Palkovics László: drasztikusan csökkenteni kell az ország gázfogyasztását, jelentős beruházásokra van szükség
Üzlet

Palkovics László: drasztikusan csökkenteni kell az ország gázfogyasztását, jelentős beruházásokra van szükség

Portfolio
A rezsicsökkentés megvalósítása úgy tűnik, hogy az ország gázfelhasználásának jelentős változását fogja elhozni – derült ki Dr. Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterének a Portfolio Sustainable World 2022 konferenciáján tartott előadásából. A miniszter a Kárpát-medence klíma kihívásai mellett a kormány klíma és energiapolitikájának fenntarthatósági céljairól és az ország energiaátmeneti stratégiájáról beszélt. A kormány hamarosan el fogja fogadni az energiastratégiát és ez egyben új támogatási formák megjelenését is jelentheti. Palkovics előadása során többször is jelezte, hogy részt fog venni a Portfolio október 4-i Energy Investment Forum konferenciáján is, amelynek keretében majd az energiaszektorban tervezett kormányzati lépéseket fogja bővebben bemutatni egy újabb előadásában.

Az átlaghőmérséklet emelkedik, a csapadékeloszlás változik, melynek jeleit már ma is látjuk. 2020 elején a kormány elfogadott egy jelentést a Kárpát-medence jövőjének klímaváltozásáról annak érdekében, hogy a Kárpát-medence továbbra is élhető legyen. Ennek hatására különböző beavatkozásokra van szükség a vízgazdálkodás, erdőgazdálkodás, mezőgazdaság terén, akárcsak a biztonságpolitika, az egészségügy és az energiagazdálkodás terén.

Az energiagazdálkodási célok kapcsán a 2030-ig tervezett 55 százalékos üvegházhatású gáz csökkenése könnyen elérhető, de a 2050-es klímasemleges cél már nehezebb feladat lesz.

Ezek eléréséhez megfelelő technológiára van szükség. Mostanra 9+1 technológiai platformunk van, melyek jelentős része az energetikával, a klíma- és környezetvédelemmel foglalkozik, a legutóbbi pedig a körforgásos gazdaság technológia platform létrehozása volt.

Palkovics László az egyik nyitóelőadóként fog részt venni a Portfolio október 4-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyet a MEKH szakmai támogatásával szervezünk. További részletek:

A kormány klíma- és energiapolitikájának fenntarthatósági céljai

A régióban Magyarország elsőként, 2020-ban iktatta törvénybe a klímasemlegességi céljait. Ezek egyrészt kibocsátáscsökkentési célokat, másrészt energetikai célokat jelentenek. Három Nemzeti Zöld Stratégia született 2021-ben: nemzeti hidrogénstratégia, nemzeti akkumulátorstratégia, és nemzeti tiszta fejlődési stratégia.

STA_5305
Sustainable World 2022 konferencia, Kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

Az ország nemzetközi összevetésben is jól teljesít a klímavédelem terén, és a jogszabályaink is alkalmasak erre. 1990 óta 34 százalékkal csökkent az ország szén-dioxid kibocsátása, főként az energiaellátás, az ipar és a mezőgazdaság csökkentésének köszönhetően, a közlekedésben azonban még ezt nem sikerült elérni.

Az ország energiaátmeneti stratégiája a gáztól a villamos áramig

Magyarország végső energiafelhasználásának 35-40 százaléka földgáz, 28 százaléka kőolaj. A kérdés, hogy hogyan lehet a mostani energiafüggőséget csökkenteni. A villamosenergia irányába terelni nem egyszerű az országot, mert eddig mindent a földgáz határozott meg, ami egy praktikus, jól szállítható energiaforrásnak számít. A függőség csökkentése érdekében azonban a 35-40 százalékos földgáz arányát csökkenteni kell, de a lakossági fűtés átalakítása átfogó munkát igényel, a kormány az energiastratégiát hamarosan el fogja fogadni. Ebben

a megfizethetőség – fenntarthatóság - ellátásbiztonság hármas egységének kellene teljesülnie,

az energiabiztonság viszont most sok országban felülírja a fenntarthatóságot. Ennek ellenére 2025-ben továbbra is szempont a Mátrai Erőműben a lignittüzelés kivezetése, a célok közé pedig az alábbiak sorolhatók:

  • a földgázigény csökkentése az energiamixben
  • alternatív energiaforrások arányának növelése
  • növekvő villamosenergia-igény és rugalmas kiszolgálása

2030-ra 6 gigawatt naperőműkapacitás volt a cél és ezt el is fogjuk érni, miután már 2024-ben 8 gigawatt lesz a hazai kapacitás. Emellett a hazai gáztermelést is ösztönözni kell, a biogázt is lehetne még erősíteni és az elektromos hálózatok fejlesztésére is nagy szükség van.

2050-re az elektromos energia sokkal nagyobb arányú, mintegy 45 százalékos alkalmazása szükséges, miközben a gáz mostani 35-40 százalékos arányát 15 százalékra kell csökkenteni.

Ennek érdekében villamosenergia-projektekre és gázprojektekre van szükség, ez 2030-ig mintegy 16 milliárd euró értékű beruházást jelent. Ebbe beletartozik a Paks 1 üzemidőhosszabbítása hozzávetőlegesen 20 évvel (Paks 2 megépítése egy külön feladat), egyéb gázerőművek fejlesztése 1,5 gigawatt teljesítményben: például a mátrai és tiszai erőművekben, amelyek hidrogénnel is képesek lesznek működni, de a magyar villamoshálózat teljes átalakítása, tárolókapacitások kialakítása és ezek rendszerbehelyezése, de az energiaközösségek támogatása, és a szintetikus üzemanyagok támogatása is itt jelenik meg.

Az energiaársokk potenciális munkaerő-piaci hatásairól szó volt a Portfolio Checklist hétfői adásában is, ez meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

A konferenciáról készült további beszámoló cikkek:

Címlapkép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Már a gépek irányítják a tőzsdéket