Borkóstolás, felsőfokon (x)

Mivel a kóstolás egyidejűleg analizáló (tehát megfigyelő) és szintetizáló (azaz összehasonlító) tevékenység, ezért érdemes mindig egymáshoz mérni a borokat. Az előzőhöz képest testesebb volt, esetleg kevésbé savasnak érezzük? A válaszok sokat segítenek, ezért nevezzünk ki viszonyítási pontokat, majd memorizáljuk a kóstolt borokat azok alapján.
Ezek a viszonyítási pontok lehetnek:
- cukortartalom (mindig haladjunk a száraz tételektől az édes borok felé),
- testesség (a könnyedebbtől a testesebb borok irányába),
- a bor kora (kezdjünk a fiatalabb tételekkel),
- a bor "komolysága" (a belépő szintű boroktól a csúcskategóriás palackokig)
- de akár borvidék is, főleg ha van már konkrét kedvencünk.

- Érkezzünk kipihenten és frissen.
- A kóstolás több órát is igénybe vehet - érdemes kényelmes ruhában, cipőben végigjárni a standokat. Parfümre pedig semmi szükség.
- Együnk a kóstolás előtt, és kisebb falatokat közben is - de kerüljük a túl fűszeres ízeket. A zsírosabb falatok lassítják az alkohol felszívódását.
- Folyamatosan igyunk szénsavmentes vizet - legalább kétszer annyit, amennyi bort! A hidratálás segít a méregtelenítésben.
- Legyen stratégiánk; tervezzük meg, hogy mit szeretnénk kóstolni, melyik pincészeteket szeretnénk felkeresni. A legtöbb rendezvény előre közli a kiállítók listáját, így könnyen ki tudjuk választani kedvenceinket.
- Hagyjuk magunkat meglepni! Legyen bizalmunk a kisebb pincészetek felé, kísérletezzünk a komfortzónánkon kívüli borokkal is!
- Jegyzeteljünk, hogy emlékezzünk később is, mit kóstoltunk.
- Bátran pörgessük a bort pohárban - ez kinyitja és jobban feltárja a bort.
- Kóstoljunk diszkréten - ne szürcsöljünk hangosan és a köpőt tartsuk közel a szánkhoz.
- Bár isteni nedű, de ha sokat kóstolunk, akkor inkább köpjük ki a bort, miután megforgattuk a szánkban.
- Válasszuk kilépő bornak azt, amelyik a kedvencünk volt, hogy hosszan élvezhessük az élményt - ezt már nyugodtan le is nyelhetjük!
- Hazaérve igyunk meg még egy nagy pohár vizet, és érdemes a vitaminokat, ásványi anyagokat is pótolni; ez segít elkerülni a másnaposságot.
+ 1. Beszélgessünk bátran a borászokkal, a többi borkedvelő vendéggel, akár ismeretlenül is - a borkóstoló társasági esemény is, ahol kapcsolatok, barátságok is születhetnek.
A kóstolás minőségét nagyban befolyásolja a megfelelő pohár. A színvonalas kóstolókon minőségi kóstolópoharakkal készülnek a szervezők - ezek a poharak optimálisan vezetik az orrhoz az aromaanyagokat, kialakításuk segíti az ízek kibontakozását és a korty élvezetét. Számos borstílushoz készül kifejezetten az adott stílus karakterisztikáját hangsúlyozó pohár.

- pezsgő: 8 fok
- könnyű, reduktív fehérborok: 10-12 fok
- rozé borok: 12 fok
- tokaji aszúk és más édes borok: 12 fok
- testes, hordós érlelésű fehérborok: 14 fok
- könnyű, fiatal vörösborok: 14 fok
- testes, idősebb vörösborok: 16-18 fok

- ha túl hidegen kapjuk a bort, a poharat a tenyerünkben tartva gyorsan felmelegíthetjük
- a bor első kortyával csak öblítsük ki szánkat, majd köpjük ki, és egy második korttyal kezdjük el elemezni
- figyeljük meg a bor színének árnyalatát, az átlátszóságot és a viszkozitást is, ezek ugyanis a bor tisztaságára és beltartalmára is utalhatnak
- bátran asszociáljunk a felmerülő illatok és ízek alapján, ez ugyanis segít majd legközelebb beazonosítani egy akár ismeretlen tételt
- elemezzük a korty hosszúságát is, ami a bor minőségére utal - minél hosszabb a lecsengés, annál karakteresebb, komplexebb a bor
- a legfontosabb pedig maga az összkép: mennyire volt egyensúlyban a bort, nem volt-e túl savas, túl alkoholos vagy tanninos? És a lényeg: tetszett-e vagy sem?
Legközelebb a Kékfrankos Áprilison tesztelheti tudását!
(x)
Súlyos skandináv drónincidens: a miniszterelnök szerint nem zárható ki az orosz akció
Egy biztos, kompetens volt az elkövető.
Titokban olyan történt a Krímnél, amire évek óta nem volt példa – A háttérben kínai szálak fonódnak össze az orosszal
Nemcsak egy esetről hullott le most a lepel.
Kiszivárgott: Németország csak a kispadot szánná az USA-nak a védelmi fejlesztésekben
Itt nem látszanak a százmilliárdok, amiket Trump emlegetett.
Új exkluzív szakmai platform várja a fenntarthatóság hazai éllovasait − A Green Cloud szervezésében megalakult a Zöld Klub
A kapcsolatépítés mellett a tudásmegosztás a fő hívószó.
Újabb befektetési óriás rohamozza meg Európát, és ez még csak a kezdet
Ez lesz az új aranyláz?
Zsiday Viktor: veszélyesen emelkedik az államadósság, ebből jöhet a következő nagy válság
Folytatódik a Portfolio Property Investment Forum 2025.
Megsarcolja az OTP a Revolut bankkártyákat?
Szeptember 19-től az OTP Bank új díjat vezetett be, ami a külföldi bankok által kibocsátott bankkártyákat terheli abban az esetben, ha a kérdéses plasztikkal az OTP Bank bankautomatájából ves
Pusztító koktél villámaszályok és hőhullámok
A villámaszályok a klímaváltozás egyik legaggasztóbb jelenségei közé tartoznak, amelyek hatását a szélsőséges hőség drámaian felerősíti.
Az AI nyertesei és vesztesei: Magyarország hátulról az ötödik
A mesterséges intelligencia rohamos terjedése alapjaiban formálja át a gazdasági növekedésről szóló várakozásokat. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az AI milyen csatornákon keresztül járulhat ho

Végre egy komoly grafikon
Máris hiányoznak a habkönnyű témák. Nyáron a klímagyilkos Buksiról, a pisztáciáról, a metánt pöfögő marhákról szóltak a hírleveleink - kis cuki témákról, amik nem kavarják... The po

Közép-Európát az összevisszasága teszi alkalmazkodóképessé
Közép-Európa túlélését pont az a töredezettség, autonómiavágy és sokértelműség biztosítja, amit szeretünk benne és amit sokszor fejlődése korlátának tekintünk. Közép-Európa sajá
A társasági adó egy érdekes állatfaj
Az elmúlt héten élénk párbeszéd és találgatás indult az esetleges TAO-emelésről, ezért megkérdeztük Regős Gábort, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdászát - lentebb a válaszai. The po
Jóváhagyta az Európai Parlament a karbonvám (CBAM) módosításokat
A CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism, karbonvám) kötelezettségek teljesítésének átmeneti időszaka 2025 végén lezárul. Az Európai Bizottság az eddigi tapasztalatok alapján szükségesnek

És a tengeralattjárókat ki fogja szabályozni?
E heti adásunkban mi úszunk, a tengeralattjárók viszont elsüllyednek. Szabó Dávid meg szakért. Valamelyest. Milyen platformokon találjátok még meg? A HOLD After Hours podcastek megtalálhatók..


Tőzsdei túlélőtúra: Hogyan kerüld el a leggyakoribb kezdő hibákat?
A tőzsdei vagyonépítés során kulcsfontosságú az alapos kutatás és a kockázatok megértése, valamint a hosszú távú célok kitűzése és kitartó befektetési stratégia követése.
Tőzsde kezdőknek: Hogyan ne égesd el a pénzed egy hét alatt!
A tőzsde világában a lelkesedés könnyen drága hibákhoz vezethet – előadásunk abban segít, hogy kezdőként is megértsd a legfontosabb alapelveket, felismerd a kockázatokat, és elkerüld, hogy egy hét alatt elolvadjon a megtakarításod
Semmi sem állítja meg a forint dicsőséges menetelését?
Lehet még erősebb a hazai fizetőeszköz?
Szinte naponta hagyják abba a tejtermelést a kis tehenészetek
2800-3000 gazdaság maradt a tízezres nagyságrendből.
Megjött az év egyik legjobban várt döntése – Mit várhatnak ettől a befektetők?
Jöhet a kamatcsökkentési ciklus?
