Uniós források

Nagyot nyert Ausztria az EU-val a tagság 25 éve alatt

MTI
Ausztria számára több területen is jelentős előrelépést hozott az európai uniós tagság - állapítja meg az a tanulmány, amelyet szerdán szemlézett az osztrák sajtó. A dokumentum összeállítására Sebastian Kurz osztrák kancellár Ausztria európai uniós csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából adott megbízást.
Az értékelés szerint Ausztria üzleti szempontból vonzóbb, mint valaha. A közvetlen befektetések mértéke 1995 óta a tízszeresére nőtt, az EU-n belüli export pedig megnégyszereződött. Az EU-csatlakozás után az ausztriai régiók is megerősödtek; a szegényebb térségek az EU-forrásoknak köszönhetően felzárkóztak. A legfontosabb eredmények egyike ugyanakkor a tanulmány szerint az, hogy Kelet-Európa és a Nyugat-Balkán is minél jobban bekapcsolódik a közös munkába.

Európai sikertörténetnek nevezte Ausztria EU-csatlakozás utáni fejlődését Elisabeth Köstinger mezőgazdasági miniszter. Gernot Blümel európai ügyekért felelős miniszter szerint pedig az eredmény önmagáért beszél. A tárcavezető azt mondta: Ausztria az EU-tagság révén nemzetközi szinten is jobban tudja érvényesíteni érdekeit, minta nem lenne tagja a szervezetnek.

Közben Kurz az Európai Unió megújításával kapcsolatos terveivel kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy az EU reformja megköveteli a lakosság bevonását. Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) európai parlamenti választási listavezetője - aki támogatja a kancellár reformelképzeléseit - azt javasolja, hogy az EU-tagállamok polgári fórumokon gyűjtsék össze a lakosság javaslatait, amelyeket a politikus szerint később bele kell foglalni az új EU-szerződés tervezetébe.

A tervezetet azt követően az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács is megvitatja, és ha a tagállamok egyhangúlag úgy döntenek, akkor a reformokról uniós szintű népszavazást is tartanak. A szavazás minden tagállamban ugyanazon a napon történne, például 2024-ben az európai parlamenti választások napján. Karas szerint a szerződést egyfajta kettős többséggel lehetne elfogadni; ha a tervezet minden tagállamban megkapja a szavazók többségének támogatását, és az összes európai szavazó többsége is támogatja.

Ausztria 1994 nyarán írta alá az uniós csatlakozási szerződést, és 1995. január 1-jén lett az Európai Unió tagja.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
vonderleyen