Milliárdos fejlesztések a Nitrogénműveknél (x)
Prémium

Milliárdos fejlesztések a Nitrogénműveknél (x)

PR cikk
A hazai mezőgazdaság egyik meghatározó szereplőjeként a Nitrogénművek Zrt. kulcsfontosságú szerepet tölt be a vegyiparban. Magyarország egyetlen magyar tulajdonban lévő műtrágyagyártójaként az elmúlt években folyamatos fejlesztésekre és innovációkra törekedett, hogy a gyártási folyamatokat még hatékonyabbá és környezetkímélőbbé tegye. A vállalat által végrehajtott beruházások és fejlesztések nem csupán a gyártás rugalmasságát és hatékonyságát növelték, hanem lehetővé tették számukra a jobb alkalmazkodást a piaci igényekhez a fenntartható műtrágyázás lehetőségének megteremtésére törekedve. Azonban a hatékonyság javulása és a sajátságos, a világban egészen egyedi magyar szabályozás okozta plusz terhek miatt nem tudnak érvényesülni a gazdák költségeiben.

A Nitrogénművek Zrt. több, mint 90 éves múltra visszatekintő vállalat, működése során a magyar termelők elismert, stabil partnere volt és a mai napig támogatja a magyar mezőgazdaság fejlődését. A cég a műtrágyagyártás fejlesztése során kiemelt figyelmet fordít a növények tápanyagszükségletére, a gazdák igényeire, a hatékonyságra és a fenntarthatóságra egyaránt.

A társaság folyamatosan nyomon követi az agrárgazdaságban bekövetkező változásokat és az új kutatási eredményeket. Bár a Pétisó receptje majdnem egy évszázados múltra tekint vissza és bevált inputanyagnak számít, a cégnek fontos feladata a folyamatos fejlesztés és alkalmazkodás a környezeti kihívásokhoz. Ugyan nem mindig lehetséges az adottságokhoz való teljes alkalmazkodás,

a Nitrogénművek Zrt. rendelkezik egy széles termékpalettával, amelyből mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb, optimális termelést segítő tápanyag-utánpótló terméket.

Figyelnek a környezetre

Az agrárium fejlődése és fenntarthatósága szempontjából kulcsfontosságú az agráripari technológiák és gyakorlatok folyamatos fejlesztése. A műtrágyagyártás terén elért haladás pedig jelentős előrelépést jelent a növénytermesztés hatékonyságában és a környezetvédelemben. A Nitrogénművek Zrt. által végzett innovációk és beruházások példamutatóak ezen a téren.

20220719_140046
Fotó: Nitrogénművek

Az új környezetbarát műtrágyagyártás számos technológiai és környezeti fejlesztést hozott magával. A legmodernebb technológiák felhasználásával a semlegesítő és savüzemek kevésbé terhelik a környezetet, mint korábban. A Pétisó üzemek például a keletkezett szennyezett kondenzvizek újrahasznosításával csökkentik a károsanyag kibocsátást és minimalizálják a környezetterhelést. Emellett az emisszió csökkentése is fontos cél volt a fejlesztések során. Az ammónia, nitrogén-oxidok és szilárd szemcse kibocsátás jelentős csökkenése a modern technológiák eredménye. A granuláló üzemekben bevezetett ciklonrendszer és nedves gázmosó hatékonyan csökkentik a káros emissziót.

Az energiagazdálkodás terén tett intézkedések is jelentős előrelépést hoztak. A gőzfelhasználás racionalizálása és az elektromos áram termelése a fel nem használt gőzből további energiahatékonyságot és fenntarthatóságot eredményez oly mértékben, hogy a nagyon jelentős mennyiségű villamos áram szükségletet maguknak állítják elő házon belül.

A dolgozók feltételei is javultak

A munkakörnyezet korszerűsítése szintén a fejlesztések egyik fókuszpontja volt. A Granuláló 1 üzem zaj-és rezgéscsökkentése, valamint az új folyamatirányítási rendszerek bevezetése javította a munkakörülményeket és növelte a hatékonyságot. A világon először, a Nitrogénművek Zrt. üzemében fejlesztettek ki mesterséges intelligencián alapuló gyártói vezérlést.

Az új termékek gyártása, – mint például a Green Max és a Kénes Pétisó termékek –, lehetővé teszi a vállalat számára, hogy még szélesebb körben kielégítse a vevői igényeket és növelje a versenyképességét.

Végül, a rugalmas termeléstervezés és a vevői igények szerinti gyártás lehetővé teszi a vállalat számára, hogy hatékonyan reagáljon a piaci változásokra és maximalizálja a termelési kapacitásokat. Az Integrált Irányítási Rendszer (IIR) és EGIR működtetése további előnyöket biztosít a gyártási folyamatok irányításában és optimalizálásában. A Nitrogénművek Zrt. elkötelezettsége a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránt kulcsfontosságú a mezőgazdaság teljesítményének javításában és a jövő generációk számára fenntarthatóbb agrárium megteremtésében.

Komoly terhek nehezednek a gyártásra

A műtrágyagyártás ugyanakkor erősen kitett az utóbbi években nagy ingadozást megélt földgázáraknak, ráadásul komoly terheket ró a vállalatra a hazai szabályozás is. Ennek oka, hogy Magyarország az Európai Kibocsátáskereskedelmi Rendszer (EU Emissions Trading System, azaz ETS) kapcsán sajátosan egyedi, a világon egyedülálló megközelítést alkalmaz. A magyar kormány a nagy szén-dioxid kibocsátóknak nem biztosítja a hagyományos, ingyenes kibocsátásra jogosító szén-dioxid kvótát, ami az EU ETS más résztvevői esetében általános gyakorlat. Ennek eredményeképpen az érintett vállalatoknak további adófizetési kötelezettsége keletkezhet az ETS nemzeti adó formájában, ami az EU ETS keretein túlmutató teherként nehezedhet rájuk.

IMG_7597
Fotó: Nitrogénművek

Ez a különleges megközelítés az érintett cégekre, így a Nitrogénművek Zrt.-re is további adófizetési kötelezettséget rótt, mivel a kormány 2023 júliusában hozott rendeletével, visszamenőlegesen 2023. január 1-től, az összes kibocsátás után kiegészítő nemzeti adót vetett ki rájuk. Ez az adórendelkezés egyértelműen azon vállalatokat terheli, akik a nagy szén-dioxid kibocsátás miatt az ETS hatálya alá tartoznak.

A magyar szabályozás drágítja a műtrágyát

Az ETS résztvevői, akik jelentős szén-dioxid kibocsátó tevékenységet végeznek, éves szinten meghatározott kibocsátás-egységekkel, vagyis karbonkvótákkal rendelkeznek, amelyek alapján ingyenesen bocsáthatnak ki szén-dioxidot. Az ingyenesen rendelkezésre álló kvóta évről-évre csökken, ezáltal ösztönözve a vállalatokat a kibocsátásuk csökkentésére. Amennyiben az ingyenesen rendelkezésre álló kvóta felhasználása meghaladja a kibocsátást, a vállalatok további kvóták megvásárlásával tudják azt kompenzálni. Ez a gyakorlat lehetővé teszi, hogy az ETS résztvevői csak az ingyenes kvóta feletti kibocsátásért fizessenek. Összegezve,

az ETS rendszer egy, már érvényben lévő megadóztatása az európai műtrágya gyártásnak, ami jelentősen csökkenti a nemzetközi versenyképességét.

Csakhogy a magyar szabályozás értelmében az üveggyártó, fémipari és vegyipari, például műtrágyát előállító vállalatok esetében nem csak az ETS keretében előírt, minden kibocsátott tonna szén-dioxid után fizetendő 40 eurós adó jelent terhet. A kormány rendelkezése szerint az ingyenesen rendelkezésre álló kvóták átruházása esetén további tranzakciós illetéket is be kell fizetni, ami a kvóta értékének 10 százalékát jelenti.

nitrogénművek
Fotó: Nitrogénművek

Az új adóterhek következtében plusz befizetésekre kötelezett ipari szereplőkre ezek a költségek további többlet terheket rónak, az ETS rendszer működésével nem összeegyeztethető, teljességgel érthetetlen módon. Következményük pedig a piacon is megjelenik, hiszen beárazódnak a műtrágya árába, így megjelennek a magyar gazdák termelési költségeiben is.

(x)

Címlapkép forrása: Nitrogénművek

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Üzemanyagválság felé halad Magyarország, kiadták a figyelmeztetést
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Gránit 3