A visegrádi országok helyzete az innovációs ökoszisztéma térképén (x)
Prémium

A visegrádi országok helyzete az innovációs ökoszisztéma térképén (x)

PR cikk
A V4-es startupok nemcsak a belföldi, hanem a nemzetközi piacokon is hódítanak, utat törve a globális innováció felé.

A Vestbee kimutatása alapján a közép- és kelet-európai térségben 560 millió euró értékben valósult meg 255 befektetési forduló 2023 harmadik negyedévében. 1 Emellett, a Dealroom jelentése szerint a kockázati tőkebefektetések 2020 óta megduplázódtak Közép-Kelet-Európában, ezzel megdöntve a rekordot, 6,2 milliárd euró értékben.2 A tavalyi év harmadik negyedévében Lengyelországban 95, Csehországban pedig 24 finanszírozási forduló történt. A legtöbb régiós befektetés Lengyelországban jön létre, ezt követi Csehország, Magyarország és Szlovákia.

A régió stabil befektetési rátával rendelkezik, az állami alapoknak köszönhetően, amelyek jelentősen hozzájárulnak a vállalkozói tájkép alakításához. A V4-es startupok körében a három legfontosabb ágazat a fintech, az e-kereskedelem és az egészségügy. Más ágazatok iránt mint, például a logisztika, az utazás és a mélytechnológia is növekszik az érdeklődés.

IMG_6487

A startup ökoszisztéma fejlődésével számos ígéretes startup akad a horizonton, amelyek már egymás piacaira is terjeszkednek.

Ahogy a Startup Hungary jelentésében is szerepel, a magyar startup ökoszisztéma 2022-ben soha nem látott sikereket ért el. A helyi startupok több mint 180 millió eurót gyűjtöttek be, ami figyelemre méltó, 60%-os növekedést jelentett az előző évhez képest.3

Budapest számos sikeres vállalkozással büszkélkedhet, amelyeknél már megtörtént az exit, ilyen például a LogMeIn, a Tresorit, és a Ustream. A magyar startup szcéna számos feltörekvő vállalkozásnak is otthont ad. A Munch például, a Design Terminal Mentorprogramjában és a V4 Startup Force programjában szilárdította meg vállalkozása alapjait. Küldetésük, hogy forradalmasítsák az élelmiszerpazarlással kapcsolatos nézeteket. A Munch mára Szlovákiában, Csehországban és Romániában is jelen van. Emellett olyan nagyobb szupermarketláncokkal alakítottak ki együttműködéseket, mint például a Spar és a Penny, ahol a vásárlók kedvezményes áron vásárolhatnak élelmiszercsomagokat, így tovább csökkentve az élelmiszerpazarlást.

Lengyelországban a DocPlanner több mint 25 országban (köztük Lengyelországban és Csehországban) működő vezető online egészségügyi platformmá nőtte ki magát, és 2021 szeptemberéig összesen 139 millió eurós finanszírozáshoz jutott. A tavalyi év egyik sikeres exitje a lengyel Telemedi, amely Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb telemedicinális platformja (és Csehországban is működik) kilépett, amikor a Mavie, egy osztrák székhelyű egészségügyi szolgáltató többségi részesedést szerzett a Black Pearls VC-től.4

Eközben a cseh logisztikai vállalat, a Dodo 2018-ban Szlovákia és Lengyelország felé is kiterjesztette a piacát, és 2022 májusáig 66 millió eurós finanszírozásra tett szert. A Dodo jelenleg az összes V4-országban, valamint Bulgáriában, Németországban és Ausztriában is működik.

LLI_7674

Mindent összevetve, a növekvő tehetségállománnyal, a támogató kormányzati kezdeményezésekkel és az innováció növekedésével a V4-régió országai jó helyzetben vannak ahhoz, hogy még több izgalmas startup kialakulásának és globális szereplővé válásának legyenek tanúi.

A V4 Startup Force program továbbra is támogatja a régió vállalkozóit   

A Visegrádi régió országait összefogó kezdeményezés szervezői 2018 óta tökéletesítik a programot, hogy Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország területein élő cégtulajdonosokat minél hatékonyabban segítsék a felgyorsított fejlődésben.  

A V4 Startup Force program évente két alkalommal kerül megrendezésre, ahol nem csak képzést és üzleti kapcsolatépítési lehetőséget nyújt a sok jelentkező közül bekerülő vállalkozóknak, hanem olyan készségek elsajátítására ösztönzi a résztvevőket, amelyek elengedhetetlen nemzetközi terjeszkedéshez. 

IMG_6571

Évről évre egyre innovatívabb ötletek jelennek meg a program térképén, amelyek társadalmi és környezeti problémákra keresik a választ.  

Nagyon örülünk, hogy már 6 éve részesei lehetünk a programnak. Mindig lenyűgöző látni a sok lelkes vállalkozót és változatos startup ötleteket. Az alapítók mindig hajlandóak tanulni, keresni a fejlődési lehetőségeket, és mi pontosan ezt keressük bennük.

– emelte ki Viktor Stefanak, a Campus partnerségi vezetője.  

A közösség kiemelt szerepet kap a program során, hiszen a vállalkozók a program alatt felismerik, hogy hasonló kihívásokkal küzdenek, kiépül a bizalom köztük és később is tanácsot kérnek egymástól, megosztják a tapasztalataikat vagy adott esetben üzleti kapcsolatot építenek ki. 

 A jelentkezés a V4 Startup Force tavaszi programjára egészen március 18-ig tart, ezt követően pedig minden országból az öt legjobb startupnak lesz lehetősége részt venni egy három napos intenzív képzésen, ahol neves üzleti, értékesítési és jogi szakértőktől tanulhatnak.  

A legjobban teljesítő startupok a több hetes V4 Startup Force programban folytathatják útjukat, hogy unikornissá váljanak.  

További információ: https://v4startupforce.designterminal.org/ 

A tavalyi résztvevők tapasztalatai a programról:

A program a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg a Design Terminal vezetésével és a Campus Network, a Startup Hub Poland és a DEX Innovation Centre-rel konzorciumban. 

A V4 Startup Force-ról
A visegrádi régió első startup ösztöndíj programjaként indítottuk a V4 SUF-t, a Nemzetközi Visegrádi Alappal karöltve. A magyar, szlovák, cseh és lengyel vállalkozások fejlődését helyben segítjük, hogy később könnyebben lépjenek a régiós terjeszkedés útjára.

1Koncerewicz, K. (n.d.). VC Funding In CEE Report 3Q 2023: VC investments in Central & Eastern Europe stable at €560M. https://www.vestbee.com/blog/articles/vc-funding-in-cee-report-3q-2023

2dealroom.co, Google for Startups, atomico, & Credo. (1982). Central and Eastern European Startups 2022. dealroom.co. Retrieved March 7, 2024, from https://dealroom.co/reports/central-and-eastern-european-startups-2022

3Startup Hungary. (2022). Hungarian Startup Report 2022. https://assets-global.website-files.com64805b4f2e801cea6a10cdb8/ 64cbcb002cf79be4856fbded_Startup_Hungary_startup_riport_2022.pdf

4Black Pearls VC News. (2023, December 14). Black Pearls VC announces an exit from Telemedi, selling its stake to Mavie, marking the third successful exit this year. news.blackpearls.vc. https://news.blackpearls.vc/275063-black-pearls-vc-announces-an-exit-from-telemedi-selling-its-stake-to-mavie-marking-the-third-successful-exit-this-year

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
kep_szoveg