Videó: mennyibe kerül manapság egy luxus mobilház?
Ingatlan

Videó: mennyibe kerül manapság egy luxus mobilház?

Portfolio
Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz, hiszen egyre szűkebb lesz Magyarországon az a réteg, amely megengedheti magának a saját lakás vásárlását. Hasonló helyzettel szembesültek 2008-ban az USA-ban is, ahol az emberek elég kreatívan oldották meg a dolgot: konfortos, már-már "rendes" lakásnak is beillő mobilházakkal. Hazánkba is begyűrűzött az őrület, egyre többen keresik ezeket: a Pénzcentrum most az egyik vállalkozás alapítójával beszélgetett a piaci helyzetről.

Több tényezőből is egyre inkább arra következtethetünk, hogy komoly lakhatási válság előtt állhat Magyarország. Egyfelől egy nemrégiben publikált összesítés szerint majdhogynem Európa-bajnok a hazai lakásdrágulás: az Eurostat szerint 2010 és 2021 negyedik negyedéve között ugyanis nálunk emelkedtek a legnagyobb ütemben a lakásárak.

Így vészelték át az USA-ban

A 2008-as válság idején az Egyesült Államokat is elérte a lakásválság, azok az emberek pedig, akiknek elérhetetlen volt egy ingatlan, elég sajátosan oldották meg a helyzetet. Ugyan a lakókocsiparkok sok amerikai filmből lehetnek ismerősek, de a gazdasági összeomlás idején egy egészen más szintre lépett a dolog. Ekkor jött létre az úgynevezett tiny house mozgalom: ezek már nem szimpla lakókocsik voltak, hanem igen erősen felextrázott példányok, amelyeket valódi házakhoz használt építőanyagokból raktak össze. Ezáltal ezekben az apró mobilházakban minden olyan komfortelem megtalálható, ami egy átlagos otthonban, csupán kompakt módon, ráadásul mobil formában.

Így pedig sokkal olcsóbban jutottak "saját lakáshoz" az emberek, mintha ingatlant vettek volna, és kevesebb kölcsönből lehetett megoldani a lakhatást, vagy adott esetben a bankok helyett más források bevonásával. Magyarországra csak mostanában kezd begyűrűzni ez az őrület: sokaknak ismerős lehet például a Cápák között című műsorból a POP. Holiday nevű vállalkozás, amely ilyen mobilházakkal foglalkozik.

Izrael Norbert projektje igencsak felkeltette a befektetők figyelmét: komoly alkudozások után végül Lakatos István és Balogh Petya is beszállt a cégbe, összesen 60 millió forinttal. Sőt, olyannyira jól fut a szekér, hogy a cég már felbukkat a nemrég elindított, magyar Kickstarteren is: ahogy az a Brancsra feltöltött adatlapjukból kiderült, most kétféle tiny house-t kínálnak eladásra a projekten belül. Az drágábbik már közműhálózatok nélkül is üzemeltethető, állításuk szerint 6 napig, mindezért 24,13 milliót kell fizetni. Az olcsóbb, hálózatfüggő mobilház pedig 23,6 millióba kerül.

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Építkezés