mezogazdasag kozos agrarpolitika traktor 1
Podcast

„Úgy már nem lesz, ahogy eddig volt” – gyökeresen átalakul az agrárium

Portfolio
Csökkenő jövedelmezőség, piaci zavarok és elmaradó beruházások jellemzik az agrárium működési környezetét, amely a tavalyi aszályos év után idén is kemény esztendőt hozott az ágazat szereplőinek. Az Alapvetésben, a Portfolio Agrár- és Élelmiszeripari podcastjében a helyzetelemzés mellett a megoldás lehetőségeit is felvázolta Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója.

Az idei évben megérkezett az a csapadék, ami a tavalyi gazdálkodási évből annyira hiányzott, de számos más tényező, így a piacon kialakult árak és a magas kamatszintek miatt egyelőre sem a jövedelmezőség, sem a fejlesztési tervek nem alakulnak ideálisan az agráriumban.

A mezőgazdaság persze időnként megél nehéz éveket, ám a tavalyi és az idei esztendő is rávilágított arra, hogy a felkészültebb, hatékonyabb szereplők könnyebben veszik az akadályokat – még a mostani, nehezebb helyzetben is.

Problémák ugyanakkor vannak az ágazatban. A jelenlegi kamatkörnyezetben a beruházási tervek a legtöbb esetben a fiókban maradnak, napjainkban gyakorlatilag nincs is érdemi beruházás az agrofood-szektorban. Az agrártermelők várakozásai rosszak, a kiutat pedig az alkalmazkodás jelentheti, annak a megértése, hogy jelentősen átalakul körülöttünk a gazdasági környezet, és „úgy már nem lesz, ahogy eddig volt” – fejtette ki az adásban Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója.

KÖVESS MINKET

Címlapkép forrása: © Edwin Remsberg, újrafelhasználható via Getty Images

bankjegy forint
Putyin lépett a szennyezett kőolaj ügyében
Befektetés elemzése
essequibo térkép venezuela területi vita guyana
Varga Mihály
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!