Prémium

Ezekkel a részvényekkel lehet most sok pénzt keresni (x)

Portfolio
Az egyedi részvények kiválasztása és a devizapiaci mozgások kihasználása lehet a következő évek sikerreceptje az összességében 365 milliárd Ft-os vagyont kezelő Generali Alapkezelő befektetési vezetője szerint. Pallag Róbert egyre nehezebb tőkepiaci környezetre számít, de a pozitív visszajelzéseket helyén kezelve bízik a két-három éve átalakult vagyonkezelői csapat szakmai elkötelezettségében. Az alapkezelő új származtatott alapokat indít Spirit és Triumph (EUR) néven.
Portfolio: Mire számít a Generali, mikor jön az amerikai jegybank első kamatemelése és hogyan reagálnak majd a piacok?

Pallag Róbert: Továbbra is 2015 közepére várjuk az első kamatemelési lépést a Fed-től, a következő éveket tekintve a jelenlegi konszenzusnál magasabb alapkamattal számolunk, de a mi olvasatunkban ez egyelőre nem tekinthető valódi szigorításnak. Reálértelemben még jó ideig negatívak maradnak majd a pénzpiaci hozamok, sőt a rövid- és középlejáratú államkötvény hozamok is, ez pedig változatlanul jelentős jegybanki támogatás.

A nyári hónapokhoz képest némileg gyengébb amerikai makroadatokat átmenetinek tartjuk, a legnagyobb lassulási kockázatok kívülről veszélyeztetik az amerikai növekedést. 2016 végéig a potenciális szint feletti GDP számokat várunk, tehát nagyon jó állapotban maradhat a világ vezető gazdasága. Az amerikai részvények tekintetében felülsúlyozottak a pozícióink, de az alacsony árazás miatt az európai részvénypiacokat jobban preferáljuk. Az európai kötvényvásárlási program segíthet az inflációs várakozások stabilizálásában, az alacsony olajárak és a gyenge euró pedig érdemben javítja a növekedési kilátásokat.


Ezekkel a részvényekkel lehet most sok pénzt keresni

P.: Mikor jöhet fordulat az amerikai dollár trendszerű erősödésében?

P. R.: A japán QE példája azt az üzenetet közvetíti számunkra, hogy a januárban bejelentett tényleges lépések után is van még tér az euró további gyengülése előtt. A befektetők részéről azonban lényegesen nagyobb türelemre lesz szükség, hiszen május óta lényegében töretlen trendet láthattunk. A korrekciókat, kilengéseket változatlanul dollár vételekre használnánk ki, 1,05 EUR/USD körüli kurzust várunk egy éves időtávon. Jelentős különbség maradhat a hosszabb német és amerikai kötvényhozamok között: a 10 éves lejáratú Bund esetében 0,25%-os euró, a hasonló amerikai állampapíroknál 2,30%-os dollár hozamot prognosztizálunk év végére.

P.: Történelmi mélypontok közelében az állampapír hozamok, milyen befektetésekben gondolkodjanak a befektetők?

P. R.: A legvonzóbb eszközosztályt a részvénypiacok jelentik, a nyugdíjpénztárak átlagos kitettsége és vállalatok GDP-arányos cash-flow termelése egyaránt azt mutatja, hogy a fontosabb részvényindexek emelkedő trendje folytatódhat. Az egyedi részvénykiválasztás mind fontosabb lehet, a gyakoribb és hirtelen korrekciók miatt a befektetők szemében még inkább felértékelődhet a biztonság. Elsősorban a magas és fenntartható, adott esetben növekvő osztalékhozamú papírokat keressük, a távközlési szektor például az elmúlt negyedévekben a legnagyobb mértékben tudta növelni sajáttőke-arányos megtérülését, de az egészségügyi és pénzügyi társaságok között is találunk attraktív célpontokat.

P.: Milyen hozamelvárásokat tartotok most reálisnak és mit érdemes tudni az abszolút hozamú alapokhoz kapcsolódó stratégiátokról?

P. R.: Az abszolút hozamú alapjaink egyértelműen a biztonságra helyezik a hangsúlyt, és ebből az ígéretből a jövőben sem engednek. Bankbetétek, pénzpiaci és államkötvény befektetések, valamint más abszolút hozamú alapok helyett/ mellett a megtakarítások megosztása, diverzifikálása érdekében ajánljuk ezen alapjainkat a befektetőknek.

A piaci környezet függvényében fogalmazzuk meg hozam elvárásainkat, melyek jelenleg 5-6%-os éves forint hozam elérését célozzák meg, célunk a negyedévről negyedévre történő kiegyensúlyozott építkezés.

Stratégiánknak több fontos pillérje van, melyek együttesen biztosítják, hogy a befektetőink ne szenvedhessenek el rövid idő alatt több százalékos veszteségeket. A kockázatos eszközök (elsődlegesen részvények, magas hozamú kötvények, nyersanyagok) összesített kitettségét a legkedvezőbbnek gondolt piaci környezetben sem tartjuk magasabban, mint az alap méretének egyharmada - mindez önmagában is mérsékli a váratlan, hirtelen bekövetkező piaci események jegyértékre gyakorolt hatását. Alacsony, jellemzően 1% körüli egyedi pozícióméretekkel dolgozunk, melyek kiválasztását nagyon körültekintő fundamentális és technikai elemzés előzi meg.

P.: Milyen tervekkel vágtok neki az idei évnek?

P. R.: A konzervatív intézményi befektetők által preferált és immár 8 milliárd Ft feletti eszközértékkel bíró IPO Abszolút Hozam Alapunk mellé idén szeretnénk származtatott alapjainkat is felhelyezni a hazai befektetők megtakarítási palettájára.

Névváltozáson és teljes stratégiaváltáson átesett SPIRIT Abszolút Származtatott Alapunknak 2013 októberétől vagyok a portfólió menedzsere, mérsékelt, 3,5% körüli szórás mellett az elképzeléseinket felülteljesítve közel járunk a 10%-os éves hozamhoz. Egy igazi long/short alap létrehozását tartjuk szem előtt, ahol a relatív árazási anomáliák kihasználása mellett rendkívül széleskörű eszköztárral igyekszünk tompítani a piaci kockázatokon.

Újabb lépésként, alaposan feltérképezve a hazai lakossági és tanácsadói igényeket, márciusban indítjuk el TRIUMPH EURÓ Abszolút Származtatott Alapunkat . Általános problémává vált, hogy a mérsékelt kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező befektetők csak 0% közeli devizaalapú lehetőségekből választhatnak. Mi szeretnénk megmutatni, hogy a stratégiánkkal képesek vagyunk évi 4-5%-os stabil euró hozam elérésére jelentősebb ingadozások nélkül, nyugalmat és egyben kedvező rugalmasságot biztosítva az eurós megtakarítások számára.

P.: Fontos változások történtek a Generali Alapkezelőnél, banki háttér nélkül milyen az élet ezen a piacon?

P. R.: Három éve kezdtük építeni az új vagyonkezelői csapatot, mindenki elsődlegesen a saját területéért felel, és folyamatosan szállítja a befektetési ötleteket. Nagyon jó a hangulat, pozitívan hat ránk a "teljesítménykényszer": mivel nincsen saját bankfiók hálózatunk, csak a legjobbak közé tartozó kockázatarányos hozamokkal tudjuk újabb és újabb befektetők bizalmát elnyerni. Rendkívül sokat köszönhetünk azon intézményi partnereinknek, akik az első pozitív változások után már hittek bennünk, de külön ki kell emelnünk a Generali régiós és nyugat-európai elemzőinek valamint a saját privát vagyonkezelő csapatunknak a támogatását. Csoporton belül, a Banca Generali üzletkötői révén 4 bázispont alatti költséggel érjük el a vezető részvénypiacokat.

Az aktív vagyonkezelésben és a szigorú kockázatkezelésben hiszünk, a portfóliókban lévő valamennyi eszköznél kiemelt szerepet kap a likviditás és a legrosszabb kimenetelek alapos áttekintése. A régió mellett a vezető amerikai és nyugat-európai tőkepiacokra fókuszálunk. Értékeltség, hozamkilátások, múltbeli teljesítmény, transzparencia, rövid távú katalizátorok, célunk a legnagyobb körültekintéssel kiválasztott befektetési célpontokon minél magasabb nyereség realizálása.
Szeretné befektetési alapban kamatoztatni megtakarítását?
MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Vadonatúj autóvásárlási támogatás jöhet Magyarországon
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ORLEN toltoallomas 2