Uniós források

Brexit: nagyon durván beszólt az ír külügyminiszter Boris Johnsonnak

MTI
Boris Johnson brit miniszterelnök Brexittel kapcsolatos álláspontja teljesen észszerűtlen, és London semmilyen érdemi alternatívát nem terjesztett elő az ír-szigeti határ átjárhatóságát szavatolni hivatott, úgynevezett tartalékmegoldásra, amelyet London a leginkább kifogásol - jelentette ki pénteken egy rádióinterjúban Simon Coveney ír külügyminiszter.

Boris Johnson nagyon egyértelmű és világos álláspontot vázolt fel, de ez egy teljesen észszerűtlen álláspont, amelybe az Európai Unió nem mehet bele, és ezt ő is tudja

- mutatott rá a tárcavezető.

Keményvonalas Brexit-párti politikusok nem kizárólag azt, de elsősorban az ír-szigeti határ átjárhatóságát szavatoló vészmegoldást kifogásolják abban a megállapodásban, amelyet tavaly novemberben kötött a brit kormány az Európai Unióval. Ezt a kiválási megállapodást a brit parlament alsóháza háromszor is elutasította. Az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság határa a brit kiválás után az EU külső határa lesz, de a határ átjárhatósága a több évtizedes, ír-szigeti fegyveres konfliktust lezáró, úgynevezett nagypénteki megállapodás egyik sarokköve. Ennek szavatolására állapodott meg London és Brüsszel arról, hogy amíg nem születik jobb megoldás, addig Észak-Írország nagyrészt része marad az uniós egységes piac szabályrendszerének, és az ország egésze közös vámterületet alkot az Európai Unióval.

Coveney szerint London alternatív javaslatai nem meggyőzőek. "Ha van alternatíva az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás helyett, amely ugyanazt garantálja, akkor jöjjenek elő a farbával!" - hangsúlyozta Coveney.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter ezzel szemben a Sky News brit hírcsatornának nyilatkozva leszögezte, hogy Nagy-Britannia igenis felkínált alternatívát a tartalékmegoldás helyett, és nincs igazuk azoknak, akik ezt tagadják.

Három évvel a Brexit-népszavazás után Nagy-Britannia egyre közeledik a kilépés október végi időpontjához. Az új brit kormányfő leszögezte: el kell távolítani a tartalékmegoldást az uniós-brit megállapodásból ahhoz, hogy el tudja fogadtatni a parlamenttel. Brüsszel jelezte, hogy kész meghallgatni London javaslatait az ügyben.

A Brexit jelenlegi határideje október 31., amikor is - hacsak London nem kér és kap további halasztást - az Egyesült Királyság uniós tagsága minden további nélkül automatikusan megszűnik. Boris Johnson korábban kijelentette: országa október végén, ha törik, ha szakad, kilép az EU-ból.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága