Prémium

Magyar csúcsborok költöznek a Budai Várba (x)

Portfolio
A nyár végével a hazai fesztiválszezon nem ér véget, csak átalakul a rendezvények fókusza: az őszi hónapokban a gasztronómia veszi át a főszerepet ezen a piacon. A magyar borokról, sörökről, pálinkákról, illetve a hagyományos magyar ízekről szóló események rengeteg vendéget vonzanak, a legkiemelkedőbb hazai gasztro-fesztiváloknak pedig már nemzetközi rajongótábora van. Ezek közé tartozik például a szeptember 6-án induló Budapest Borfesztivál, ahol idén a Balaton, a helyi borok, gasztronómia és kultúra lesz a középpontban, több mint 20 balatoni borászat részvételével.
Míg nyáron leginkább a bulizásról és a koncertekről szólnak a fesztiválok, tavasszal, és főleg ősszel a gasztronómiáé a főszerep. Szeptemberben országszerte több tucat gasztro-fesztivált rendeznek, amelyek fókuszában leginkább a bor- a pálinka-, vagy a sörkultúra, és a hazai ízek állnak. Szeptemberben, a szüreti időszak környékén természetesen a boros rendezvények a legkeresettebbek, amelyek közül az egyik legfontosabb a Budapest Borfesztivál. A Budai Vár teraszain idén is több ezer bort lehet megkóstolni, a Balaton borai pedig kiemelt hangsúlyt kapnak ebben az évben.

Magyar csúcsborok költöznek a Budai Várba
Fotó: Budapest Borfesztivál

Az ősz legnépszerűbb rendezvényei

A hazai fesztiválkínálat rohamosan bővül: évente mintegy 3 ezer körül alakul ezeknek a rendezvényeknek a száma Magyarországon. Kora tavasztól, de főleg a nyári hónapokban minden hétvégére jut valamilyen kulturális vagy gasztronómiai rendezvény, amire akár az ország másik végéről vagy külföldről is ellátogatnak az érdeklődők.

Felmérések szerint hazánkban a gasztronómiai vonalon a bor- és sörfesztiválok, a pálinkákra fókuszáló rendezvények, az édességfesztiválok, és a tradicionális magyar ételeket kínáló események (kolbászfesztivál, halfesztivál) a legnépszerűbbek.

A fesztiválok az országba irányuló turizmus 10-12%-át generálják a Magyar Nemzetgazdasági Minisztérium szerint, és évente 100 milliárd forint bevételhez juttatják a gazdaságot. Míg nyáron elsősorban a zenei-kulturális fesztiválokon van hangsúly, tavasszal és főleg - elsősorban az időjárás miatt korlátozottabb éjszakai működés miatt - a gasztronómiai rendezvények kerülnek előtérbe.

Magyar csúcsborok költöznek a Budai Várba
Fotó: Budapest Borfesztivál

Mivel lehet megfogni a külföldieket?

Bár a magyar gasztronómia egyre elismertebb az európai színtéren, és a legjobb magyar éttermeknek egyre nagyobb nemzetközi rajongótábora van, arra még várni kell, hogy egy, a hazai ételek, italok bemutatását célzó rendezvényt tömegesen látogassanak külföldről.

Az itthoni közönség azonban kimondottan nyitott ezekre az eseményekre, a fővárosi rendezvények például óriási belső piaccal rendelkeznek. Egy, a Budai Várban megrendezett borfesztivál pedig kiemelt jelentőségű a budapesti programkínálatban, és sok - külföldi - turista is kedvet kap hozzá.

Évek óta az egyik legfontosabb rendezvény a piacon a Budapest Borfesztivál, amelyet idén 27. alkalommal szerveznek meg szeptember 6-9. között. A helyszín a megújuló Budai Vár, ahol a vendégek a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát kóstolhatják meg.

A 4 napos rendezvényre jó idő esetén közel 50 ezren látogatnak el, esős években ez a szám általában kevesebb, de még olyankor is 35 ezer fő keresi fel a fesztivált. A rendezvényen kiállító több mint 150 borászataz ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtáját és bortípusát lefedi. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül, több mint 20 balatoni borászat részvételével. Az idei "Balaton MOST" program arra próbál rávilágítani, hogy a Balaton nemcsak a nyári hónapokban, hanem egész évben rengeteg élményt tud nyújtani.

Magyar csúcsborok költöznek a Budai Várba
Fotó: Budapest Borfesztivál

Szakmai programok és fesztiválhangulat

A Budapesti Borfesztivált nemcsak azoknak ajánlják, akik szeretik bort, a jó zenét és a fesztiválhangulatot, hanem azoknak is, akik szeretnének megismerkedni a szakma rejtelmeivel, otthonosabban mozogni a borok világában. A Borfesztivált megelőző első szakmai rendezvény már hosszú évek óta a Boregyetem, mely idén szeptember 3-án, hétfőn lesz a MOM Kulturális Központban. A Borfesztivál "Balaton MOST" programjára építve a Boregyetem is a tó körüli jellegzetes fajtákkal, borászokkal, szakmai szervezetekkel ismerteti meg az érdeklődőket. A fesztivál Pár Borpár játékos kóstolóprogramjai keretében az előre meghirdetett borpárok bemutatásával a borászok szakmai érdekességeket mutatnak be a látogatóknak, olyan borpárok segítségével, melyek két tagja csak egyetlen jellemzőben különbözik.

A borászati programok mellett természetesen lesz zene: a művészek, előadók négy színpadon szórakoztatják majd a közönséget. Szintén a fesztivál mára elengedhetetlen programja a Szüreti Felvonulás és az azt követő népzenei és néptánc gála. Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül: jelen lesz a hagyományos fesztiválkonyha, a modern street food, és a gourmet különlegességek is, nem beszélve a prémium kávéról és a finom édességekről.

(x)
tőzsde
bét
otp
levendula
apple
startup vallalkozó
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Talajszilarditas-2023-11-09-0655_p