Az összes tagállam belemegy az EU-pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséhez
Uniós források

Az összes tagállam belemegy az EU-pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséhez

Portfolio
Jelenleg úgy tűnik, hogy az összes tagállam kész elfogadni” az EU-támogatások jogállamisági feltételrendszerhez kötését – mondta a finn YLE közszolgálati csatornának nyilatkozva vasárnap Antti Rinne. Az Európai Unió soros elnökségét ebben a félévben betöltő Finnország miniszterelnöke mindezt azután mondta, hogy pénteken a témáról egyeztetett Brüsszelben és az elé időzítette, hogy ma (hétfőn) Budapestre, illetve Prágába látogat.

A Reuters tudósítása szerint a 2021-2027-es uniós költségvetésben a jogállamisági feltételek és az EU-pénzek kifizetésének összekötése kapcsán Rinne azt mondta:

A cél nem az, hogy bármelyik tagállamot is falhoz szorítsuk, hanem az, hogy hogyan védjük meg az egyszerű európai embereket a despotizmustól, azaz attól, ha nem tartják be a jogállamiság elveit.

Az ebben a félévben a soros uniós elnökséget vivő finnek láthatóan erősen nyomják a jogállamisági és az EU-pénzek összekötésének témáját. Egy olyan ország teszi ezt, amely az Economist demokrácia indexe szerint a világ leginkább demokratikus állama – emlékeztet a hírügynökség egyrészt erre, másrészt arra, hogy közben Lengyelországgal és Magyarországgal szemben zajlik az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti jogállamisági eljárás.

Arra már szeptember elején felhívtuk a figyelmet a finn elnökség ügyeit ismerő vezető szakértő alapján, hogy nagyon úgy tűnik: össze lesznek kötve az EU-pénzek és a jogállamisági keretrendszer, igaz még véglegesítés előtt áll, hogy pontosan milyen objektív kritériumrendszer szerint történjék az összekapcsolás (pl. OLAF-fal való múltbeli együttműködés, bírósági határozatok nyomon követése, stb.) és az EU-pénzek mely részére vonatkozzon. A finn jelzések szerint a felzárkóztatási támogatásokra (vagy azok egy részére) vonatkozna ez az összekötés és úgy működne, hogy minél inkább felvizezik a tagállamok a feltételrendszert, a támogatások annál szélesebb körére vonatkozna a szankció, és fordítva.

Érdemes egyébként megjegyezni, hogy ma 6 régi uniós tagállam igazságügyi minisztere ül össze, hogy a kérdésről tanácskozzon: Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Belgium és Luxemburg tárcavezetői Hágában egyeztetnek a kérdésről. A Politico rámutat: ez azért lényeges fejlemény, mert eddig az igazságügyi miniszterek helyett inkább az EU-ügyi, vagy pénzügyi tárcavezetők hallatták a hangjukat a kérdésben, de ezek szerint egy új irányból (az EU Tanács igazságügyi és belügyi tanácsa felől) is nyomás helyezőik a vonakodó tagállamokra.

Címlapkép forrása: Steffen Trumpf/picture alliance via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kiszámoló

A kínai szellemvárosok

Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha nem is fog akarni lakni. (Optimista becslések szerint minden német háztartásnak jutna egy

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
európai tanács