Prémium

Megvannak a Market BIM-pályázatának nyertesei (x)

PR cikk
Összesen hárommillió forint pénzjutalommal és két hónapos szakmai gyakorlattal jutalmazta a Market Építő Zrt. a nyertes pályázatokat, amit egyetemista hallgatóknak hirdetett meg. A „Market 21 Days” elnevezésű szakmai kihívással a BIM-rendszer használatának fontosságát igyekezett tudatosítani a Market Építő Zrt., amely hazánk vezető építőipari vállalataként kiemelten fontosnak tartja a fiatal generációk szakmai képzését és fejlesztését.

Idén ősszel első alkalommal hirdetett szakmai pályázatot egyetemisták számára a Market Építő Zrt.      A felhívás a BIM-rendszer szakmai ismeretén alapult, amely a Building Information Modelling, vagy a Building Information Management kifejezés rövidítése. A rendszer alkalmazása esetén olyan 3D geometriából és ahhoz rendelt információból álló épületinformációs modell készül, mely segítséget nyújt a szakági tervezők munkájának összehangolásában, a tervdokumentáció minőségének javításában, különböző kivitelezést is támogató szimulációk elvégzésében, költségek elemzésében, vagy például a kivitelezés előzetes szimulálásán keresztül az ütemterv tökéletesítésében.

Az elmúlt években a Market Építő Zrt. innovációs törekvéseinek részeként sokat fejlesztett digitális felkészültségén és igyekeznek a BIM-rendszer alkalmazásában rejlő lehetőségeket kiaknázni. Szeretnének a rávilágítani a rendszer használatának a fontosságára és tudatosítani ezt az építőipar szereplőinek minél nagyon körében is; amire ez a hallgatói pályázat nagyon jó lehetőség volt, hiszen akik ma egyetemi hallgatók, azok holnap tervezők, kivitelezők, üzemeltetők lesznek.

A versenyre négy magyar egyetem (BME, SZIE YMÉK, SZE, PTE) és egy külföldi (KEA, Koppenhága) egyetem hallgatói adtak le anyagokat, akik végig nagyon lelkesen dolgoztak és már a kérdésfeltevés időszakában is rengeteg kérdéssel jelentkeztek, hogy minél pontosabb anyaggal tudjanak pályázni.

A három legjobb munkát egy négyfős szakmai zsűri választotta ki, közülük került ki a végső győztes. A zsűri tagjainak összeállításánál fontos szempont volt, hogy a pályaműveket a lehető legtöbb szempontból vizsgálva segítsenek javaslatukkal a győztesek kiválasztásában. Leginkább a hasznos, praktikus, előremutató, innovatív gondolatokat keresték, bármilyen területet is érintsen: legyen az BIM-menedzsment, tervezés vagy kivitelezés.

BIM díjátadó_Grátzer Szabolcs_750
Grátzer Szabolcs

A formailag és tartalmilag megfelelő pályázatok értékelését a Market Építő Zrt. szakmai bizottsága végezte, a zsűri tagjai: Grátzer Szabolcs (BIM manager – Market Építő Zrt.); Karcag Kristóf (kivitelezési főmérnök - Market Építő Zrt.); Keszthelyi Kristóf (ügyvezető - Leantech Mérnökiroda Kft.). A hazai szakmai zsűri mellett részt vesz a pályázatok értékelésében a brit BIM Academy részéről Graham Kelly is, a virtuális kivitelezés nemzetközi szakértője.

BIM díjátadó_Báthory Balázs_750
Báthory Balázs

A zsűri a kiértékelés alkalmával a teljes leadott anyagot együttesen áttekintette, majd egységesített pontozási rendszerrel, anonim módon pontozott mindenki. Kiértékelésük alapján nagyon sokszínű pályázati munkák születettek: voltak olyan anyagok, melyek egy-egy területen emelkedtek ki a többi közül (pl. projektmenedzsment vagy szoftverismeret szempontjából), mások egy meghatározott feladatra találtak igényes megoldást.

A beérkező pályázatokat a szakmai zsűri a következőképpen díjazta, mely elismeréseket Báthory Balázs és Grátzer Szabolcs adta át az ünnepélyes díjkiosztón:

  1. helyezett: KARI CSOPORT (BME)

Rittgasszer Ákos

Kasztovszky Tamás

Nyereményük: 1 600 000 forint pénzjutalom

2. helyezett: B+2D CSOPORT (PTE)      

Csabai Bence

Nagy Dániel

Szilágyi Dorottya

Nyereményük: 900 000 forint pénzjutalom

3. helyezett: BIM4ce CSOPORT (BME)

Bakó Ágoston

Tóth Máté

Kovács Ádám

Tóth Kristóf

Orcsi Attila

Nyereményük: 500 000 forint pénzjutalom

A díjazottak a pénzjutalmon kívül mindhárom helyezés esetén lehetőséget nyernek két hónap szakmai gyakorlat elvégzésére a Market Építő Zrt. -nél (vagy annak valamely leányvállalatánál megállapodás szerint). A dobogósoknak emellett még alkalmuk lesz arra is, hogy pályázatukat prezentálják a Market Építő Zrt. menedzsmentjének.

BIM díjátadó_Díjazottak_csoportkép_750

A zsűri a következő pályázatokat különdíjban részesítette:

  • Legígéretesebb start: LINES ARCHITECT CSOPORT (SZIE)

Hornperger Arnold

Fejes Péter

  • Legszofisztikáltabb szoftverhasználat: KEA CSOPORT (KEA) 

Kovács Bence

Vancsura Mátyás Bodó

  • Legjobb projekt munkaterv: BIMFORMATION CSOPORT (BME)        

Vereckei Szilvia

Zámbó Kamilla

A nyertes pályaművet beadó KARI Csapat két tagja előadásában és nyilatkozatában egyaránt kiemelte, hogy nagyon innovatív kezdeményezésnek tartják a „Market 21 Days” pályázatát:

Facebookon láttuk a pályázatot két héttel a leadás előtt. Jó témának éreztük, ki szerettük volna próbálni magunkat. Szerettük volna informatikai vénával kezelni az építészetet, mert úgy gondoljuk ez a jövő. A BIM-ről egyébként mindenki tudja, hogy létezik, de alig használják még, mi pedig ezzel szívesen foglalkozunk a szabadidőnkben is. Tizenhárom programot használtunk egy cél érdekében, mert egy építésznek „mindenhez is” kell értenie. Egyszerre kellett építésznek és szakági tervezőnek lennünk.” – mondta Rittgasszer Ákos.

Ezt a gondolatsort folytatva Kasztovszky Tamás hozzátette: „Ha valami érdekel, akkor utánanézel, magadtól fejleszted magadat, kiegészíted az egyetemen tanultakat. Itt most ezzel sikerült kiemelkednünk, amit egy piaci cég vissza is igazolt. Azért választottuk Szentendrét, mert számunkra egy kedves város, lehetőséget láttunk a korzó fejlesztésében és a pályázat végére egy teljesen megvalósítható ötlettel tudtunk előállni. Ki tudja, lehet, hogy egyszer éppen a mi kávéházunkban fogunk sörözni.

A nyertes pályamű videója

A nyertes pályamű bemutatója

A díjátadó képeit készítette: Market Építő Zrt. / Molnár Péter

(x)

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01