STA_5353
Üzlet

Palkovics László: drasztikusan csökkenteni kell az ország gázfogyasztását, jelentős beruházásokra van szükség

Portfolio
A rezsicsökkentés megvalósítása úgy tűnik, hogy az ország gázfelhasználásának jelentős változását fogja elhozni – derült ki Dr. Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterének a Portfolio Sustainable World 2022 konferenciáján tartott előadásából. A miniszter a Kárpát-medence klíma kihívásai mellett a kormány klíma és energiapolitikájának fenntarthatósági céljairól és az ország energiaátmeneti stratégiájáról beszélt. A kormány hamarosan el fogja fogadni az energiastratégiát és ez egyben új támogatási formák megjelenését is jelentheti. Palkovics előadása során többször is jelezte, hogy részt fog venni a Portfolio október 4-i Energy Investment Forum konferenciáján is, amelynek keretében majd az energiaszektorban tervezett kormányzati lépéseket fogja bővebben bemutatni egy újabb előadásában.

Az átlaghőmérséklet emelkedik, a csapadékeloszlás változik, melynek jeleit már ma is látjuk. 2020 elején a kormány elfogadott egy jelentést a Kárpát-medence jövőjének klímaváltozásáról annak érdekében, hogy a Kárpát-medence továbbra is élhető legyen. Ennek hatására különböző beavatkozásokra van szükség a vízgazdálkodás, erdőgazdálkodás, mezőgazdaság terén, akárcsak a biztonságpolitika, az egészségügy és az energiagazdálkodás terén.

Az energiagazdálkodási célok kapcsán a 2030-ig tervezett 55 százalékos üvegházhatású gáz csökkenése könnyen elérhető, de a 2050-es klímasemleges cél már nehezebb feladat lesz.

Ezek eléréséhez megfelelő technológiára van szükség. Mostanra 9+1 technológiai platformunk van, melyek jelentős része az energetikával, a klíma- és környezetvédelemmel foglalkozik, a legutóbbi pedig a körforgásos gazdaság technológia platform létrehozása volt.

Palkovics László az egyik nyitóelőadóként fog részt venni a Portfolio október 4-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyet a MEKH szakmai támogatásával szervezünk. További részletek:

A kormány klíma- és energiapolitikájának fenntarthatósági céljai

A régióban Magyarország elsőként, 2020-ban iktatta törvénybe a klímasemlegességi céljait. Ezek egyrészt kibocsátáscsökkentési célokat, másrészt energetikai célokat jelentenek. Három Nemzeti Zöld Stratégia született 2021-ben: nemzeti hidrogénstratégia, nemzeti akkumulátorstratégia, és nemzeti tiszta fejlődési stratégia.

STA_5305
Sustainable World 2022 konferencia, Kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

Az ország nemzetközi összevetésben is jól teljesít a klímavédelem terén, és a jogszabályaink is alkalmasak erre. 1990 óta 34 százalékkal csökkent az ország szén-dioxid kibocsátása, főként az energiaellátás, az ipar és a mezőgazdaság csökkentésének köszönhetően, a közlekedésben azonban még ezt nem sikerült elérni.

Az ország energiaátmeneti stratégiája a gáztól a villamos áramig

Magyarország végső energiafelhasználásának 35-40 százaléka földgáz, 28 százaléka kőolaj. A kérdés, hogy hogyan lehet a mostani energiafüggőséget csökkenteni. A villamosenergia irányába terelni nem egyszerű az országot, mert eddig mindent a földgáz határozott meg, ami egy praktikus, jól szállítható energiaforrásnak számít. A függőség csökkentése érdekében azonban a 35-40 százalékos földgáz arányát csökkenteni kell, de a lakossági fűtés átalakítása átfogó munkát igényel, a kormány az energiastratégiát hamarosan el fogja fogadni. Ebben

a megfizethetőség – fenntarthatóság - ellátásbiztonság hármas egységének kellene teljesülnie,

az energiabiztonság viszont most sok országban felülírja a fenntarthatóságot. Ennek ellenére 2025-ben továbbra is szempont a Mátrai Erőműben a lignittüzelés kivezetése, a célok közé pedig az alábbiak sorolhatók:

  • a földgázigény csökkentése az energiamixben
  • alternatív energiaforrások arányának növelése
  • növekvő villamosenergia-igény és rugalmas kiszolgálása

2030-ra 6 gigawatt naperőműkapacitás volt a cél és ezt el is fogjuk érni, miután már 2024-ben 8 gigawatt lesz a hazai kapacitás. Emellett a hazai gáztermelést is ösztönözni kell, a biogázt is lehetne még erősíteni és az elektromos hálózatok fejlesztésére is nagy szükség van.

2050-re az elektromos energia sokkal nagyobb arányú, mintegy 45 százalékos alkalmazása szükséges, miközben a gáz mostani 35-40 százalékos arányát 15 százalékra kell csökkenteni.

Ennek érdekében villamosenergia-projektekre és gázprojektekre van szükség, ez 2030-ig mintegy 16 milliárd euró értékű beruházást jelent. Ebbe beletartozik a Paks 1 üzemidőhosszabbítása hozzávetőlegesen 20 évvel (Paks 2 megépítése egy külön feladat), egyéb gázerőművek fejlesztése 1,5 gigawatt teljesítményben: például a mátrai és tiszai erőművekben, amelyek hidrogénnel is képesek lesznek működni, de a magyar villamoshálózat teljes átalakítása, tárolókapacitások kialakítása és ezek rendszerbehelyezése, de az energiaközösségek támogatása, és a szintetikus üzemanyagok támogatása is itt jelenik meg.

Az energiaársokk potenciális munkaerő-piaci hatásairól szó volt a Portfolio Checklist hétfői adásában is, ez meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

A konferenciáról készült további beszámoló cikkek:

Címlapkép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

ferrari forma-1 getty stock
europai-unio-euro-europai-gazdasag
orosz ukrán háború ukrajna oroszország orosz hadsereg btr gyalogsági harcjármű
uzemanyag-hiany-benzin-gazolaj-benzinkut-uzemanyagar-stop

Kiszámoló Hitelpiaci körkép

Megkértem hitelügyiintézős Gáborunkat, hogy írjon egy kis szösszenetet a hitelpiacról, ami most megélénkülni látszik...

2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Ez is érdekelhet
ferrari forma-1 getty stock