Uniós források

Több tucat magyar multi jöhet létre az új EU-pályázatok segítségével

Portfolio
A minap társadalmi egyeztetésre kitett két EU-s pályázat nyomán 2-4 éven belül várhatóan 30-40 új magyar multinacionális cég jöhet létre, azaz olyannyira megerősödhet, hogy már nem kell nyugat-európai cégek alá betagozódnia, hanem a nemzetközi piacokon terjeszkedve saját maga is multinacionális termelővé szolgáltatóvá válik - vázolta a Világgazdaságnak a kilátásokat Essősy Zsombor.
A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója a legnagyobb esélyt az autóipari beszállítók önállósodása mellett az elektronikai és az élelmiszeripari cégek esetében látja.

Amint mi is megírtuk: a napokban tették ki társadalmi egyeztetésre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (GINOP) belül induló Magyar multi program II. (Ginop-1.1.8.) és III. (Ginop-1.2.7.) pályázatokat, amelyek értelemszerűen a I. programra épülnek, amelynek keretében az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. térképezte fel céges adatbázisok, illetve online jelentkezések alapján, hogy mely piaci szereplőknek érdemes a hónuk alá nyúlni.

A II. és III. program a versenyszféra szerkezetváltozását mozdíthatja elő Essősy szerint, igaz megjegyezte, hogy míg a Pénzügyminisztériumnak az a célja, hogy legyen minimum 100-130 alkalmas piaci szereplő a pályázati feltételekhez, szerinte jó, ha akad 60-80. Közülük idővel minden másodiknak lesz esélye multivá növekedni, de ennek az esélynek már kettő-négy éven belül legalább részeredményekkel kell párosulnia.

A két pályázat együttes keretösszege 14,17 milliárd forint és míg a II. program keretében a termékfejlesztéstől az arculatépítésen át a szervezetfejlesztésig vehető igénybe tanácsadás, a III.-ban eszközök, gépek vásárlására, infrastrukturális és ingatlanberuházásra is lehetőség van. A lap rámutat: a programok során a cégek kiválasztásánál perdöntő az árbevétel, illetve az exportból származó részének dinamikus növekedése: középvállalatok esetében az előbbiben legalább 30, az utóbbiban pedig 75 százalékos bővülést kell három év átlagában felmutatni a maximális pontszámhoz, de a belépési küszöb is 5-10, illetve 10-25 százalék.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
esport
Május 6-án indul az új Takarékbank
kindzsongundonaldtrump
chips
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
balatoni fejlesztes