Hogyan tovább a kata után? (x)
Prémium

Hogyan tovább a kata után? (x)

PR cikk
Számlanyitási kedvezmény a katá-ból kiszorult vállalkozóknak is.

Több adózási lehetőségük is van azoknak a vállalkozóknak, akik szeptember 1-jétől már nem jogosultak a kisadózó vállalkozások tételes adójára - olvasható az OTP Bank és a Bookkeepie összeállításában. Emellett a hitelintézet – részben az érintettek támogatásaként – három évre elengedi az új Start számlát nyitó egyéni vállalkozók számlavezetési díját.

Becslések szerint közel 450 ezer vállalkozó választotta adójának megfizetésére a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), szeptember 1-jétől azonban jelentősen leszűkül azok köre, akik továbbra is alkalmazhatják ezt az adózási formát.

A vállalkozási tevékenység folytatására számos lehetőség áll rendelkezésre, az a kata körébe tartozó egyéni vállalkozó, aki továbbra is vállalkozóként szeretné folytatni tevékenységét az adózhat:

  • vállalkozói jövedelemadózással – nincs bevételi értékhatára, tehát magasabb bevétel esetén csak így fizetheti adóját, vagy alacsonyabb árbevétel esetén
  • választhatja az átalányadózást – ami évi 24 millió forint árbevételig, illetve kiskereskedelmi szolgáltatóként 120 millió forintig választható.
shutterstock_1372115132

Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó egyszemélyes Kft-ben folytatná tevékenységét, folytathatja:

  • társasági adózással, aminek mértéke 9%, ám csak az eredmény után kell fizetni, vagy
  • választhatja a kisvállalati adót (kiva), amelynek mértéke 2022-ben 10%, alapját több tétel adja, mint a személyi jellegű kifizetések, vagy például a jóváhagyott osztalék összege.

A KATA hatálya alá tartozó Bt-k, hasonlóan az egyszemélyes Kft-hez, folytathatják társasági adózással vagy szintén választhatják a kisvállalati adót, azonban áttérés esetén a nyitómérleget könyvvizsgálóval kell aláíratni.

Ahhoz, hogy a törvénymódosítás érintettjei könnyebben állhassanak át más adózási formákra, az OTP Bank számlanyitási kedvezményt hirdetett Start számlacsomagjában az egyéni vállalkozók számára. „Sok vállalkozónak lesz szüksége rövid időn belül pénzforgalmi számlára a váltáshoz, ezért döntöttünk úgy, hogy támogatjuk az érintetteket és elengedjük az újonnan szerződő egyéni vállalkozók számára a számlavezetési díjat három évre. Ez az időszak elegendő lehet, hogy szembenézzenek az átmeneti nehézségekkel, és csökkenthessék költségeiket” – fogalmazott Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói területének vezetője.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a közleményben szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

(x)

Advertisement
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13