Ingatlan

Így lehet saját birtokod a falusi CSOK segítségével

Portfolio
Idén július 1-től igényelhető a falusi CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény), melynek célja a gyermekvállalás ösztönzése mellett a falvak elnéptelenedésének megállítása. Aki ügyesen használja fel, az egy kisebb birtokot építhet fel a segítségével, persze sok kötöttséggel kell számolnia - derül ki a Költözzbe.hu elemzéséből.
Lakossági roadshow az új családtámogatásokról Budapesten, Debrecenben, Győrben, Szegeden és Pécsett! Általános és személyre szabott tájékoztatással várunk mindenkit július második felében a babaváró hitel, a falusi CSOK és a kibővített CSOK tudnivalóiról!

A falusi CSOK lényege, hogy ha valaki olyan településen vásárol lakóingatlant, ahol kevesebb, mint ötezren laknak, akkor a gyermekek (vagy a vállalt gyermekek) számától függően, állami támogatást kap. Ez az összeg akár 10 millió forint is lehet. Ha új építésű házról van szó, a teljes összeget lakásvásárlására lehet felhasználni. Ha használt, akkor legfeljebb a felét, viszont a fennmaradó összeget a felújításra lehet költeni.

Vesz nekünk az állam egy birtokot?

Valószínűleg számos falusi porta - parasztház, Kádár-kocka, új építésű ingatlan - fog gazdára találni. Van azonban egy érdekes kitétele a jogszabálynak: tanyák esetében nem nézik, hogy mekkora település körzetében helyezkedik el az ingatlan, az bárhol lehet az országban.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
CSENGERY PALACE

CSENGERY PALACE

1077 Budapest, Csengery utca
 
84 db lakás39 - 122 m2 alapterület
Átadás:2020 Év vége
47.05 - 190.05 M Ft
Ajánlatot kérek

A tanyák jellemzően kiterjedt - több ezer négyzetméteres, vagy akár egyhektárosnál is nagyobb - földterülettel rendelkeznek, és az áruk viszonylag alacsony, mivel kívül esnek a lakott területeken. Sokuk pár millió forintért megvásárolható. Adja magát a kérdés: megtehetjük-e azt, hogy veszünk magunknak egy tanyát kevesebb mint öt millió forintért, és utána több mint öt millió forintból felújítjuk, miközben az egészet fedezi a falusi CSOK? Egyszóval építhetünk-e magunknak birtokot, ingyen? Elvileg igen, figyelni kell azonban az alapterületre is. A piacon található olcsó tanyák jellemzően nagyon kicsi házak. Ennek azért van jelentősége, mert a jogszabály szerint csak 60 négyzetméternél nagyobb lakóházakra kérhetünk támogatást három gyerek esetén. Márpedig a régi tanyák közt nem ritkák a 20-30 négyzetméteresek, de könnyen találni olyat is, ami mindössze 11 négyzetméteres.

Hol érdemes mégis nézelődni?

A keresési feltételeknek (5 millió forintnál olcsóbb tanya, 60 négyzetméteresnél nagyobb épülettel) több tucat ingatlan felel meg. Egy-két kivételtől eltekintve, kizárólag alföldi tanyákról van szó. Több közöttük olyan város külterületéhez tartozik, ahol amúgy nem lehetne igénybe venni a falusi CSOK-ot. Ilyen például Kecskemét, Szeged, Kiskunfélegyháza vagy Nyíregyháza. Jellemzően az 50-es, 60-as években épült házakról van szó, de akadnak rendszerváltáskori, sőt, XIX. századi épületek is.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
BB Házak

BB Házak

1094 Budapest, Balázs Béla utca 20.
 
58 db lakás30 - 94 m2 alapterület
Átadás:2020. júl
25 - 75 M Ft
Ajánlatot kérek

Többségük persze rendkívül rossz állapotban van, igaz, a támogatásnak köszönhetően a vételárnál is több pénz áll rendelkezésre a felújításra. Vannak azonban már most is beköltözhető ingatlanok. A tanyák értékét azonban csak az adott hely ismeretében lehet eldönteni. Egy tanya esetében a lokáció sokkal fontosabb, mint egy városi lakásnál. A falusi CSOK-kal Budapestről kiköltözőknek nem biztos, hogy ezek az önrész nélküli tanyavásárlások jelentik a megoldást, de a helyben maradásban sokat segíthetnek. Aki tanyák környékén él, és jól ismeri a helyi adottságokat, annak mindenképpen érdemes megfontolnia ezt a támogatási rendszert.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
IN Budapest

IN Budapest

1077 Budapest, Rottenbiller utca 17-19
 
142 db lakás22.6 - 32.25 m2 alapterület
Átadás:2020 Év vége
25.9 - 34.9 M Ft
Ajánlatot kérek
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megindult Izrael kegyetlen megtorlása: egyszerre több vörös vonalat is átléptek

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
daru, építkezés, toronydaru, építőipar