Uniós források

Lefelezték a budapesti ivóvízellátást fejlesztő EU-pályázat keretét

Portfolio
Indoklás nélkül, több technikai jellegű módosítással együtt tették közzé a kormány hivatalos uniós pályázati oldalán azt a döntést, miszerint az eddigi 27,7-ről 13,73 milliárd forintra vágták vissza a budapesti ivóvíz ellátás fejlesztését célzó uniós pályázat keretösszegét.
A szűkszavú közlemény azért is érdekes, mert a mostani változások a már "korábban benyújtott támogatási kérelemre visszamenőleg is hatályosak és érvényesek", így hiába nyerte el éppen két éve a forrást a NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. a budapesti ivóvízhálózat fejlesztésére a KEHOP-2.1.5 kódszámú pályázatban, most csak feleannyi EU-s kerettel kell beérnie.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint 2017. augusztus 8-án született a támogató határozat, amelynek értelmében 95%-ban uniós forrásból segítették volna a Fővárosi Vízművek Zrt. ivóvízhálózat rendszerének hálózati fejlesztését.

Az évekkel ezelőtt kiírt pályázatnak az volt a célja, hogy "olyan fejlesztések kerüljenek támogatásra, amelyek első lépcsőben biztosítják az ország lakosságának 20%-át ellátó Fővárosi Vízművek Zrt. ivóvízhálózat rendszerének hálózati eredetű vízminőségi kockázatainak csökkentését, javítják a hidraulikai viszonyokat. A fejlesztések által kiváló minőségű szolgáltatás biztosítása a cél a fogyasztók számára, amely mind az ellátás színvonalának, mind az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet előírásainak megfelelő biztosítását jelenti. A fejlesztésekkel a vízminőségi kifogások megjelenésének megelőzése várható, valamint alacsonyabb energiafelhasználás mellett a vízbázis terhelésének csökkentése is elérhető."

A támogatott projektereső adatbázisban elérhető konkrét fejlesztésről ezt írják: "A Fővárosi Vízművek Zrt. ivóvíz-hálózati rendszerét nagy kiterjedésű hálózat, alacsony áramlási sebességek, nem optimális zóna kialakítások, valamint az emiatt kialakuló magas tartózkodási idők jellemzik. A Fővárosi Vízművek Zrt. kútkapacitásai a szélsőségesen alacsony vízállások esetén már nem elegendőek a fogyasztási igények biztosításához. A kisvizes időszakok gyakoriságának és időtartamának növekvő tendenciája emellett ivóvíz minőségi kockázatokat rejt magában. További vízminőségi kockázatot jelent a több mint 4600 ólom anyagú bekötővezeték az elosztó hálózaton.
A vízminőség megfelelő szinten tartása érdekében a projekt az alábbi elemeket tartalmazza:
  • a hálózat hidraulikai és vízminőségi szempontból kedvezőbb átalakítása, módosítása (nagy átmérőjű vezetékek racionalizálása, elosztóhálózat racionalizálása)
  • ólom anyagú bekötővezetékek kiváltása
  • kutak szűrő felületének növelése, a kutak fejlesztése. A projektben nem tervezünk rekonstrukciós tevékenységeket, kizárólag rendszer-optimalizációs elemeket.
  • Hálózatrekonstrukció mértéke: 0%

A projekt megvalósítását egyébként 2017.01.09-én kezdték el, és a tervek szerint 2020.12.31-én fejezik be. A támogatott projektek kifizetéseit tartalmazó adatbázis szerint szerint egyébként a 27,7 milliárd forintból még egyetlen fillért sem fizettek ki, így tehát nem arról van szó, hogy visszakérnék a korábban megígért támogatást, amely mentén elindult a fejlesztés, hanem a fejlesztési elképzelések/lehetőségek menetközbeni változása miatti támogatás-csökkentés állhat a háttérben.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
balaton strand hőség
fodrász koronavírus
kórház beteg ágy covid koronavírus

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Nagy István agrárminiszter