Prémium

Ezreket érint, de gyógyítható a gyermekkori leukémia (x)

Portfolio
Vajon mi az első dolog, ami eszébe jut Önnek, amikor meghallja a "leukémia" szót? Az emberek többségének nagy valószínűséggel egy gyógyíthatatlan gyermek tűnik fel lelki szemei előtt. Pedig a tudomány állása ma már lehetővé teszi, hogy a leukémiás gyermekek mintegy 75 százaléka teljesen meggyógyuljon.
A kutatók most világszerte azért küzdenek, hogy ez a gyógyulási arány - mely az ötvenes években alig 10% volt - tovább emelkedjen. Magyarországon azonban ez rendkívül komoly kihívást jelent.

Bár a gyógyításhoz szükséges szakértelemben, szeretetben és türelemben nincs hiány, a rákos gyermekeket kezelő intézmények több szempontból is nehéz helyzetben vannak. Egyrészt nem mindegyikük rendelkezik az összes létfontosságú készülékkel, másrészt az is gondot jelent, hogy a modern alapkutatások értékes tapasztalatain alapuló módszerek nem minden esetben kerülnek kellő gyorsasággal a gyakorló orvosok kezébe.

A tavalyi évben a kezeléseket végző intézetek az alábbi célterületeken jelezték a legfontosabb eszközbeszerzési igényt:

A gyógyászati beavatkozásokhoz szükséges röntgen képerősítés:
A leukémiás gyermekek gyógyítása során a kis betegek immunrendszerét agresszív immun- és kemoterápiás kezelésekkel gyengítik le annak érdekében, hogy az ily

' title='
módon legyengített szervezetben a betegségért felelős leukémiás sejtek könnyebben, és maradéktalanul elpusztíthatóak legyenek Az immunrendszer legyengítését célzó kezelések során az alkalmazott gyógyszereket szívközeli vénákon, katéterek behelyezésével juttatják a leukémiás gyermekek szervezetébe. A beavatkozás alkalmával az orvos legfontosabb segédeszköze, s egyben a műtét sikerének kulcsa: a röntgen képerősítő berendezés, melynek segítségével láthatóvá válik a katéter útja az emberi szervezeten belül.

Csontvelő átültetésekhez szükséges sejtfagyasztás:
Az autológ csontvelő átültetés során a szervezet számára az elviselhető mértéknél sokkal nagyobb dózisú kemoterápiás vagy esetenként sugárkezelés kerül alkalmazásra, melynek hatására egy szokványos kezelésnél lényegesen erősebb terápiás hatás érhető el viszonylag rövid idő alatt. A kezelés következtében kialakuló legsúlyosabb mellékhatások kiküszöbölhetők a betegtől korábban levett és tárolt csontvelői őssejtek visszaadásával. A beavatkozások túlnyomó többsége (több mint 90%-a) a betegek számára előnyt jelent, lehetőséget ad a gyógyulásra, vagy a gyermek életének jelentős meghosszabbítására.

Génkutatás :
A hatékony gyógyításhoz szükséges modern vizsgálatokat egy "új genetika", az úgynevezett genomika néhány évvel ezelőtti megszületése tette lehetővé, amelynek módszereivel egyszerre tudják vizsgálni akár az összes emberi gén működését. Az ilyen vizsgálatokkal igen értékes információk kerülnek a gyakorló orvosok kezébe, amelyek alkalmazásával képesek eldönteni, hogy egy új betegnél - annak genetikai vizsgálata után - mely gyógymódot érdemes alkalmazni. A genomikai alapkutatási eredmények hihetetlenül gyorsan és várhatóan egyre intenzívebben kerülnek be az orvosi gyakorlatba, és a jövő egyik legnagyobb ígéretének tartott személyre szabott gyógyászat felé vezetnek.

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány az önzetlen támogatások nyomán befolyt összegeket a fentieket megértve és figyelembe véve nagyteljesítményű röntgen képerősítő berendezés, életmentő csontvelő átültetéshez szükséges sejtfagyasztó és tároló berendezés és génkutatást segítő csúcsműszer beszerzésének támogatására fordította 2008-ban és 2009-ben.

Az alapítványhoz érkezett adományoknak köszönhetően a Heim Pál Gyermekkórház Onkológiai Osztályának 18 millió forintot, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Onkohaematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztályának 16 millió forintot, a Semmelweis Egyetem Genotipizáló Központi Laboratóriumának 23 millió forintot adhattunk át 2008-ban, ill. 2009 januárjában.

Mindez azonban - sajnos - nem jelenti azt, hogy a leukémiás gyermekek ellátása terén ne lennének még megoldandó feladatok. Fodor Zsuzsa, az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke elsődleges küldetésének a következő évben is azt tekinti, hogy az Alapítvány hozzájáruljon a magyarországi gyermekkórházakban a leukémiában szenvedő gyermekek gyógyításához. A nagymértékben önzetlen magánszemélyek, illetve társadalmi felelősséget érző cégek és szervezetek adományaira támaszkodó alapítvány továbbra is kiemelt prioritásként kezeli a gyógyítás feltételeinek korszerűsítését.

A mostani időszak - folytatja Fodor Zsuzsa - különösen fontos a közelgő személyi jövedelemadó bevallás miatt. Ilyenkor minden adófizető rendelkezhet valamely nonprofit szervezet számára, személyi jövedelemadójának 1%-áról. Egyedülálló lehetőség ez több szempontból is: egyrészt mi magunk dönthetünk adónk felhasználásnak legalább egy részéről, másrészt ezzel úgy támogathatunk egy nemes ügyet, hogy ezúttal ez még apró kiadást sem jelent. Ennek ellenére tavaly csak minden negyedik adózó élt ezzel a lehetőséggel.

A kuratórium elnöke - mint mindig - bizakodó:
- Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány olyan kiemelten közhasznú nonprofit szervezet, amely 2003-as megalakulása óta áldozatkész támogatói segítségével több, mint 267 millió Ft-tal támogatta a leukémiás gyermekek gyógyítási feltételeinek korszerűsítését. Talán ennek is köszönhető, hogy sokan ismernek minket és tevékenységünket - így támogatóink száma is jelentős, és bízunk benne, hogy idén még többen segítenek. Felbecsülhetetlen segítséget nyújthat minden egyes 1%-os felajánlás: a szó szoros értelmében életeket menthet!

Az Alapítvány tevékenységéről és az 1% felajánlásának pontos menetéről a http://www.leukemias.hu/1szazalek_2009/ oldalon olvashat bővebben.
(x)
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
KBAL2521