Prémium

A magyar dizájnban is új időszámítás kezdődött (x)

Portfolio
Október 6-án vette kezdetét az idei Design Hét Budapest rendezvénysorozat, melyhez a fővároson túl Pécs, Sopron, és az idei évben Győr is csatlakozott.
Október 12-én a kiemelt programok egyikeként Paradigmaváltás: kreatívipar és digitalizáció címmel tartott a Magyar Formatervezési Tanács konferenciát a Bálna Budapestben. Ma, azaz október 13-án, ugyanott kerül sor a Smart Design Workshopra, mely a Magyar Nemzeti Kereskedőház Innotrade Programjának eseménye, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának támogatásával.

Dr. £uszcz Viktort, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnökét kérdeztük a programokról.

Miként illeszkednek ezek a szakmai konferenciák a Design Hét Budapest programjai közé?



A magyar dizájnban is új időszámítás kezdődött
Eltökélt célunk volt a Design Hét Budapest idei programjának tervezésekor, hogy bemutassuk: Magyarországon a design legalább annyira figyelemreméltó gazdasági értelemben is, mint amennyire az kulturális, művészeti vonatkozásban. Örvendetes folyamatot látunk: ma már nem arra van kárhoztatva egy feltörekvő dizájner, hogy egy lakásirodában éjt nappallá téve dolgozzon kritikusok szűk körének elismerő szavaiért. Az utóbbi időben a Design Hétnek is köszönhetően a munkásságuk elismeréseként szélesebb közönség is megismerheti őket. Érkezik azonban egy új kihívás: maga a gazdasági környezet változik meg. Most kell lépjünk, hogy erről ne ütemkéséssel szerezzen tudomást a kreatívipar, hanem élére állhasson a változásoknak, kihasználhassa az új technológiákat, új üzleti felfogásokat, létrejöjjenek a megfelelő szinergiák. Az ipar 4.0 trendforduló fogalmát körüljáró csütörtöki konferenciánk ezt a kapcsolatot erősítette a gazdasági, befektetői oldal és a kreatív szereplők között.

Nyilván elérhető önöknél védjegy- és dizájn oltalmi folyamatokban tanácsadás, jogi védelem, fórumok szervezése... de mi másban merülhet még ki ez a szerep?

A védjegy és a dizájn - más néven formatervezési mintaoltalom - is a szellemi tulajdon kategóriájába esik, a szabadalomhoz és a szerzői joghoz hasonlóan. Ezek vagyoni jogok, monopoljogok, spirituális tartalmuk hangzásukkal ellentétben nincs. Ezért aztán védelmüket sem bízhatjuk a gondviselésre, sokkal inkább a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalára, korábbi nevén Szabadalmi Hivatalra. A mi feladatunk e jogok bejegyzése, nyilvántartása, annak érdekében, hogy a kreatív ötletek gazdái a másolókkal szemben felléphessenek. A Magyar Formatervezési Tanáccsal együtt abban is igyekszünk azonban lehetőségeinkhez mérten közrehatni, hogy erősödjenek a kreatívipari szereplők, vagyis a tervezők, a kivitelezők és vállalkozásaik pozíciói a magyar gazdaságban, és jogilag védett háttérrel fordulhassanak a külföld felé.

A magyar dizájnban is új időszámítás kezdődött
Tud mondani példát?

Egyre többet beszélünk a fenntarthatóságról, aminek keretében elsősorban környezetvédelmi, társadalmi szempontokra szokás gondolni. Konferenciákon, workshopokon, ösztöndíjprogramokon keresztül több alkalmat is teremtünk arra, hogy bemutathassuk, a dizájn miként tud ebben segíteni a vállalatoknak. Arra is törekszünk, hogy dizájnerek befektetőkkel kerüljenek kapcsolatba. A Smart Design workshopon pedig egy friss témát járunk körbe: hogyan kezd el egyre nagyobb mértékben kihatni az információs technológia a dizájn és a divat világára. Mindezt azzal a céllal, hogy a magyar kreatívipari vállalkozások figyelmébe ajánlhassuk a legfrissebb trendeket, valamint hogy az ebben már sikeres cégek mindannyiunkkal megoszthassák tapasztalataikat.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019