Több tucat magyar multi jöhet létre az új EU-pályázatok segítségével

A minap társadalmi egyeztetésre kitett két EU-s pályázat nyomán 2-4 éven belül várhatóan 30-40 új magyar multinacionális cég jöhet létre, azaz olyannyira megerősödhet, hogy már nem kell nyugat-európai cégek alá betagozódnia, hanem a nemzetközi piacokon terjeszkedve saját maga is multinacionális termelővé szolgáltatóvá válik - vázolta a Világgazdaságnak a kilátásokat Essősy Zsombor.

Több száz cégnek jöhetnek jól a nyári újabb EU-pályázatok

Akár több száz cég is élhet a nyáron várható újabb EU-pályázatokkal, amelyek közül a régóta várt energetikai felhívás nemcsak a fém-, műanyag- és faipar számára nagy lehetőség, hanem a turisztikai ágazat szereplőinek is - vetítették előre a Világgazdaság által megkérdezett pályázati szakértők.

Dráma az építőiparban - Nincs sofőr, tarthatatlanok a tervek

Szokatlan őszinteséggel beszélt saját iparágának nehézségeiről a Mapei Kft. A cég közleménye szerint "recseg-ropog az ellátási lánc az építőiparban", és mára nincs olyan terület, ahol ne lenne valamilyen probléma. Most éppen logisztikai nehézségek fokozzák az építőanyaghiányt az építőipar robbanásszerű növekedése miatt, dominóhatást indítva el.

Boldogabb lesz a kesergő Magyarország, ha 10 helyet javul a versenyképességünk

Az eddigi eszközorientáltság után most már emberorientáltságra, a humánkapacitások átfogó fejlesztésére van szükség jelentős állami források mellett, hogy a legmodernebb technológiákat átvéve Magyarország versenyképessége akár 10 helyet is javulni tudjon 10 év alatt az EU-ban - hangsúlyozta a Portfolio-nak adott interjúban Essősy Zsombor. A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója úgy látja: ha a hatékonyság és így a versenyképesség széles körben javul, akkor ez magasabb fizetésekhez vezet, ami boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá tudja tenni az évszázadok óta kesergő magyarokat. Ehhez a nagy átálláshoz, társadalmi kultúraváltáshoz tudásközpontokra, támogató vállalkozásokra is szükség van és egy ilyet Essősy is létre akar hozni, sőt idővel a tőzsdére is be szeretné vezetni. Meglátása szerint azért is lényeges az oktatásba-képzésbe jelentős forrásokat fektetni, mert a digitális forradalom sok magyar munkahelyet meg fog szüntetni, ami elméletileg enyhíti majd a munkaerőhiányt, de valójában átképzés és a képességek javítása nélkül ez nem fog megtörténni.

Feszült a munkahelyi légkör? EU-pénzből ezen is lehet enyhíteni

A legkisebbtől a legnagyobb vállalkozások oktatási-képzési problémáin, munkahelyi feszültségein is tudnak enyhíteni azok a munkahelyi képzési EU-s pályázatok, amelyek a minap jelentek meg és május-júniustól adhatók be - fejtette ki meglátását a Portfolio-nak Essősy Ákos. A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda üzletfejlesztési igazgatója szerint bár az összesen 43 milliárd forintos keretösszegű pályázatok a szakmai képzés terén túl szigorúak, de mégis hatalmas lesz az érdeklődés irántuk, mert a cégek már legalább két éve várnak az ilyen típusú lehetőségekre. Úgy látja, hogy aki támogatást szeretne nyerni ezeken a felhívásokon, érdemes komolyan vennie a pályázatok összetett szabályrendszerét, és mielőbb nekilátni a tervek kidolgozásának.

A rengeteg EU-pénz mellett is romlott a magyar versenyképesség - Miért?

Hal helyett hálót kellene adnia az EU-források szétosztásánál az államnak, a K+F-támogatásokból pedig egyszerűen ki kellene szállnia - mondta Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda vezérigazgatója a Portfolio Uniós források 2017 konferenciáján.

Gyermekbetegségek gyötrik az új pályázati rendszert

Az új online pályázati rendszer egy éve váltotta fel a régi off-line pályázati adatlap kitöltő programot, ennek ellenére a FAIR rendszer még mindig nehézkesen, körülményesen és időigényesen kezelhető felület - derül ki Keresztes András, MAPI Zrt. szakértője véleményéből.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.