csok családi ház család
Ingatlan

Minden egy helyen a hazai lakáspiacról - Hogyan küzdjünk meg az emelkedő rezsiköltségekkel?

Portfolio
Az idei télen kulcsfontosságú lesz, hogy az egyes lakóépületek mennyi energiát használnak. Minél alacsonyabbra lehet csökkenteni ugyanis az épület energiaigényét, annál alacsonyabb marad a rezsiköltség és ezzel együtt az épület szén-dioxid kibocsátása is. Pénteken, szeptember 23-án nyit a legnagyobb hazai lakáspiaci rendezvény, a Portfolio Lakás Kiállítás a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban. Az ingyenes rendezvényen ingatlanfejlesztő cégek, bankok, szolgáltatók és szakértők várják a lakáspiac iránt érdeklődőket, emellett külön workshop foglalkozik azzal, hogy milyen ingatlant érdemes most venni, milyen megoldások érhetők el az energiahatékonyság növelésére és a rezsiköltségek csökkentésére.

A workshopon meghívott előadók beszélnek majd arról, hogy milyen anyagokkal és megoldásokkal lehet az épületek energiaigényét a lehető leghatékonyabban csökkenteni, mit jelent az öko építészet, és hogyan kapcsolódnak össze a hagyományos anyagok a legmodernebb okosotthonos technológiákkal. Az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy miben látják a megoldást a lakáspiachoz kapcsolódó szervezetek és egyesületek, melyek a legjobb megoldások a megújuló energia előállítására, és végül, hogyan kapcsolódik mindez össze egy többszáz lakásos társasház felépítésekor.

Nézzük, mi vár ránk!

PÉNTEK

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

"Budapest Nappal Hajtva" címmel előadást tart Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. Ezt követően az okosotthonok és a rezsiköltségek közti összefüggésekről Czövek Endre, a Legrand Zrt. szakértője beszél, majd a klímasemleges építés és a természetes építőanyagok fontosságát Bíró Péter, épületbiológus, az ÉVOSZ-MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tagja fogja ismertetni. Gulyás István, építészmérnök, épületenergiahatékonysági szakértő, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke a rezsicsökkentés korlátozásával kapcsolatos kihívásokat és megoldásokat mutatja majd be, míg az új lakások energiafogyasztásáról Pongrácz Tamás, a Metrodom műszaki vezetője beszél. Végül, lakáspiaci vagyonvédelemben témájában Iván Imre, biztonságtechnikai szakértő, minőségbiztosítási igazgató, ProSec Kft. ad elő.

A pénteki előadásokat egy panelbeszélgetés zárja, ahol a fő kérdés, hogy hogyan befolyásolja az energiaáremelés az új építésű lakások műszaki tartalmát. A beszélgetés moderátora Futó Péter, ingatlanpiaci elemző, Portfolio, a résztvevők között pedig ott lesz:

 • Bíró Péter, épület biológus, ÉVOSZ-MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tagja
 • Iván Imre, biztonságtechnikai szakértő, minőségbiztosítási igazgató, ProSec Kft.
 • Pongrácz Tamás, műszaki vezető, Metrodom
 • Rónai Balázs, Co-Founder, OOTT Okos Otthon

A beszélgetés során többek között olyan kérdésekre keressük a választ, mint hogy:

 • Átalakítja-e az energiaáremelés az új építésű lakások elvárt műszaki tartalmát?
 • Milyen típusú felújításra érdemes koncentrálni, hogy a lehető legtöbbet faraghassunk le a rezsiköltségből?
 • Érdemes-e a használt lakásunkat is okoseszközökkel felszerelni, ha igen, milyen megtérüléssel kalkulálhatunk?
 • Hogy állunk Magyarországon a természetes, egészségre ártalmatlan és karbonsemleges építőanyagok alkalmazása terén? Mivel lehetne ösztönözni a piaci szereplőket, hogy jobban odafigyeljenek erre?
 • Cél kell-e, hogy legyen a földgáz teljes kiváltása, mi lenne az ideális arány?
 • Milyen jövőbemutató technológiák jelenhetnek meg? Mivel lehetne további energiát nyerni?
lakás kiállítás

SZOMBAT

A szombati napon szintén 14 óra kezdettel indulnak a lakáspiac előadások, a készháztechnológiáról, a 0 rezsiköltségű ill. plusz energiás lakások építési lehetőségéről Kárpáti József, az ÉVOSZ-MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozatának elnöke tart előadást. Ezt követően Rónai Balázs, az OOTT Okos Otthon társalapítója az okosotthonokról fog beszélni. Lakáspiaci vagyonvédelemről Iván Imre, biztonságtechnikai szakértő, a ProsSec minőségbiztosítási igazgatóját hallgathatjuk meg, majd a főváros egyik legnagyobb lakóingatlan-fejlesztéséről, a Lake11 Home & Park lakóparkról Szörcsök Gabriella, az Atenor lakóingatlanfejlesztési üzletág értékesítési menedzsere beszél. A társasházi szolgáltatásokról a valós igények tükrében Kígyósi András, a Metrodom Kutatási és Elemzési Központjának vezetője tart előadást, végül Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke zárja az előadók sorát, hogy ezt követően egy panelbeszélgetés keretében vitassák meg a szakértők, hogy hogyan érinti a rezsiemelés az új épületekben lakókat most illetve mi várható a jövőben? A beszélgetés moderátora Futó Péter, ingatlanpiaci elemző, Portfolio, a résztvevők között pedig ott lesz:

A szakértők többek között olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy:

 • Mennyit fogyasztanak a különböző energetikai besorolású lakások? Ez milyen különbségeket jelent a havi rezsiszámlákban?
 • Milyen hatással van a rezsicsökkentés részleges kivezetése a különböző típusú lakások árazására?
 • Milyen típusú felújítást érdemes elvégezni már meglévő lakásunkon ahhoz, hogy a lehető legnagyobb energiahatékonyságot érhessük el?
 • Az épületeink energiaellátásában milyen szereppel bír a napenergia?
 • Miben áll a természetes építőanyagok jelentősége?
 • Milyen előnyökkel jár az előregyártott építési elemek alkalmazása?
 • Hogyan lehetne megállítani a 2019 óta tartó csökkenést az átadott lakások számában?
Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
24.52–92.17 m227.59–115.72 M Ft
Duna Terasz Grande
31–117 m255.25–211.81 M Ft
Metrodom River
28–120 m260–270 M Ft
VABA Apartments
47.04–81.95 m256.27–111.07 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m20–80 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

VASÁRNAP

A korábbi évektől eltérően idén vasárnap sem maradnak szakmai program nélkül a látogatók. "Energiában a pénz!" címmel előadást tart Kárpáti József, Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat elnök, ÉVOSZ-MAKÉSZ, majd "Kihívások és megoldások a rezsicsökkentés korlátozásával" címmel beszél Gulyás István, építészmérnök, épület Energiahatékonysági szakértő, Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete, Elnök. Végül "Budapest Nappal Hajtva" címmel Kiss Ernő, elnök, Magyar Napelem Napkollektor Szövetség fog előadni, amit ugyancsak egy panelbeszélgetés követ, a három előadó részvételével.

Idén is érdemes tehát kilátogatni szeptember 23-25. között a MoMSport-ban megrendezésre kerülő LAKÁS KIÁLLÍTÁSRA, ahol a standok mellett mindhárom nap szakmai programokkal várjuk az érdeklődőket, válaszolva minden, a látogatókban felmerülő kérdésre.

Címlapkép forrása: Getty Images

giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
új építésű lakás