Prémium

Megszólal a Capital Partners (x)

Portfolio


' title='

A PSzÁF vizsgálatot folytat a CAPITAL PARTNERS a.s (CP) tevékenységével kapcsolatban. A vizsgálat elindításának közzétételét követően több félreérthető híradás látott napvilágot a médiában. Ezért megpróbáljuk a tisztánlátás kedvéért csak a tényeket közzétenni.
A Felügyelet célvizsgálata a CP és két ún. "függő ügynöke" (a függő ügynök azt jelenti, hogy csak egyetlen cég termékeit forgalmazza) ellen arra irányul, hogy a CP-nek a Magyar Köztársaság területén kialakított függő ügynök-hálózata és e hálózat működtetése mindenben megfelel-e a vonatkozó törvénynek. A törvény csupán azt tiltja - a lényegét megfogalmazva -, hogy a függő ügynök tevékenységének végzése során más függő ügynököt nem vehet igénybe.

A Felügyelet abból indul ki, hogy a CP magyarországi függő ügynökeinek száma a magyar piacon egyedülállóan magas - azonban más országokban, illetve Magyarországon is más pénzügyi területen (pl. a biztosítási piacon) teljesen átlagosnak tekinthető. Emiatt a Felügyelet úgy látja, hogy az ügynökök tevékenysége, pusztán a létszámukból kiindulva, nem oldható meg egymástól függetlenül. A Felügyelet a CP ügynökhálózatát átláthatatlannak és kezelhetetlennek tekinti. A CP jelenleg a PSzÁF részére már készíti a teljes körű összefoglaló bizonyítási anyagát.

A Felügyelet fenti célvizsgálatát kiterjesztette a közelmúltban hatályba lépett, fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló törvény szerinti vizsgálatra is. Ennek lefolytatását később - hatáskörének hiányát megállapítva - áttette a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

A mi célunk az eljárás során az, hogy a Felügyeletnek és a GVH-nak felvázoljuk a CP működési rendszerét, és elfogadtassuk a székhelyünkön is meglévő, működő struktúrát, amelyet a felügyeleti szervünk - az Európában az egyik legszigorúbb monetáris politikát folytató Cseh Nemzeti Bank −is elfogadott. Jelenleg 52 függő ügynökünk van. A létszám azonban folyamatosan változik, hiszen azoktól például, akik belső ellenőrzéseink során nem felelnek meg, azonnal megválunk.
A mi határon átnyúló szolgáltatásainkat Magyarországon az úgynevezett "EU PASS" birtokában végezzük. Eszerint az előírt követelményeket teljesítve, és a Cseh Nemzeti Bank által kiadott engedély birtokában a szolgáltatás szabad áramlásának elvét érvényesítjük. Ez nem egyedülálló ma Magyarországon, vagy más európai országokban, hiszen csak a magyarországi PSzÁF több száz, határon átnyúló szolgáltatót tart nyilván. (Az ő képviseletüket a szintén a Felügyelet nyilvántartásába vett függő ügynökeik látják el.)

Az ügynökök csupán a CP által kiadott javaslatokat közvetítik az Ügyfelek és a befektetői nyilvánosság részére, röviden: ők a CP "szócsövei". A megbízások, pénzügyi eszközök felvétele már nem az ügynökök feladatkörébe tartozik, nem is tartozhat. Az ügyfelek pénzügyi tranzakciói közvetlenül az Ügyfél és a CP "back office" munkatársai között zajlanak le. Ez utóbbiak a CP prágai székhelyén dolgoznak, beszélnek magyarul. Az ügynökeink a szigorú szabályozásból adódóan nem férnek hozzá az Ügyfél számlájához, befektetési megbízásának felvételéhez, végrehajtásához.

Az ügyfeleink minden ügyletükről, pénzügyi és befektetési eszközeik mozgásáról negyedévente értesítést kapnak e-mailben (emellett minden elküldött üzenetről az ügyfél automatikusan értesítést kap telefonjára SMS-ben). Ezen túlmenően minden ügyfelünk saját online felülettel rendelkezik, ahol folyamatosan nyomon követheti befektetéseit.

A listaáron közölt tranzakciós díjunk 1,9 %, de ez a legmagasabb, a hivatalos díjtáblázat szerinti összeg. A valóságban a díjaink mértéke 0,45 − 1,3 % között mozog, amely megfelel a piaci átlagnak.
A mi jól felfogott érdekünk és stratégiánk, hogy növeljük jelenlétünket a magyar és a nemzetközi piacokon. Elemi érdekünk az ügyfélvagyon gyarapítása, és egy népes és sikeres ajánlói kör kialakítása. Így dolgozunk a magyar piacon is.


Capital Partners a. s.
(Prága)

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019