Uniós források

Több tucat magyar multi jöhet létre az új EU-pályázatok segítségével

Portfolio
A minap társadalmi egyeztetésre kitett két EU-s pályázat nyomán 2-4 éven belül várhatóan 30-40 új magyar multinacionális cég jöhet létre, azaz olyannyira megerősödhet, hogy már nem kell nyugat-európai cégek alá betagozódnia, hanem a nemzetközi piacokon terjeszkedve saját maga is multinacionális termelővé szolgáltatóvá válik - vázolta a Világgazdaságnak a kilátásokat Essősy Zsombor.
A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója a legnagyobb esélyt az autóipari beszállítók önállósodása mellett az elektronikai és az élelmiszeripari cégek esetében látja.

Amint mi is megírtuk: a napokban tették ki társadalmi egyeztetésre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (GINOP) belül induló Magyar multi program II. (Ginop-1.1.8.) és III. (Ginop-1.2.7.) pályázatokat, amelyek értelemszerűen a I. programra épülnek, amelynek keretében az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. térképezte fel céges adatbázisok, illetve online jelentkezések alapján, hogy mely piaci szereplőknek érdemes a hónuk alá nyúlni.

A II. és III. program a versenyszféra szerkezetváltozását mozdíthatja elő Essősy szerint, igaz megjegyezte, hogy míg a Pénzügyminisztériumnak az a célja, hogy legyen minimum 100-130 alkalmas piaci szereplő a pályázati feltételekhez, szerinte jó, ha akad 60-80. Közülük idővel minden másodiknak lesz esélye multivá növekedni, de ennek az esélynek már kettő-négy éven belül legalább részeredményekkel kell párosulnia.

A két pályázat együttes keretösszege 14,17 milliárd forint és míg a II. program keretében a termékfejlesztéstől az arculatépítésen át a szervezetfejlesztésig vehető igénybe tanácsadás, a III.-ban eszközök, gépek vásárlására, infrastrukturális és ingatlanberuházásra is lehetőség van. A lap rámutat: a programok során a cégek kiválasztásánál perdöntő az árbevétel, illetve az exportból származó részének dinamikus növekedése: középvállalatok esetében az előbbiben legalább 30, az utóbbiban pedig 75 százalékos bővülést kell három év átlagában felmutatni a maximális pontszámhoz, de a belépési küszöb is 5-10, illetve 10-25 százalék.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
balatoni fejlesztes