Prémium

Elkészült a legnagyobb Gömböc (x)

Portfolio
A Müpában mutatták be az egyedülálló magyar találmány eddigi legnagyobb változatát.
Elkészült a kivételes magyar találmány, a világ matematikai tudományos szcénájába 2007-ben berobbanó Gömböc eddigi legnagyobb példánya. A Művészetek Palotájában átadott műtárgy jóval nagyobb a korábbi változatoknál. A tervek szerint egy évig tekinthetik meg a Müpa látogatói, majd innen a Ludwig Múzeumba kerül.



' title='
Napjaink egyik legérdekesebb magyar szellemi alkotása, a Gömböc, komoly nemzetközi hírnévre tett szert az elmúlt hónapokban. Cikkek hosszú sora foglalkozott vele, a New York Times 2007-ben a világ 70 legérdekesebb találmánya közé sorolta. Számos külföldi egyetemen hangzott el róla előadás, többek között a Cambridge-i Egyetemen, a Princetoni Egyetemen, és az Orosz Tudományos Akadémia Steklov Matematikai Kutatóintézetében,a Harvard Egyetemen pedig a tananyag részét képezi.
Bár már írt róla a magyar sajtó is, itthon még nem épült be a köztudatba. Pedig volna rá ok, hiszen a magyar feltalálók - Domokos Gábor és Várkonyi Péter a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szilárdságtan és Tartószerkezeti Tanszék vezetőjének, illetve adjunktusának - alkotása, a Rubik kocka 1979-es sikere óta az első olyan magyar találmány, amely a világszerte nagy tekintélynek örvendő matematikai folyóirat, a Mathematical Intelligencer címlapjára került.

A Gömböc, és ezzel a magyar tudományos élet ismertségének növelését tűzte ki célul a Concorde Alapkezelő zrt, amikor a feltalálókat meggyőzte arról, hogy gyártsák le a világ legnagyobb Gömböcét, és a Művészetek Palotájában állítsák ki. Az idei évi Tavaszi Fesztivál kezdetétől, a széles közönség is találkozhat a Gömböccel. Innen - szándékaik szerint-, a Ludwig Múzeumba kerülne a találmány.

"A visszajelzések alapján egyértelmű, hogy a Gömböc nemcsak egy páratlan magyar szellemi teljesítmény, hanem formáját tekintve is csodálatra méltó. Nem véletlen, hogy Magyarország egyik kiemelkedő, nemzetközi hírű kulturális központja, a Művészetek Palotája befogadta kiállítási tárgyként. Örülünk, hogy ebben a - megítélésem szerint rendkívül jelentős - kulturális eseményben közvetítőként és támogatóként is részt tudtunk vállalni. Ilyen előzmények után úgy vélem, hogy a Gömböc megállja majd a helyét a Múzeumban, a modern és kortársművészeti alkotások között is. Reméljük, hogy a közeljövőben a Gömböc sikeres nemzetközi körútra indul..." - nyilatkozta a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója.
A Gömböc értéke elsősorban eszmei - fogalmaz Domokos Gábor. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy egy ilyen találmányhoz is akad támogató Magyarországon, aki hisz az igazi értékekben és ezek mellett akár az üzleti szempontok mellőzése árán is kiáll. Az Alapkezelő mellett ilyen volt a CoandCo Communication Kft. is, aki kezdetekkor az ügy mellé állt és a Gömböc designkommunikációját segítette.

De mi is az a Gömböc?

"Vajon létezik-e olyan homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van?" A kérdést Vlagyimir Igorevics Arnold, a ma élő egyik legnagyobb matematikus vetette fel 1995-ben, egy hamburgi konferencián Domokos Gáborral folytatott beszélgetés során.
Válaszul a két feltaláló bő másfél évtizeddel később a világhírű matematikusnak ajándékozta a 001 sorszámú Gömböcöt. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet.
A Gömböcöt bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza. Így viselkedik a keljfeljancsi is. Míg a keljfeljancsi visszaállása egy nehezéknek köszönhető, a Gömböc csupán egyetlen, homogén anyagból készült, ezért maga a forma, illetve a gravitáció biztosítja talpra állását. A Gömböcről további információt a www.gomboc.eu honlapon találhatunk.
(X)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
ORLEN toltoallomas 2