Vágó Attila

Vágó Attila

vezető elemző , Concorde

Cikkeinek a száma: 11
Hullámvasúton a gázárak - Sebezhető marad a piac

Hullámvasúton a gázárak - Sebezhető marad a piac

Egy év alatt 90 százalékkal zuhantak az európai gázárak, az év eleje óta pedig mintegy 50 százalékos volt az áresés mértéke, még úgy is, hogy a múlt héten egy erôsen “short squeeze“ színezetű heves visszapattanás zajlott le norvég gázmezők nem tervezett leállását követően. A felpattanás tiszavirág életűnek bizonyult, mutatva az európai gázpiac sebezhetőségét. Rövid távon szélsőséges ármozgások jöhetnek az európai gáztőzsdéken az időjárási körülmények alakulásától függően és a politikai dötéshozók intézkedései nyomán. A harmadik/negyedik negyedévben érdemben élénkülhet a gázkereslet a gazdasági aktivítás fokozódásának köszönhetően, ami felfelé hajthatja a gázárakat, de 4-5 éves távlatban már jelentősen nőni fog a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata és számos energiamegtakarítási kezdeményezés valósulhat meg. Ezek eredményeképpen felgyorsulhat az orosz energiahordozóktól való függetlenedés folyamata és az európai gázárak visszatérhetnek a Covid-19 pandémia előtt megszokott 30 EUR/MWh alatti szintekre.

Bizalmi válság alakult ki a bankrendszerben, a monetáris szigorítás szülte

Bizalmi válság alakult ki a bankrendszerben, a monetáris szigorítás szülte

Eluralkodott a pánik a bankpiacon, így egyre többen sürgetik a pénzintézetek kötelező likviditási tartalékaival kapcsolatos szabályok szigorítását. A kérdés nemcsak az amerikai bankok esetében kerül elő, hanem a már most sokkal szigorúbb szabályozási környezetben működő európai bankoknál is. Hiába van azonban szándék a pénzügyi szektor rövidebb pórázon tartására, kétséges, hogy mindennek milyen hatása lenne, és valóban megvalósul-e.

A pénzügyekben is új időszámítást hozhat a kvantumszámítógép

A pénzügyekben is új időszámítást hozhat a kvantumszámítógép

Az úgynevezett kvantumszámítás témája egyre népszerűbb, és úgy tűnik, hogy a tudományos közösség és a pénzügyi befektetők is nagy reményeket fűznek a jövőjéhez. Minden jel arra utal, hogy ez a vadonatúj technológia forradalmasítja a jelenleg ismert számítástechnika különböző vetületeit. Az orvostudománytól az egészségügyön, a mesterséges intelligencián, az információkezelésen, -titkosításon, -továbbításon és -tároláson át a pénzügyi befektetésekig jelentős előnyök származhatnak az alkalmazásából, és olyan távlatokat nyit, amik korábban nem voltak elképzelhetők, így végső soron a tudásunkat gazdagítja és hozzájárul a világ fejlődéséhez.

Kötvénypiaci kilátások: fixen bizonytalan

Kötvénypiaci kilátások: fixen bizonytalan

Az elmúlt időszak szenvedése után egyre vonzóbb hozamszintre kerülnek az európai vállalati kötvények. Közben az amerikai és az európai gazdaság lefékeződésével és az infláció ütemének lassulásával jelentős árfolyamnyereségre lehetett szert tenni az állam- és vállalati kötvények piacán az elmúlt hetekben. Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője legújabb írása azt mutatja be, hogy milyen tényezők mozgatják napjainkban a kötvénypiacot, milyen lehetőségek kínálkoznak, és végső soron, hogy váltak a kötvények újra vonzó eszközosztállyá a részvényekkel szemben.

Itt a lemaradó szektor, amelynek hamarosan virágkora lehet a tőzsdéken - Érdemes most figyelni a biztosítókra

Itt a lemaradó szektor, amelynek hamarosan virágkora lehet a tőzsdéken - Érdemes most figyelni a biztosítókra

A mostani emelkedő hozamkörnyezetben a biztosítók befektetési eredményét alaptevékenységük jellege determinálja. Azoknak a biztosítóknak (élet és kompozit) az eredményére, amelyek befektetési portfóliója jellemzően hosszabb lejáratú állampapírokból áll (vagy pl. a unit-linked biztosítási szerződésekhez kapcsolódó eszközökből, mint például nagyrészt részvényeket is tartalmazó befektetési alapok jegyei), a hozamemelkedés először kedvezőtlenül hat, mivel átértékelési veszteséget okoz, ami csökkenti a szavatoló tőkéjüket, minekután az osztalékfizetési képességük romlik (lásd a PZU idei első féléves tetemes befektetési veszteségét). A befektetési portfólió átértékelését az úgynevezett S2 rendszerben akkor is el kell végezni, ha amúgy a mögöttes értékpapírokat lejáratig tartják. Természetesen üdvözlendő, hogy a vállalat garanciák értéke (forrásoldal a mérlegben) csökken, továbbá az is, hogy az új biztosítási kötvényeken már jobb megtérülést (hozamot) tud elérni a biztosító, mint a meglévő értékpapírokon (future rate > running rate), de a hozamemelkedés  pillanatnyi hatása ettől még negatív. Kérdés persze, hogy mire fókuszálnak a befektetők valójában?

Kötvénypiac: vigyázó szemeteket Pekingre vessétek!

Kötvénypiac: vigyázó szemeteket Pekingre vessétek!

A kínai kötvénypiacon látott folyamatok, kombinálva az egyre mélyülő globális energiaválsággal és az infláció elszabadulásával, a főbb jegybankok kötvényvásárlási programjának lassulásával, a dollár erősödésével, a koronavírus delta-variánsának terjedésével, és az ipari és logisztikai kapacitások szűkösségével, együtt egy kifejezetten ártalmas kombinációt jelentenek a fejlődő országok kötvényeire nézve. Hová érdemes ilyenkor fordulni? Maradnak a reáljószágok, és azon belül is elsősorban a részvények, amelyek a pénzügyi megtakarítások és befektetések területén jó eséllyel védelmet nyújthatnak az infláció ellen. Azonban közülük sem mindegyik.

Szelíd motorosok - Lendületben az AutoWallis

Szelíd motorosok - Lendületben az AutoWallis

Az elmúlt időszak egyik legizgalmasabb sztorija volt az AutoWallis a magyar tőzsdén. A társaság a járványhelyzet ideje alatt számos akvizíciót jelentett be, és az organikus növekedés mellett ezek hatására folyamatosan javult a társaság eredménytermelő képessége és a jövedelmezősége. Ami viszont érdekesség, hogy a részvényárfolyam - némiképp érthetetlen módon - nagyon sokáig nem követte le ezeket a folyamatokat. Az viszont mostanra egyértelműen látszik, hogy amint a vezetőség tervei szerint alakulnak a főbb bevételi és eredményszámok, ahogy javul a transzparencia, és egyre hihetőbbé válnak a társaság középtávú ambiciózus célkitűzései, a tőkepiac valamennyi résztvevőjének érdeklődése fokozódik a társaság kötvényei és részvényei iránt egyaránt.

Fontos döntés előtt a Mol

Hamarosan nagyszabású, komplex döntést kell meghoznia a Molnak azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a Mol részvényeire átcserélhető kötvények sorsa. Ezzel kapcsolatban fejtette ki véleményét a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője, aki szerint ma a Mol számára pénzügyileg olcsóbb megoldás refinanszírozni, vagy visszahívni és nem refinanszírozni a Magnolia kötvényeket annál, mint nem visszahívni.

Többet ér a CIG Pannónia, mint a piac gondolja

Az elmúlt egy hónapban a CIG Pannónia (Pannónia) részvényeinek árfolyama újra a történelmi minimum ár szintjére zuhant. A biztosító részvényeinek idei eddigi teljesítménye egyértelműen csalódás a piaci szereplők számára. A részvényárfolyam év eleje óta 25 százalékot esett, ezzel a BUMIX-et 33 százalékkal, a BUX-ot 20 százalékkal, míg és az európai biztosítási szektor teljesítményét mérő benchmark indexet (Bloomberg: SXIP) - forintban számítva - 42 százalékkal múlja alul. Az árfolyamesés okait röviden áttekintve a társaság várakozásoktól elmaradó harmadik negyedéves eredményét, a közvetítői csatornák közelmúltban bekövetkezett átrendeződését, a Széchenyi Bank bukása miatt nagy eséllyel odavesztett 170 milliónyi bankbetét, az intézményi érdeklődés apadását, valamint a részvényforgalom visszaesését kell okvetlenül kiemelni. Tekintettel a Pannónia részvényeket övező törékeny befektetői bizalomra, indokoltnak látjuk hosszabban kifejteni a biztosítóval kapcsolatos álláspontunkat - írja Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője. Írását az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük, az ábrák a Portfolio ábrái.

Segít-e a Richter árfolyamán a felaprózás?

Jövő héten 1:10 arányú részvény felaprózást hajt végre a Richter, az új papírokkal július 11-étől lehet kereskedni. Jelent-e a részvény felaprózódásra (stock split) bármit is a részvényárfolyamra nézve? Elméletileg nem kellene. Vágó Attila, a Concorde vezető elemzőjének írása.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a friss inflációs adat! Még csökken a drágulás üteme Magyarországon
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.