Uniós források

Megszületett a döntés: májusban indul az MFB Pontok hálózata

Portfolio
A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) által a Széchenyi2020 európai uniós fejlesztési programban elérhető, visszatérítendő támogatások új értékesítési hálózatának kialakítására kiírt közbeszerzési eljárás lezárult. A Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. konzorciuma nyerte el a pályázaton az MFB Pontok hálózatában való részvétel jogát. Az első huszonhat MFB Pont a fővárosban és a megyei jogú városokban május második felétől várja a vállalkozásokat. A Pontok bővítésére ad lehetőséget május 20-ig kiírandó második közbeszerzés, mely során a 442 MFB Pontot további, akár több száz Pont megnyitása követi majd idén év végéig - derül ki az MFB közleményéből.
Bertalan Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese is előadást tart Hitelezés 2016 konferenciánkon!


A visszatérítendő támogatások terén több mint 700 milliárd forintos keretösszeg áll a pályázók rendelkezésre. A kormány célja az, hogy ez a forrás könnyen, gyorsan és olcsóbban elérhető legyen a vállalkozások a lehető legszélesebb körében.

A kormány az uniós, visszatérítendő források új értékesítési hálózat megszervezésével az MFB-t bízta meg, amely közbeszerzést írt ki a hálózatban szerepet vállaló hitelintézeti partnerek kiválasztására.

Nyertesek

  • Az összesen 14 tárgyalási forduló után megszületett döntést követően négy hitelintézet írta alá ma a közvetítői szerződéseket.
  • Az MFB Pontok hálózatában való részvétel jogát a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. konzorciuma nyerte el.
  • A nyertesek vállalják, hogy saját fiókhálózatukon belül, az MFB Pontok arculatával megkülönböztetett fiókokban közvetítik az uniós hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékeket.

Az új modell

  • Az MFB új modellt dolgozott ki a visszatérítendő források közvetítésére, melynek újdonság tartalma, hogy a közvetítők helyett az uniós programszámla viseli a hitelezési kockázatot.
  • A vállalkozások változások által kedvező feltételekkel juthatnak forrásokhoz, illetve május második felétől pedig nulla százalékos kamat mellett is igényelhetnek az ügyfelek visszatérítendő forrásokat.
  • A hiteltermékek feltételrendszerét úgy alakítja ki az MFB, hogy azok is hozzáférhessenek a forrásokhoz, akiknek korábban erre nem volt lehetőségük.


A napokban megjelent kormányhatározat szerint 442 MFB Pontot további, akár több száz Pont megnyitása követi majd, mely azt szolgálja, hogy az országos lefedettség még jobban igazodjon a területen élők, illetve a bejegyzett vállalkozások számához.

Az MFB lehetőséget nyújt újabb Pontok bevonására, hiszen 2016. május 20-ig közbeszerzést ír ki a hálózat bővítésébe bevont hitelintézeti partnerek kiválasztására. A hálózat kiépítésének végső határideje változatlan, minden MFB Pont 2016. december 31-ig a vállalkozók rendelkezésére áll majd.


Az MFB Zrt. még tavaly ősszel indította el az - országszerte legalább 400 hitelintézeti fiókban létrejövő - MFB Pontokra vonatkozó kétszakaszos, tárgyalásos közbeszerzési eljárását, amelyütemezett módon írta elő ezek megnyitását 2016 év végéig, hogy kizárólag rajtuk keresztül lehessen elosztani a visszatérítendő uniós forrásokat.

A tavaly decemberi hivatalos tájékoztatás szerint az első szakaszban tizenhárom jelentkező kérte ki a pályázati dokumentációt, végül öt hitelintézet részvételével két pályázat került benyújtásra az MFB-hez. A neveket akkor nem hozták nyilvánosságra, csak azt ígérte az MFB, hogy a folyamat lezárása végén lesz majd nyilvános a befutók neve. Az intenzív vidéki fiókhálózatot megkövetelő közbeszerzés miatt a piacon sokan vélték úgy, hogy a Takarékbanknak jók az esélyei, de a pályázat nem zárta ki a konzorciumok indulását, így több hitelintézet összefogását sem. Akkoriban az OTP Bank, illetve a még szanálás alatt álló MKB Bank nem indult el az éles versenyben.

Érdemes megjegyezni, hogy e hét hétfőn jelent meg az a kormányhatározat, amely az MFB Pontok további bővítésére ad lehetőséget egy május 20-ig kiírandó második közbeszerzés keretében. A cél az, hogy az országos lefedettség még jobban igazodjon a területen élők, illetve a bejegyzett vállalkozások számához (az első közbeszerzés a megyeszékhelyeken csak 1-1, a fővárosban pedig csak 3 MFB Pont nyitását várta el minimálisan). A második közbeszerzés tehát már versenyt hozhat a győztes hitelintézetek fiókhálózatai között. Mindez egyúttal abban is segíthet, hogy a szélesebb területi lefedettséggel még közelebb kerülnek a vállalkozókhoz a visszatérítendő uniós források, illetve az MFB szolgáltatásainak teljes palettája és ez gyorsítja a források kifizethetőségét is. Kíváncsian várjuk, hogy a második körben elindul-e például az OTP Bank, illetve a már szanálás alól kikerült, értékesítés alatt álló MKB.

Az elsővel összhangban a második közbeszerzés is idén év végéig írja elő az MFB Pontok ütemezett megnyitását, és erre a menetrendre láthatóan intenzíven épít a visszatérítendő forrásokat tartalmazó GINOP is, amelynek a napokban frissült az éves pályázati menetrendje. Ez már 96 milliárddal nagyobb keretösszegben, összesen 632 milliárd forintos kerettel tartalmaz pénzügyi eszközöket tartalmazó pályázatok meghirdetését idén év végéig. A visszatérítendő uniós források volumene és aránya - illetve a forráselosztás vonzereje - egyébként jelentősen nőtt, hiszen az előző uniós ciklusban még csak mintegy 250 milliárd forintnyi hitel, garancia és kockázati tőkeforrás állt rendelkezésre (a 7 éves uniós keret kb. 3,5%-a), de ez az új ciklusra mintegy 710 milliárd forintra, a 7 éves keret kb. 10%-ára nőtt.
Bertalan Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese is előadást tart Hitelezés 2016 konferenciánkon!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ursula von der Leyen EP-felszólalás