Több mint 1 milliárd forintos beruházást tervez? Itt a támogatás hozzá! (x)
Prémium

Több mint 1 milliárd forintos beruházást tervez? Itt a támogatás hozzá! (x)

PR cikk
Az Európai Unió támogatási programjainak késedelme egyre inkább bizonytalanságot okoz a vállalatoknak, amikor beruházási döntésekről van szó. A napokban nyilvánosságra hozott rendeletmódosítás hatására azonban a közép- és nagyvállalati szektor szereplőinek nem kell tovább várni a megfelelő támogatási lehetőségre. Mutatjuk a részleteket!

Magyarország az elmúlt évtizedben jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy pénzügyi forrásokat biztosítson a külföldi nagyvállalatok beruházásainak támogatására. Bár a hazai költségvetési forrásból finanszírozott egyedi kormánydöntéssel megítélhető támogatás (EKD) szabályrendszere több módosításon esett át az évek során, egyik sem volt olyan jelentős könnyítés, mint amit a mostani tervezetből láthatunk. Az új szabályok gyakorlatilag az ország minden pontján kedvező hatással lesznek a legalább 1 milliárd forint értékű beruházásokat tervező közép- és nagyvállalatokra.

„A gazdasági növekedéshez elengedhetetlenek a vállalati beruházások, azok mihamarabbi megvalósításához pedig hatékony támogatási rendszerre van szükség.” – hangsúlyozta Essősy Zsombor a MAPI Zrt. vezérigazgatója. A szakértő hozzátette, hogy az EKD támogatások eddig is jelentős szerepet játszottak a nagyvállalati beruházások hazai megvalósításában, azonban a feltételek sok esetben szigorúbbak voltak, mint amit a jelenlegi gazdasági környezetben egy vállalat nyugodt szívvel bevállalhatott. A jelenlegi módosítás egy határozott lépés abba az irányba, hogy az EKD támogatási rendszer szélesebb körben tudjon vállalati beruházásokat támogatni.”

Lássuk a részleteket!

A módosítási tervezet értelmében az ország nagy részén már 3 millió eurót elérő beruházás esetén igényelhető vissza nem térítendő támogatás, kivéve az alábbi eseteket:

  • a járásszékhelyeken és a kevésbé fejlett megyeszékhelyeken (Kaposvár, Pécs, Salgótarján, Szolnok, Miskolc, Nyíregyháza, Békéscsaba), ahol 5 millió eurót meghaladó beruházások részesülhetnek támogatásban, illetve
  • a fejlett megyeszékhelyeken (Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Tatabánya, Székesfehérvár, Szekszárd, Kecskemét, Debrecen, Szeged, Eger), ahol a limit 10 millió euró.

A módosítási tervek fontos könnyítéseket tartalmaznak a pénzügyi biztosítékok és a létszámvállalás tekintetében is.

Ezzel a módosítással teljesen reálissá válik, hogy az EKD ne csak a legnagyobb vállalatoknak legyen opció, sőt az erős középvállalatoktól felfelé, minden versenyképes termelő cégnek egyértelműen számolnia kell az EKD támogatás adta lehetőségekkel!

Essősy Zsombor elmondta, hogy a MAPI csaknem 20 éve segíti a vállalatokat EKD támogatások igénybevételénél és az eddigi projektek során több mint 500 milliárd forint összértékű beruházás megvalósulásánál működtek közre, de tapasztalatuk szerint ez eddig a legnagyobb horderejű módosítás, pedig voltak már jelentős változások a rendszerben.

A MAPI vezérigazgatója két gyakorlati példán keresztül szemléltette, hogy mit is jelent a vállalatok számára a változás:

  1. Egy Tatán működő cég számára ez idáig a támogatásra való jogosultsághoz szükséges minimális beruházási méret 10 millió euró volt, a jövőben ez azonban a felére fog esni, elegendő lesz 5 millió eurós fejlesztést megvalósítani.
  2. Ennél is nagyobb a változás például egy Budaörsön működő vállalat életében, hiszen a korábbi 10 millió eurós limitről kevesebb mint a harmadára, 3 millió euróra fog csökkenni az elvárás.

Még mielőtt a kétségtelenül jelentős összegek bárkit elrettentenének, fontos megjegyezni, hogy a beruházást a vállalkozások akár hosszabb, 3-5 éves időtartam alatt is megvalósíthatják.

„Már most azt tapasztaljuk az ügyfélkörünkben, hogy a vállalatok felpezsdültek, számos korábban hibernált beruházási elképzelést éleszthetnek fel a közeljövőben a partnereink a kedvező változások hatására” – osztotta meg benyomásait a MAPI vezérigazgatója.

Több mint 1 milliárd forintos beruházást tervez és érdeklik a támogatással kapcsolatos részletek? A MAPI Zrt. szakértői örömmel állnak rendelkezésére az ekd@mapi.hu e-mail címen és a +36-20-558-8803-as telefonszámon!

Címlapkép: Getty Images

(x)

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019