FONTOS Kiderült: örökre velünk marad az idén bevezetett új különadó, és az önkormányzatok sarcolása is tartós lesz
Boris Johnson London Brexit
Uniós források

Brexit: bemutatott Johnsonnak az EU

MTI
Az Európai Tanács elnöke szerint "nem meggyőzőek" a brit miniszterelnök szerdai javaslatai a Brexit-megállapodás új feltételeiről.

Donald Tusk egy csütörtöki Twitter-üzenetében azt írta, hogy két telefonbeszélgetése is volt, az egyik Dublinnal, utána a másik Londonnal. Leo Varadkar ír miniszterelnököt biztosította, hogy az Európai Unió teljes mértékben Írország mögött áll. Boris Jonhnson brit kormányfő számára üzenete pedig az volt, hogy - mint fogalmazott - "nyitottak vagyunk, de nem vagyunk meggyőzve". Ezzel a szerdán bemutatott új brit javaslatokra utalt, amelyekről ugyanakkor tovább lehet tárgyalni.    

Fenntartásait hangoztatta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is,  aki szerint több megbeszélésre van szükség. A brit  javaslatok elfogadása nem eredményezné az összes cél elérését: az ír-észak-ír határ átjárhatóságát, az észak-déli együttműködés megőrzését, az egységes uniós piac és az ír béke megvédését - írta egy nyilatkozatban, miután telefonon beszélt az ír miniszterelnökkel.    

Hasonló értelmű nyilatkozatot tett közzé az Európai Parlament Brexit-ügyi koordinációs bizottsága, amely szerint az október 2-án, "az utolsó pillanatban" ismertetett brit javaslatok jelenlegi formájukban nem képeznek alapot a megállapodáshoz Nagy-Britannia rendezett távozásáról az Európai Unióból, nem foglalkoznak a megoldandó ügyekkel. Az unió ugyanakkor nyitva áll a "működő és komoly" megállapodás előtt, amelytől London javaslatai messze állnak - hangzik a közlemény.

Arról, hogy az EU beint(het) a végsőnek szánt brit javaslatokra, már csütörtökön napközben írtunk és annak hátteréről is, illetve a várható kimenetekről is:

Címlapkép forrása: Peter Summers/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Koronavirus
telefon_strand_nyar
who egészségügyi világszervezet
Családi házat vennél vidéken?  - Minden részlet egy helyen a falusi CSOK-ról és babaváró hitelről
koronavirus_gyorgyszer_vakcina
shopping bevásárlás kiskereskedelem
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Gulyás Gergely kormányinfó