Prémium

Csak egy érintés a meggazdagodás? (x)

Portfolio
Az egyre alacsonyabb kamatkörnyezetben a befektetők számára felértékelődtek a nem hagyományos eszközökbe történő befektetések, melyek bizonyos feltételek teljesülése esetén nagyobb várható hozamot biztosíthatnak az állampapíroknál, vagy a hagyományos lekötéseknél. Szerencse vagy jó piaci taktikázás kell a nagyobb nyereség eléréshez?
Egyszer érinti, egyszer sem érinti, sávban marad - nem egy sportesemény tudósításából származnak ezek a szavak, hanem a Friedrich Wilhelm Raiffiesen privátbanki szolgáltató befektetési termékeinek leírásából. A pénzügyi befektetők körében mostanában egyre jobban kedvelt strukturált befektetések iránt fokozódik az érdeklődés, ám sokan még nem tudják, hogy működnek ezek a befektetési formák. A részletekről Holics Balázst, az FWR igazgatóját kérdeztük meg.

Alapvetően milyen ügyfélkör számára ajánlottak az ilyen típusú befektetések, ahol például a hozam léte, vagy nem léte attól függ, hogy egy adott nap adott időpontjában egy devizaárfolyam éppen hogy áll?

A strukturált termékek olyan megtakarítási formák, melyek - előre rögzített feltételek teljesüléséhez kötötten - magasabb várható hozamot biztosíthatnak, mint a hagyományos bankbetétek vagy állampapírok. Azon ügyfelek számára ajánljuk a terméket, akik a várható magasabb hozam reményében hajlandóak némi kockázatot is vállalni, hiszen a régi alapelv ezúttal is érvényes: a magasabb várható hozam fejében többlet-kockázatot kell felvállalni! MiFID (az ügyfél pénzügyi kockázatát feltáró kérdőív) szempontból közepes minősítés szükséges a termékek igénybevételéhez.

Ha az elmúlt néhány évből vonunk le következtetéseket, lehet-e mondani valamilyen arányszámot, milyen arányban nyertek és vesztettek az ügyfelek az ilyen típusú - kicsit a lottóhoz hasonló - betéti formákon?

Bátran kijelenthetjük, hogy az ügyletek döntő része sikeres volt ügyfeleink számára. Ügyleteink jelentős része esetén ugyanis az EUR/HUF árfolyam volt az a mögöttes termék, amelynek árfolyam-alakulása meghatározza a kamatozást és ez az árfolyam viszonylag stabilnak bizonyult az elmúlt években. Vegyünk példaként egy olyan kötvényt, amit 3 évvel ezelőtt, 2010. augusztus végén bocsátottunk ki, és amely az elmúlt 3 évben azokon a napokon fizetett 8,5%-os éves kamatot, amikor az euró árfolyama 250 és 308,5 forint között volt (és nem fizetett semmit, amikor a sávon kívül volt az árfolyam). Látható, hogy a vizsgált 1096 napos időszakban mindössze 39 napot volt az árfolyam sávon kívül, így az ügyfél számára éves 8,20%-os hozam jött ki (96,4%-ban tartózkodott a hivatalos MNB EUR/HUF árfolyam a 250-308,5-ös sávban).

Csak egy érintés a meggazdagodás?
Mit szoktak javasolni az FWR tanácsadói, a befektetési portfolió hány százalékát érdemes ilyen jellegű formákba diverzifikálni - hiszen itt magasabb hozamot lehet elérni, ám kedvezőtlen esetben csak az eredetileg befektetett tőke marad meg.

Tanácsadóink folyamatosan hangsúlyozzák a diverzifikáció alapvető fontosságát, nem szabad mindent egy lapra feltenni (melyre még ma is sok példát lehet látni), véleményünk szerint a portfoliók nagyjából 10 százalékának befektetése lehet az egészséges arány a strukturált befektetéseket tekintve.

Milyen az ügyfelek viselkedése, csak egyféle opciót vesznek meg, vagy inkább egymással szemben nyitnak kockázati és biztonsági pozíciókat?

Nagyon fontos, hogy ügyfeleink nem közvetlenül opciót vagy valamilyen derivatív eszközt vásárolnak meg, hanem egy olyan befektetést, amelynek működése leginkább a betéthez vagy kötvényhez hasonló. Nem jellemző, hogy az ügyfelek egyszerre különböző irányú pozíciókat vennének fel, inkább jellemzően van valamiféle árfolyam várakozásuk és ehhez keresnek megfelelő terméket. A bank egyébként az ügyfélpozíciókból származó árfolyamkockázatot természetesen nem direktben maga vállalja fel, hanem különféle pénzügyi eszközökkel szétteríti azt a piacon. A legjellemzőbb mögöttes termék az EUR/HUF árfolyam, de népszerűek az USD/HUF és az EUR/USD devizapárok árfolyam-alakulásához kötött termékek is.

Változott-e az érdeklődés a strukturált befektetések iránt mióta a kamatkörnyezet nagyon alacsony? Melyik a leginkább keresett termék a strukturált befektetési formák közül?

Kétségtelenül azt tapasztaljuk, hogy nőtt az érdeklődés. A legnagyobb állomány jelenleg a strukturált kötvényekben található, ezen belül a döntő rész 2-3 éves futamidejű RAC típusú kötvényekben, kisebb részben pedig AUTOCALL típusú kötvényben. A másik népszerű termék a prémium befektetés, ezek közül a legnépszerűbbek a 2 hetes vagy egy hónapos, EUR/HUF, USD/HUD és EUR/USD árfolyam-alakuláshoz kötött befektetések. A strukturált befektetések népes kínálatáról az FWR tájékoztatója nyújt mindenre kiterjedő információt.

További információ
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019