Több mint 1 milliárd forintos beruházást tervez? Itt a támogatás hozzá! (x)
Prémium

Több mint 1 milliárd forintos beruházást tervez? Itt a támogatás hozzá! (x)

PR cikk
Az Európai Unió támogatási programjainak késedelme egyre inkább bizonytalanságot okoz a vállalatoknak, amikor beruházási döntésekről van szó. A napokban nyilvánosságra hozott rendeletmódosítás hatására azonban a közép- és nagyvállalati szektor szereplőinek nem kell tovább várni a megfelelő támogatási lehetőségre. Mutatjuk a részleteket!

Magyarország az elmúlt évtizedben jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy pénzügyi forrásokat biztosítson a külföldi nagyvállalatok beruházásainak támogatására. Bár a hazai költségvetési forrásból finanszírozott egyedi kormánydöntéssel megítélhető támogatás (EKD) szabályrendszere több módosításon esett át az évek során, egyik sem volt olyan jelentős könnyítés, mint amit a mostani tervezetből láthatunk. Az új szabályok gyakorlatilag az ország minden pontján kedvező hatással lesznek a legalább 1 milliárd forint értékű beruházásokat tervező közép- és nagyvállalatokra.

„A gazdasági növekedéshez elengedhetetlenek a vállalati beruházások, azok mihamarabbi megvalósításához pedig hatékony támogatási rendszerre van szükség.” – hangsúlyozta Essősy Zsombor a MAPI Zrt. vezérigazgatója. A szakértő hozzátette, hogy az EKD támogatások eddig is jelentős szerepet játszottak a nagyvállalati beruházások hazai megvalósításában, azonban a feltételek sok esetben szigorúbbak voltak, mint amit a jelenlegi gazdasági környezetben egy vállalat nyugodt szívvel bevállalhatott. A jelenlegi módosítás egy határozott lépés abba az irányba, hogy az EKD támogatási rendszer szélesebb körben tudjon vállalati beruházásokat támogatni.”

Lássuk a részleteket!

A módosítási tervezet értelmében az ország nagy részén már 3 millió eurót elérő beruházás esetén igényelhető vissza nem térítendő támogatás, kivéve az alábbi eseteket:

  • a járásszékhelyeken és a kevésbé fejlett megyeszékhelyeken (Kaposvár, Pécs, Salgótarján, Szolnok, Miskolc, Nyíregyháza, Békéscsaba), ahol 5 millió eurót meghaladó beruházások részesülhetnek támogatásban, illetve
  • a fejlett megyeszékhelyeken (Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Tatabánya, Székesfehérvár, Szekszárd, Kecskemét, Debrecen, Szeged, Eger), ahol a limit 10 millió euró.

A módosítási tervek fontos könnyítéseket tartalmaznak a pénzügyi biztosítékok és a létszámvállalás tekintetében is.

Ezzel a módosítással teljesen reálissá válik, hogy az EKD ne csak a legnagyobb vállalatoknak legyen opció, sőt az erős középvállalatoktól felfelé, minden versenyképes termelő cégnek egyértelműen számolnia kell az EKD támogatás adta lehetőségekkel!

Essősy Zsombor elmondta, hogy a MAPI csaknem 20 éve segíti a vállalatokat EKD támogatások igénybevételénél és az eddigi projektek során több mint 500 milliárd forint összértékű beruházás megvalósulásánál működtek közre, de tapasztalatuk szerint ez eddig a legnagyobb horderejű módosítás, pedig voltak már jelentős változások a rendszerben.

A MAPI vezérigazgatója két gyakorlati példán keresztül szemléltette, hogy mit is jelent a vállalatok számára a változás:

  1. Egy Tatán működő cég számára ez idáig a támogatásra való jogosultsághoz szükséges minimális beruházási méret 10 millió euró volt, a jövőben ez azonban a felére fog esni, elegendő lesz 5 millió eurós fejlesztést megvalósítani.
  2. Ennél is nagyobb a változás például egy Budaörsön működő vállalat életében, hiszen a korábbi 10 millió eurós limitről kevesebb mint a harmadára, 3 millió euróra fog csökkenni az elvárás.

Még mielőtt a kétségtelenül jelentős összegek bárkit elrettentenének, fontos megjegyezni, hogy a beruházást a vállalkozások akár hosszabb, 3-5 éves időtartam alatt is megvalósíthatják.

„Már most azt tapasztaljuk az ügyfélkörünkben, hogy a vállalatok felpezsdültek, számos korábban hibernált beruházási elképzelést éleszthetnek fel a közeljövőben a partnereink a kedvező változások hatására” – osztotta meg benyomásait a MAPI vezérigazgatója.

Több mint 1 milliárd forintos beruházást tervez és érdeklik a támogatással kapcsolatos részletek? A MAPI Zrt. szakértői örömmel állnak rendelkezésére az ekd@mapi.hu e-mail címen és a +36-20-558-8803-as telefonszámon!

Címlapkép: Getty Images

(x)

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01