Az energiaválság csak gyorsítja az átállást, nem lassítja
Üzlet

Az energiaválság csak gyorsítja az átállást, nem lassítja

Portfolio
"Meglátásunk szerint a válság nem csak hogy nem fordítja meg, de fel is gyorsítja a zöld átállást. Az átmenet azonban nem lesz nehézségek nélküli, lesznek visszalépések is" - mondta Pókos Gergely, az OTP Bank Zöld Program Igazgatóságának ügyvezető igazgatója a Sustainable World 2022 konferencián tartott előadásában. Előadása után vezérigazgatói panelbeszélgetés következett, ahol a vállalatvezetők egyet értettek abban, hogy most nem szabad lassítani a zöld átállásban, pont hogy gyorsítani kell.

A válság csak felgyorsítja az átállást

Meglátásunk szerint a válság nem csak hogy nem fordítja meg, de fel is gyorsítja a zöld átállást. Az átmenet azonban nem lesz nehézségek nélküli, lesznek visszalépések is,

azonban az kiderült, hogy az átállás lesz hosszú távon a legmegtérülőbb - kezdte panelfelvezető előadását Pókos Gergely, az OTP Bank Zöld Program Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

"Mi motiválja a vállalatokat?" – merülhet fel a kérdés. Alapvetően négy dolog hat a vállalatok döntéshozatalára: a szabályozás, a befektetői elvárások, az inputköltségek és a piaci lehetőségek" - sorolta. A szabályozási környezet egy igen összetett dolog, jelenleg nagy változékonyság jellemzi.

Pókos Gergely susi előadás
Pókos Gergely, az OTP Bank Zöld Program Igazgatóságának ügyvezető igazgatója a Sustainable World 2022 konferencián. Fotó: Stiller Ákos/Portfolio

A fenti négy hatás közül az input költségek a legfontosabbak, ami a szén-dioxid adóban manifesztálódik. Egyes számítások szerint a CO2 adó 100 euró/tonna kellene, hogy legyen, hogy elérje a kellő ösztönző hatást a klímacélok elérésére (ma Magyarországon 20 euró/tonna az adó). Ez valójában 10 forint/kWh költségnövekedés lenne. A mostani energiaválságban már így is sokkal többet fizetünk, ami így egy agresszívan szabályozó kormány politikájának felel meg.

"A 2050-re kitűzött klímacélok elérésében a két legfontosabb ágazat az ingatlan és az energiaszektor" - folytatta. Az ingatlanszektorban az egyik legfontosabb változás az utóbbi időkben a CO2-kibocsátási jog drasztikus drágulása 2021 eleje óta. A szektor átállását tovább nehezíti, hogy az ingatlanok energiahatékonysági beruházásai hosszú megtérülési idővel rendelkeznek, ezért a vállalatok nem igazán foglalkoznak ezzel, nem költenek erre (igaz ez a lakossági szektorra is). A válság folyamán azonban jelentősen meg fog emelkedni a kereslet az ilyen beruházásokra.

Az energiaszektor kapcsán elmondta, 1 MWh megtermelése során 250 kg CO2 kerül a levegőbe. A 2050-es klímacélok eléréséhez ezt mindenképp csökkenteni szükséges. Ennek két módja van: fajlagos felhasználás csökkentése (hatékonyság növelése) és a felhasznált energiához kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

Az átállás összességében fájdalmas lesz, de lehetőség is, hogy fenntartható beruházásokba fektessünk – és nagyon jelentős befektetésekre is van szükségünk

- zárta előadását Pókos Gergely.

Aki nem most gyorsít, az lemarad!

"A buzgóság mindenképp megvan az emberekben a zöld finanszírozás irányába, a lakossági oldalon ezt lehetett látni a ZOP kapcsán is. Ha a vállalatokat nézzük, akkor a potenciális kamatkedvezmény a zöld hiteleknél nem biztos hogy arányban van a megvalósítás költségeivel. Érthető tehát a vállalatok óvatossága, ha a relatív kamatot nem értékelik túl" - kezdte megszólalását a panelbeszélgetésben Kiss-Haypál György, az OTP Bank Nyrt. Vezérigazgató-helyettese, Hitelengedélyezési és Kockázatkezelési Divízió vezetője. Elmondta még, hogy az érdeklődés bőven megvan még a zöld finanszírozás felé főleg az energia, a közlekedés és az ingatlan ágazatokban. "A hitel zöldnek minősítése intenzív felkészülést előz meg – ez egy elég elrettentő dolog a dokumentációs követelmények miatt.

Ahhoz, hogy sokkal nagyobb legyen az igény az ilyen fenntartható beruházások megvalósítására, ahhoz a társadalomban is nagyobb igény kellene hogy legyen,

a társadalomnak kell buzdítania kormányt a szabályozó környezet megteremtésére" - húzta alá.

vállalatvezetői panel susi 2022
Vállalatvezetői panelbeszélgetés a Sustainable World 2022 konferencián. Fotó: Stiller Ákos/Portfolio

"Személyes szinten úgy érzem magam mintha egy égő repülőn ülnék és csak én pánikolnék. Céges szinten azt tudom elmondani, hogy vállalatként nekünk kell irányt mutatnunk a fenntartható átállás útján.

A jelenlegi környezet a tökéletes lehetőség az átállás felgyorsítására – aki azt nem teszi meg, az jelentős versenyhátrányba kerül

– mondta el Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója. A légi közlekedés karbonlábnyomának csökkentése kapcsán elmondta, hogy azt nullára redukálni csak álom lenne. "Az iparág az EU kibocsátásának 2%-áért felel, a repülőterek ennek a 2%-nak csak az 5%-áért, szóval talán nem itt a legégetőbb a kérdés. Mi mindazonáltal igyekszünk megfelelni a jövő elvárásainak, 2035-re már el akarjuk érni a nettó nulla kibocsátást. Az áramot már most is teljes egészében fenntartható forrásból szerezzük, ezt pedig el fogjuk várni az ügyfeleinktől is. Ösztönzőket is vezetünk be: aki kisebb kibocsátású gépeket használ, annak olcsóbb lesz a helye is a reptéren" – zárta mondandóját a Budapest Airport vezérigazgatója.

"Visszatérnék az előző előadásban elhangzott 4 pillérre: egészen addig, amíg egyéni szinten nem fogalmazódik meg bennünk, hogy nem jó, ahogy a dolgok jelenleg történnek, addig ezt az egészet sokkal nehezebb átvinni. Mi ezt a bérlőinkben is látjuk: nem elég, hogy mi fejlesztők fenntarthatóan működünk, a bérlőknek is így kell" - mondta Gereben Mátyás, a CPI Hungary országmenedzsere. "A mostani helyzet segít, mivel már nem kell edukálnunk, már a bérlők is találkoztak a magasabb energiaárakkal" - tette hozzá. Annak kapcsán, hogy most épp a bérlők vagy a finanszírozás jelenti a nagyobb problémát, elmondta, hogy jelenleg egyértelműen a finanszírozás.

A kitűzött célokat továbbra is el kell érni, nem szabad letérni az útról. A célokat úgy tudjuk elérni, ha rendszeresen foglalkozunk velük és mindig vannak aktív terveink

- húzta alá. Hozzátette, amíg a célok direkt akciótervekben nem jelennek meg, addig nehéz lesz őket valóban elérni.

"Egy ilyen válságos helyzetben sem szabd feladnunk a céljainkat - sem az üzletieket, sem a klímacélokat. A betegeink, vásárlóink figyelnek a legjobban a fenntartható működésünkre (termékeinkre), de nagy nyomás érkezik a befektetői oldalról is, stressznek azonban még nem nevezném" - kezdte Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója. "Tudjuk tartani a klímacélokat a jelenlegi pályánkon is, a stressz inkább a hogyan tovább, az innováció felé való nagyobb elmozdulás" - hangsúlyozta. A beszállítók felé támasztott elvárásokról elmondta,

hogy nem szabad elfelejteni, hogy az energiaválság mellett ellátási lánc válság is van. Az ellátásbiztonság érdekében muszáj diverzifikálni az ellátási láncokat,

emiatt pedig nehéz is a partnerektől elvárni a fenntartható követelményeket.

"Ahogy az a korábbi Ürge-Vorsatz Diána előadásból kiderült, rengeteget lehet előrelépni, ha csak optimalizáljuk a működésünket. Ebben nagyon fontos blokkoló tényező, hogy a cégek nem tudják, hogy most hogy állanak – az adatok nincsenek összegyűjtve, nincsenek rendszerezve - kezdte Szabó Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. "A változás akkor fog jönni, ha a vállalások tényleg nullázzák a kibocsátást. A globális beszállítókat például már vizsgálja az amerikai anyacég és csak olyanokkal üzletelünk, akinek szintén vannak fenntarthatósági céljai. Ezt már itthon is bevezettük - figyeljük, hogy mennyire karbonsemleges, mekkora a kibocsátása a partnernek. A legfontosabb, hogy hogyan tudunk az ügyfeleinknek segíteni".

A konferenciáról készült további beszámolók:

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megindult Izrael kegyetlen megtorlása: egyszerre több vörös vonalat is átléptek

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde