották meg a helyzetet. Ugyan a lakókocsiparkok sok amerikai filmből lehetnek ismerősek, de a gazdasági összeomlás idején egy egészen más szintre lépett a dolog. Ekkor jött létre az úgynevezett tiny house mozgalom: ezek már nem szimpla lakókocsik voltak, hanem igen erősen felextrázott példányok, amelyeket valódi házakhoz használt építőanyagokból raktak össze. Ezáltal ezekben az apró mobilházakban minden olyan komfortelem megtalálható, ami egy átlagos otthonban, csupán kompakt módon, ráadásul mobil formában.

Így pedig sokkal olcsóbban jutottak "saját lakáshoz" az emberek, mintha ingatlant vettek volna, és kevesebb kölcsönből lehetett megoldani a lakhatást, vagy adott esetben a bankok helyett más források bevonásával. Magyarországra csak mostanában kezd begyűrűzni ez az őrület: sokaknak ismerős lehet például a Cápák között című műsorból a POP. Holiday nevű vállalkozás, amely ilyen mobilházakkal foglalkozik.

Izrael Norbert projektje igencsak felkeltette a befektetők figyelmét: komoly alkudozások után végül Lakatos István és Balogh Petya is beszállt a cégbe, összesen 60 millió forinttal. Sőt, olyannyira jól fut a szekér, hogy a cég már felbukkat a nemrég elindított, magyar Kickstarteren is: ahogy az a Brancsra feltöltött adatlapjukból kiderült, most kétféle tiny house-t kínálnak eladásra a projekten belül. Az drágábbik már közműhálózatok nélkül is üzemeltethető, állításuk szerint 6 napig, mindezért 24,13 milliót kell fizetni. Az olcsóbb, hálózatfüggő mobilház pedig 23,6 millióba kerül.

gyógyszertár
sanghaj kikötő
Holland cég épített naperőműveket Magyarországon
europai-unio-zaszlo

Holdblog Ingatlan?! Ne!

Kollegánk, Balásy Zsolt (újra mikrofonnal a kezében!) nyilvánvalóan “Az ember, aki megjósolta az ingatlanpiac...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
bp one futureal