BERLIN, GERMANY - JULY 10: Finnish Prime Minister Antti Rinne attends a press conference at the German federal Chancellery on July 10, 2019 in Berlin, Germany.
Uniós források

A Magyarországnak különösen fontos EU-pénzeket kötnék jogállami feltételekhez a finnek

Portfolio
Az Európai Unió soros elnöki tisztségét ebben a félévben betöltő finn miniszterelnök nem tágít és mindenképpen el akarja érni, hogy a Magyarországnak különösen fontos regionális fejlesztési támogatásokat hozzákössék a 2020 utáni EU-s költségvetésben a jogállamisági feltételrendszerhez, ez a téma pedig feszültséget okot a két kormány között – írja a Népszava a hozzá eljutott belső, részben nem nyilvános jelentéseken alapuló külügyminisztériumi információk alapján.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Arról, hogy a finnek nagyon szorgalmazzák a jogállamiság és az EU-pénzek összekötésének témáját és ez bele is került a 114 kérdést tartalmazó „tárgyalási dobozba”, amiről meg kell állapodni a 2021-2027-es költségvetés során, már múlt héten írtunk a Közgazdász-vándorgyűlésen elhangzottak alapján. Aztán vasárnapi cikkében a Financial Times szintén foglalkozott a témával és rámutatott, hogy a finn vezetők tényleg beleállnak az ügybe, most pedig ugyanebbe az irányba mutat a Népszava mai cikke is.

Sőt, a lap konkrétan azt írja a külügyi anyagok alapján, hogy a finn kormányfő, Antti Rinne, szeptember végi budapesti látogatásán várhatóan keményen bele fog majd állni a magyar kormányt érintő jogállami kritikákba. Emellett pedig Budapesten is hangoztatni fogja, hogy az új hét éves európai uniós pénzügyi ciklusban a regionális fejlesztési támogatásokat jogállami kritériumokhoz kell kötni. A lap úgy tudja, hogy a finn miniszterelnök a náluk is szokásos éves nagyköveti értekezleten szintén hangsúlyosan beszélt a jogállamiság és az EU-s támogatások összekötéséről.

A finn közmédiában egyébként nemrég egyenesen úgy fogalmaztak, hogy a két kormány között kialakult "dráma következő fordulója" jöhet majd a szeptember végi finn kormányfői látogatással. A finn köztévé, az Yle Miklóssy Ferenc tiszteletbeli magyar konzult is megszólaltatta, ő pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány ”pánikban van, mert tudja, hogy a finn kezdeményezést más uniós tagállamok is támogatják”.

Amint múlt hét pénteken megírtuk: a 2020 utáni EU-s költségvetés elfogadási menetrendje jelenleg úgy néz ki, hogy

  • szeptember 16-án nyilvános meghallgatásra viszi a finn soros elnökség a Magyarország ellen egy éve indított 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárást a Miniszterek Tanácsában
  • ezután a finn elnökség arra készül, hogy az Általános Ügyek Tanácsának októberi ülésén már érdemi vita lesz a hétéves pénzügyi keretről a 114-ből kiválasztott szűkebb témákról (köztük a jogállamiság és az EU-pénzek összekötéséről), ezekben kell tehát akkor iránymutatást adnia az állam- és kormányfőknek
  • ezzel párhuzamosan a finn elnökség már konkrét keretköltségvetési számokról is tervez döntést hoz(at)ni
  • decemberben már új vezetője lesz az Európai Tanácsnak (Clarles Michel vezetésével) és a Tanács által elfogadott korábbi menetrend szerint ekkor már döntésre kellene vinni a keretköltségvetés minden kérdését, igaz benne van a levegőben, hogy ez átcsúszik jövő év első felére.

Címlapkép forrása: Adam Berry/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
GettyImages-1211246429 (2)
otp
maszklaptop
money
covid vilag koronavirus
kína
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Ursula von der Leyen europai bizottsag vakcina pfizer biontech oltoanyag beszerzes magyarorszag 2011089