shutterstock_1892413489
Prémium

Hogyan tovább a kata után? (x)

PR cikk
Számlanyitási kedvezmény a katá-ból kiszorult vállalkozóknak is.

Több adózási lehetőségük is van azoknak a vállalkozóknak, akik szeptember 1-jétől már nem jogosultak a kisadózó vállalkozások tételes adójára - olvasható az OTP Bank és a Bookkeepie összeállításában. Emellett a hitelintézet – részben az érintettek támogatásaként – három évre elengedi az új Start számlát nyitó egyéni vállalkozók számlavezetési díját.

Becslések szerint közel 450 ezer vállalkozó választotta adójának megfizetésére a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), szeptember 1-jétől azonban jelentősen leszűkül azok köre, akik továbbra is alkalmazhatják ezt az adózási formát.

A vállalkozási tevékenység folytatására számos lehetőség áll rendelkezésre, az a kata körébe tartozó egyéni vállalkozó, aki továbbra is vállalkozóként szeretné folytatni tevékenységét az adózhat:

  • vállalkozói jövedelemadózással – nincs bevételi értékhatára, tehát magasabb bevétel esetén csak így fizetheti adóját, vagy alacsonyabb árbevétel esetén
  • választhatja az átalányadózást – ami évi 24 millió forint árbevételig, illetve kiskereskedelmi szolgáltatóként 120 millió forintig választható.
shutterstock_1372115132

Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó egyszemélyes Kft-ben folytatná tevékenységét, folytathatja:

  • társasági adózással, aminek mértéke 9%, ám csak az eredmény után kell fizetni, vagy
  • választhatja a kisvállalati adót (kiva), amelynek mértéke 2022-ben 10%, alapját több tétel adja, mint a személyi jellegű kifizetések, vagy például a jóváhagyott osztalék összege.

A KATA hatálya alá tartozó Bt-k, hasonlóan az egyszemélyes Kft-hez, folytathatják társasági adózással vagy szintén választhatják a kisvállalati adót, azonban áttérés esetén a nyitómérleget könyvvizsgálóval kell aláíratni.

Ahhoz, hogy a törvénymódosítás érintettjei könnyebben állhassanak át más adózási formákra, az OTP Bank számlanyitási kedvezményt hirdetett Start számlacsomagjában az egyéni vállalkozók számára. „Sok vállalkozónak lesz szüksége rövid időn belül pénzforgalmi számlára a váltáshoz, ezért döntöttünk úgy, hogy támogatjuk az érintetteket és elengedjük az újonnan szerződő egyéni vállalkozók számára a számlavezetési díjat három évre. Ez az időszak elegendő lehet, hogy szembenézzenek az átmeneti nehézségekkel, és csökkenthessék költségeiket” – fogalmazott Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói területének vezetője.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a közleményben szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

(x)

Advertisement
tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
cordys szirmabesenyoi csarnok 2