Uniós források

Példátlan ingyenhitel Magyarországon - Mit kell tudni róla?

Vízi Ildikó
Elstartolt a napokban a valóban nulla százalékos EU-s ingyenhitel Magyarországon, amelyet akár induló cégek is felvehetnek, így még a jegybank egyébként is kedvező Növekedési Hitelprogramját is túlszárnyalja a lehetőség - derül ki a Portfolio átfogó vizsgálatából. Fontos azonban tudni, hogy az uniós ingyenhitelt szakaszokban, a benyújtott számlák alapján utólag folyósítják az MFB Pontokon keresztül, így bár EU-s pályázatról beszélünk, de szó sincs 50%-os előlegről, így nem lehet vele trükközni és a közpénz lenyúlásán sem érdemes gondolkodni. Mindezek mellett az 1-600 millió forint közötti uniós hitel segít abban, hogy csupán 10-20%-os önerő mellett is nagyon sokféle beruházást meg tudjanak finanszírozni a magyarországi vállalkozások.

1 2 3

Az MFB Pontokon elérhető új uniós ingyenhitelről, illetve a többi pénzügyi termékről részletesen szó lesz júniusi országos rendezvénysorozatunkon. További részletek:
A GINOP hitel és az NHP összehasonlítása.

Példátlanul kedvező lehetőség indult el

A Portfolio részletesen megvizsgálta a minap országszerte elindult GINOP-8.3.1-16 kódszámú, 44 milliárd forintos keretösszegű, a "Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése" című Uniós Hitelprogramot és ezzel együtt összehasonlította azt a Magyar Nemzeti Bank által idén elérhető Növekedési Hitelprogram (NHP) harmadik szakaszának lehetőségével (a június 4-től hatályos terméktájékoztató alapján).

Cikkünk megjelenése után az MNB jelzései alapján pontosítottuk az alábbi táblázatban az NHP részletszabályait és a szövegben is jelezzük: a jegybank felől a harmadik szakaszban nincs elvárás a minimális vállalati múltat illetően, azaz azt is ugyanúgy felvehetik induló cégek, mint a GINOP hitelét.

Vizsgálatunk nyomán az egyik legfontosabb eredmény az, hogy az 1-600 millió forintot kérő hitelfelvevő vállalkozással kapcsolatban semmilyen időkorlátozást nem emel a GINOP pályázat. Valóban kérheti akár induló vállalkozás is az ingyenhitelt, igaz legfeljebb 150 millió forintos keretösszeggel és végig figyelnie kell arra, hogy megfeleljen az uniós kkv-minősítésnek - ezt már az MFB Bank erősítette meg a Portfolio megkeresésére. Egyébként a kamatmentes uniós hitel iránti kérelem már beadható országszerte a 26 MFB Pont egyikén.

Mielőtt azonban bárki a kérelem kitöltésével kezdené a folyamatot, mindenképpen személyesen tájékozódjon a Hitelprogram részleteiről, a szükséges dokumentumokról az MFB Pontokban

- emelték ki.

Hol érhetők el az MFB Pontok? Az MFB Bank által télen kiírt közbeszerzés eredményeként a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. alkotta konzorcium kapott arra lehetőséget, hogy saját fiókhálózatukban, az MFB Pontok arculatával közvetítsék a 2014-2020-as ciklusban az uniós hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékeket. Ennek keretében országszerte összesen 442 MFB Pont létesül az év végéig, de döntés született arról is, hogy egy második közbeszerzést is kiír az MFB Bank, amelynek nyomán további MFB Pontok lesznek elérhetők országszerte.

A két termék között lényeges különbség az is: míg az NHP keretében legfeljebb 2,5%-os kamattal tudják igénybe venni beruházási hitelt a cégek, addig az uniós hitel valóban 0%-os kamat mellett érhető el a kamattámogatás miatt, és akár 15 éves futamidőre is felvehető legfeljebb 24 hónapos türelmi idő mellett. Az uniós ingyenhitelnél számos fedezet bevonható, illetve alapesetben 10%-os önrész is elegendő a beruházás kivitelezéséhez.

A vizsgált kondíciók, elsősorban a kamat mértéke, alapján összességében elmondható, hogy a GINOP friss konstrukciójához hasonlóan kedvező hitellehetőségre még nem volt példa Magyarországon, de a szakaszos utófinanszírozású konstrukció miatt inkább beruházási hitelre kell gondolni, nem pedig olyan uniós pályázatra, amelyen előre odaadják a teljes hitelkeretet, vagy annak 50%-át előlegként.

Az is lényeges, hogy az ingyenhitel szakaszos folyósítása csak a kölcsönszerződésben meghatározott tartalommal és a vállalkozói/kivitelezői/adásvételi szerződés szerinti ütemezésben történhet meg. További lényeges szempontokat az alábbi táblázatban foglaltunk össze.

Példátlan ingyenhitel Magyarországon - Mit kell tudni róla?
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

Kiszámoló

Mindent a CSOK Pluszról

Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd, akkor érdemes végignézned. Ha kérdésed van, keresd meg őt, a honlapján megtalálod a tel

SPB Blog

Mi befolyásolja az olaj árát?

A kőolaj a világ egyik legfontosabb árucikke. Az árát sok paraméter befolyásolja és talán evidens lenne a kereslet-kínálat kapcsolatával kezdenünk, mégis jóval izgalmasabb tényező az olaj

Holdblog

Gombnyomásra működünk, mint a gépek

Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külön szakma, külön tudomány, hogyan kell mások gombjait céltudatosan nyomogatni. De kik,... T

KonyhaKontrolling

Álom a megfizethető lakhatás

A naiv emberek körében terjeng a megfizethető lakhatás álma, amivel ráadásul szavazatokat is lehet vásárolni. Bár a politika mindig is teljesíthetetlen ígéretek játszótere volt, fontos, hogy

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ursula von der leyen